Neki nisu dobili povrat mirovina po posebnim propisima: Iz HZMO-a su nam objasnili o čemu se radi

Milan Dalmacija
11. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Iako je tako bilo najavljeno, povrat dijela mirovina po posebnim propisima oduzetog zakonom iz 2010. godine neki nisu dočekali ni s isplatom mirovina za srpanj. Iz HZMO-a su nam pojasnili kako će mirovine koje su umanjene za pet ili manje posto biti ponovno obračunate tek s 1. siječnjem 2024., što znači da će na račune sjesti u veljači.

Foto: Pixabay

Vlada je na proljeće donijela odluku o izmjenama i dopunama Zakona o o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, kojima su još 2010. godine mirovine iznad 3.500 kuna (464,53 eura) smanjene za 10 posto “povlaštenim” umirovljenicima. Premijer Andrej Plenković te ministri rada i mirovinskog sustava Marin Piletić te branitelja Tomo Medved slavodobitno su ustvrdili kako će se povrat mirovina izvršiti u dvije faze.

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Vlada će vratiti 10 posto mirovina po posebnim propisima: Imamo prve reakcije

Prvih pet posto povrata, umirovljenici su trebali dobiti od 1. srpnja, dok bi preostalih pet posto dobili nakon 1. siječnja 2024. godine. No, kako to obično biva u mirovinskom sustavu, to je značilo da će veće mirovine dijelu umirovljenika sjesti tek u kolovozu, pri isplati srpanjskih mirovina, o čemu smo već pisali. Tom analogijom, preostali iznos sjest će na račune tek u veljači sljedeće godine s isplatom mirovina za siječanj.

Povrat ovisi o postotku

No, da nije sve tako jednostavno doznali smo od nekolicine ogorčenih hrvatskih branitelja, koji su nam javili da im početkom ovoga tjedna, s isplatom mirovine za srpanj, iznos nije povećan, odnosno da nisu dobili povrat. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje još je ranije objavio šturu i nerazumljivu obavijest o tome tko je trebao dobiti povrat, a tko će morati još pričekati.

– HZMO je mirovine, odnosno dodatak mirovini, koje su smanjene do 30. lipnja 2023. po službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja, odredio od 1. srpnja 2023. u skladu sa Zakonom o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Automatskom obradom određena je mirovina za 73.827 zatečenih korisnika mirovine, kojima je pravo priznato prije 1. srpnja 2010. ili kasnije i kojima je mirovina smanjena ukupno za 10 posto, odnosno za više od pet, a manje od 10 posto, s obzirom na propisani limit do kojeg se može smanjiti (464,53 eura/3.500 kuna). Tim korisnicima isplata tako određene mirovine pripada od mirovine za srpanj 2023., koja se isplaćuje u kolovozu 2023. za prethodni mjesec, poručili su nam iz HZMO-a nakon što smo ih zamolili za pojašnjenje ove situacije.

Nekima će mirovine tek sad biti smanjene

Ovo se odnosi i na one umirovljenike čije su mirovine stečene po posebnim propisima od 2010. do 30. lipnja ove godine s usklađivanjima prešle limit od 464,53 eura. No, iz odgovora HZMO-a vidljivo je da nisu obuhvaćeni oni kojima su mirovine smanjene za manje od pet posto. Oni će morati pričekati sljedeću godinu da bi mogli računati na povrat.

euro
Nova procjena: Analitičar otkrio koliko bi usklađivanje mirovina moglo biti, čeka se još jedan podatak

– Zatečenim korisnicima mirovina, kojima je mirovina nakon primjene Zakona o smanjenju limitirana na 464,53 eura (3.500 kuna) i kojima je stvarni postotak smanjenja pet posto ili manji od toga, mirovina će se odrediti s 1. siječnja 2024. nakon prestanka važenja Zakona o smanjenju i izmjena i dopuna Zakona o smanjenju, objasnili su iz HZMO-a.

No, ima i onih kojima će mirovina preći limit od 464,53 eura tek s nadolazećim usklađivanjem koje bi, prema procjenama, trebalo biti veće od osam posto. Iz HZMO-a ističu kako će i njima mirovine bez smanjenja biti određene tek s 1. siječnjem 2024. godine, kad će Zakon o smanjenju mirovina, kao i njegove izmjene biti ukinut. Pritom upozoravaju na dvije moguće situacije u kojima se ti umirovljenici nalaze.

– Ako je pravo na mirovinu priznato rješenjem donesenim nakon 1. srpnja 2023. s datumom prije 1. srpnja 2023., mirovina će se za razdoblje do 30. lipnja 2023. smanjiti za 10 posto, a nakon 1. srpnja 2023. za pet posto. Ako je pravo na mirovinu priznato rješenjem donesenim nakon 1. srpnja 2023., a datum priznanja je 1. srpnja 2023. ili viši, mirovina će se za razdoblje do 31. prosinca 2023. smanjiti za 5 posto, zaključuju iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap