Povrat dijela povlaštenih mirovina: Doznali smo kad će prvih 5 posto sjesti na račune više od 96.000 ljudi

Milan Dalmacija
5. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

Iako je s 1. srpnjem na snagu stupila izmjena Zakona o smanjenju mirovina po posebnim propisima, nešto više od 96.000 umirovljenika na djelomični povrat moći će računati tek u kolovozu. Naime, tad će biti isplaćene mirovine za srpanj, koje su prve na koje se povrat od pet posto odnosi. Drugi dio povrata od pet posto umirovljenici mogu očekivati nakon Nove godine.

euro

Euro, | Foto: mirovina.hr

Još 2010. godine, zbog ušteda u državnom proračunu, tadašnja je premijerka Jadranka Kosor donijela Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, kojim je umanjila, sve mirovine po posebnim propisima na najviše 3.500 kuna (464,53 eura), odnosno uzela najviše 10 posto od ukupnog iznosa povlaštene mirovine.

Vrijedi napomenuti kako mirovine tada nisu ograničene ili smanjene svim umirovljenicima po posebnim propisima. Od ovih odredbi su bili izuzete mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 posto, obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova, zatim mirovine za umirovljene i nezaposlene radnike Istarskih ugljenokopa Tupljak te mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu. Njima su mirovine nastavile stizati u punom iznosu.

Nakon dugogodišnjih nastojanja umirovljeničkih udruga, Vlada je u travnju usvojila izmjene i dopune tog zakona, kojima je omogućila povrat dijela oduzetih mirovina. Premijer Andrej Plenković tada je istaknuo kako će ukidanjem ovog relikta prošlosti biti vraćeni cjelokupni oduzeti iznosi mirovina po posebnim propisima. Dodao je da će to biti obavljeno u dva navrata. Od 1. srpnja bit će vraćeno pet posto, dok će preostalih pet posto biti vraćeno od 1. siječnja 2024. godine.

Još malo strpljenja

vojnici u odorama stoje jedan pored drugog
Vlada će vratiti 10 posto mirovina po posebnim propisima: Imamo prve reakcije

S obzirom na to da je 1. srpanj prošao, što znači da su izmjene i dopune spomenutog Zakona stupile na snagu, a bliži se isplata mirovina, upitali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje o tome kad će umirovljenici po posebnim propisima dobiti dio povrata svojih mirovina. Čini se da će ipak morati još malo pričekati.

– Izmijenjen je članak 3. Zakona o smanjenju mirovina, tako da smanjenje mirovina koje se primjenjuje na svotu mirovine koja pripada korisniku mirovine prije odbitka dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje, poreza, prireza i drugih obustava od 1. srpnja 2023. iznosi pet posto, umjesto 10 posto. Stoga će se od dana stupanja na snagu izmjena Zakona o smanjenju, odnosno od 1. srpnja., mirovine koje su podlijegale primjeni Zakona o smanjenju, odrediti u skladu s navedenim, a bit će isplaćene u mjesecu kolovozu za mjesec srpanj, objasnili su nam iz HZMO-a.

Povrat će dobiti svi

Izmjenama Zakona predviđeno je da on prestane važiti 31. prosinca ove godine, odnosno dan prije navedenog roka za povrat drugih pet posto smanjenih mirovina. Iz HZMO-a su nam otkrili kako će mirovine biti djelomično vraćene približno 96.000 ljudi. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je mirovina bila smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3.500 kuna (464,53 eura).

– Izmjene Zakona o smanjenju primijenit će se i na korisnike kojima će nakon usklađivanja mirovina od 1. srpnja 2023. mirovina prijeći svotu od 3.500 kuna (464,53 eura) te će biti limitirana na navedeni iznos. Dakle, taj Zakon odnosi se i na korisnike zatečene u isplati mirovine limitirane na 3.500,00 kuna (464,53 eura), na nove korisnike mirovine koji podliježu Zakonu o smanjenju i na one kojima će usklađena mirovina za mjesec srpanj 2023. podlijegati Zakonu o smanjenju, objasnili su iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap