S radom krenuo novi portal za zapošljavanje umirovljenika, evo kako funkcionira

Ana Kanazir
3. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Sve je više umirovljenika koji rade i u mirovini, nekada jer moraju, a nekada jer žele. Ipak, kako bi lakše pronašli posao, na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje se pojavio potportal ‘Zapošljavanje umirovljenika’ koji je nastao uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

zapošljavanje umirovljenika

Portal zapošljavanje umirovljenika | foto: Screenshot Hzz

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sa zaključnim danom 31. kolovoza čak je 23.640 korisnika mirovine bilo zaposleno na pola radnog vremena, od toga 8.207 žena i 15.433 muškarca. Sada će im potraga posla biti znatno lakša, uz pomoć portala na kojem su jasno istaknute kategorije, kao i broj oglasa u svakoj od njih, a kako bi se umirovljenici lakše snašli, postoji i dio s najčešćim pitanjima.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Sve je više zaposlenih umirovljenika, a Ministarstvo najavljuje posebni portal za ponudu poslova

Lakši pronalazak poslova

Vlada je nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu dodatno proširila mogućnosti rada za umirovljenike. Tako će od 1. siječnja moći raditi i primatelji obiteljske mirovine, a pravo rada na puno radno vrijeme uz pola mirovine prošireno je na puno radno vrijeme uz pola mirovine i na vatrogasce i djelatne vojne osobe umirovljene do 1. siječnja 1999. godine. Više o ovome smo pisali ovdje. 

Osim toga, osobe koje ostanu raditi i nakon 65. godine imaju pravo na najviše 27 posto veću mirovinu, a u izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predložilo se i nekoliko promjena, od kojih je najvažnija ona da se dobna granica osiguranika koji imaju pravo na naknadu za bolovanje na teret sredstava HZZO-a, odnosno državnog proračuna, poveća sa 65 na 70 godina uz uvjet od najmanje 15 godina mirovinskog staža.

Upravo zato su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osmislili ovaj portal, odnosno, kako su nam nedavno rekli:

– Cilj projekta je poticanje poslodavaca na zapošljavanje umirovljenika kao i aktivacija radne snage koja želi i može raditi, a nalazi se među umirovljenicima koji će se tako lakše vratiti u svijet rada, kroz daljnje učenje, osobni razvoj, socijalne kontakte i zadržavanje aktivnijeg stila života, a zbog ranijeg iskustva mogu značajno pridonijeti i učenju mladih u prilagodbi poslu i radnom mjestu.

Više o samoj ideji portala, ali i o radnim mjestima na koja se umirovljenici najčešće prijavljuju, možete pročitati u ovom tekstu.

Sabor izglasao promjene Zakona o mirovinskom osiguranju: Evo što se mijenja od 1. siječnja

Kako koristiti novi portal za zapošljavanje?

Na stranicama HZZ-a, odnosno na web stranici umirovljenici.hzz.hr tako možete pronaći posao baš za sebe. Možete u tražilicu upisati naziv posla, zanimanje ili područje rada ili jednostavno odabrati neko od ponuđenih zanimanja. Ispod tražilice se nalazi nekoliko kategorija, kao i broj objavljenih poslova, pri čemu najviše ima ponuđenih poslova u kategoriji medicinska sestra s 28 oglasa, a na drugom mjestu se nalazi dostavljač/dostavljačica.

Ako u gornjem izborniku odaberete kategoriju ‘Poslovi’, dobit ćete još detaljniju pretragu, pri čemu s desne strane možete sami odabrati navedene parametre. Jednako tako, ako bilo gdje ‘zapnete’ nudi vam se pomoć savjetnika HZZ-a, čije kontakte možete pronaći na stranici, a imate i dio s čestim pitanjima koja vam mogu riješiti brojne nedoumice.

Nadopuna teksta 4. studenoga u 15:41

– Osnovni cilj mikrostranice je pružiti informacije o zapošljavanju umirovljenika temeljem zakonskih mogućnosti kako umirovljenicima tako i poslodavcima. Mikrostranica također predstavlja jedinstveno mjesto na kojem se mogu naći svi natječaji za radna mjesta na kojima je moguće zapošljavanje umirovljenika, otkrili su nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Osim toga, istaknuli su kako su već spomenuti savjetnici specijalizirani za rad s umirovljenicima te im pomažu u traženju posla, pisanju životopisa i motivacijskog pisma te samoj prijavi na natječaj.

Dodali su i kako se trenutno na stranici nalazi oko 630 natječaja za radna mjesta različitih profila i potrebne stručne spreme koja se traži za zapošljavanje umirovljenika, ali i kako se u objavljenim natječajima na portalu Burza rada, u prvih 10 mjeseci 2022. godine, poslodavci iskazali interes za zapošljavanje umirovljenika za 7.798 radnih mjesta.

 

S radom krenuo novi portal za zapošljavanje umirovljenika, evo kako funkcionira
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap