Saborska rasprava o Zakonu o radu: Za starije od 65 godina nema otpremnine i otkaznog roka

Ana Kanazir
20. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Na današnjem zasjedanju Sabora raspravljalo se o predloženim izmjenama o Zakonu o radu, koje bi trebale biti izglasane u petak. Na samom početku je Peđa Grbin (SDP) rekao kako se ovaj Zakon pripremao niz godina i da se od njega očekivalo puno, a dobilo se malo. Osim mnogih pitanja, postavilo se i pitanje otpremnine i otkaznog roka kod osoba koje rade i nakon 65. godine života.

Najvažniji zaključak ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića je kako poslodavci neće isplaćivati otpremninu osobama koje imaju više od 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, a koje i dalje žele raditi, ali i kako otkazni rok za ove osobe neće postojati.

S posla na groblje?

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (HS) je tako upitao: „Je li jedan zidar sposoban raditi sa 70 godina, je li plinoinstalater sposoban biti na ljestvama i raditi? Bojim se da nije. Da ne bi bilo i s posla na groblje. Oni koji mogu radit će i dalje biti na tržištu rada, a mladi neće imati posao.“

Ministar Piletić je obrazložio kako ovaj prijedlog Zakona o radu odgovara na zahtjeve s kojim se danas suočavaju radnici. Jednako tako je dodao i kako se uklanjaju prava na otkazni rok, odnosno kako neće postojati otkazni rok za radnike starije od 65 godina, kako bi se potaknuli poslodavci da što dulje zadrže svoje radnike i omoguće im duži ostanak u svijetu rada, naravno ako radnici to žele. Iako se na prvu čini da se radi o Zakonu koji ide na ruku i poslodavcima i osobama koje rade i nakon 65 godina, očito je kako su ipak u pravom planu poslodavci.

– Nakon ispunjavanja uvjeta za mirovinu, nakon 65 godina starosne dobi i 15 godina mirovinskog staža, ovom odredbom zakona smo uveli zakonsku odredbu da poslodavac ne mora isplaćivati otpremninu. Želimo potaknuti poslodavce da zadrže radnika nakon uvjeta za mirovinu, a da nemaju obveze isplaćivanje otpremnine, rekao je Piletić i dodao kako su ove izmjene samo prvi korak ka kreiranju modernog tržišta rada.

Država će plaćati naknade za bolovanje

Osim što osobe starije od 65 godina i 15 godina mirovinskog staža mogu ostati raditi, poslodavci neće za njih trebati ništa isplaćivati, već će naknada za bolovanje za ove radnike ići na teren državnog proračuna, rekao je Piletić.

Na pitanje Marije Jelkovac (HDZ) hoće li isplaćivanje otpremnine dovesti do nepravedne situacije, za radnike koji imaju više od 65 godina i koji neće dobiti otpremninu, dok će njihovi kolege do 65 dobiti otpremninu, Piletić je odgovorio kako će biti dovoljno vremena za razmišljanje o izmjenama Zakona o radu.

Novi zakon, nova diskriminacija? Nakon 65. godine radit će uglavnom na bolje plaćenim poslovima, a dobit će i veće mirovine

Stariji od 65 godina sami biraju hoće li raditi

– Ovo je zakonska mogućnost poslodavcu kako bi mogli zadržati djelatnike starije od 65 godina na radu. Zakonom o mirovinskog osiguranju smo omogućili da svi nakon 65 godina dobiju primjerenu bonifikaciju. S druge strane, kolektivnim ugovorom je određeno da svatko tko ide u mirovinu sa 65 ili manje godina i dalje ima pravo na otpremninu, izjavio je Piletić.

Kao što smo već pisali ovdje, svi koji se odluče ostati u svijetu rada moći će podebljati mirovinu za 27 posto, ako ostanu raditi još pet godina, te će osobama starijima od 65 godina polazni faktor za određivanje starosne mirovine povećati s 0,34 posto za svaki mjesec rada na 0,45 posto.

Piletić je dodao i kako svatko tko navrši 65 godina i 15 godina mirovinskog staža može otići u mirovinu i biti korisnik mirovine. Ipak, smatra kako ova izmjena Zakona ide u korist umirovljenika jer je po statistikama vidljivo kako je broj umirovljenika koji ostaju na tržištu rada uzlazan. Ovo dokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji govore kako je do 31. kolovoza na pola radnog vremena bilo zaposleno 23.640 umirovljenika, o čemu smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap