Vlada će vratiti 10 posto mirovina po posebnim propisima: Imamo prve reakcije

Milan Dalmacija
30. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će umirovljenicima po posebnim propisima biti vraćeno 10 posto njihovih mirovina, uzetih zakonom kojeg je još 2010. godine uvela Jadranka Kosor. Prvih pet posto bit će vraćeno 1. srpnja ove godine, a ostatak 1. siječnja 2024. Dok umirovljenički predstavnici gledaju afirmativno na ovu mjeru, oporba upozorava na to da Plenković pokušava kupiti glasove umirovljenika.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Umirovljeničke su udruge u više navrata upozoravale na to da su brojni umirovljenici zakinuti za 10 posto mirovina zbog takozvanog “kriznog poreza” Jadranke Kosor. U više navrata su tražili ukidanje tog relikta iz još 2010. koji je bio odgovor tadašnje Vlade na financijsku krizu, odnosno mjera uštede javnih sredstava.

Posebnim su zakonom, koji je i danas na snazi, obuhvaćeni svi umirovljenici po posebnim propisima, čija je mirovina viša od 3.500 kuna (464,53 eura), osim mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 posto, obiteljskih mirovina djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova, zatim mirovine za umirovljene i nezaposlene radnike Istarskih ugljenokopa Tupljak te mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu, o čemu smo više pisali ovdje.

Stižu zahvale branitelja

No, to bi se nakon gotovo 13 godina moglo promijeniti. U petak je održano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, na kojem je ova tema ponovno raspravljena. Premijer Andrej Plenković je potom otkrio kako će država ipak riješiti taj problem, doduše ne odmah i ne odjednom.

Umirovljenici po posebnim propisima zakinuti: 12 godina primaju 10 posto manje mirovine

– Ukinut ćemo i zakon po kojemu je smanjena mirovina po posebnim propisima, što obuhvaća oko 62.000 branitelja i njihovih obitelji i vratiti onih 10 posto, poručio je Plenković i dodao da će prvih pet posto biti vraćeno od 1. srpnja, a preostalih pet posto od 1. siječnja sljedeće godine.

U Sindikatu umirovljenika Hrvatske pozitivno su dočekali ovu vijest. Kažu kako ovime pet plus pet posto na mirovinu dobivaju i ostali koji su umirovljeni po posebnim propisima, ukupno njih 96.341.

– Stiglo nam je barem pedesetak zahvala što se time bavimo i što to zastupamo. Ovo je drugi put da smo u suradnji s braniteljima koji nam se obraćaju, jer su njihove udruge bile tihe, uspjeli nešto napraviti za njih, poručila je predsjednica Sindikata, Jasna Petrović.

Problem je mogao biti riješen i prije

Ipak, dodala je kako su na Nacionalnom vijeću tražili i ukidanje druge Kosoričine mjere, dodatnog zdravstvenog doprinosa od jedan i tri posto. Saborski zastupnik HSU-a, Silvano Hrelja, također pozitivno gleda na ovu reakciju države, no pojašnjava da nije svima uzeto 10 posto, već sve iznad 3.500 kuna do najvišeg iznosa od 10 posto.

HDZ program
HDZ-ov program: "Povećat ćemo mirovine za najmanje 10 posto"

– Treba vidjeti kome je koliko uzeto. Oni kojima je uzeto 10 posto imali su više od 4.000 kuna, njima je postupak jednostavan. Ali, treba pronaći sve druge kojima je uzeto manje, vidjeti koliko je uzeto i to reindeksirati na današnju vrijednost. Kad se to napravi, onda se može donijeti odluka o prestanku važenja tog zakona. Nema usklađivanja unazad, već samo na dovođenje na razinu koja je bila prije toga. Njima će se vrijednost dići na onu razinu koja bi bila da do umanjenja nije došlo. Zakon nije predvidio nikakvu isplatu razlika, niti postoji sudska odluka da je država to dužna umanjiti, kao što je bilo kod odluke Ustavnog suda za obeštećenje. Nema pravne osnove, kao ni za uzimanje tih 10 posto, objasnio je Hrelja mogu li umirovljenici po posebnim propisima računati i na dodatna usklađivanja.

Istaknuo je kako je ovaj problem mogao biti riješen i ranije. Vrijedi podsjetiti da je Vlada Andreja Plenkovića na samom početku svog prvog mandata ukinula zakon kojim su za 10 posto umanjene sve mirovine iznad 5.000 kuna (663,61 euro). Ovaj je propis nekako preživio sve dosad.

– Vjerojatno je tu bilo straha od javnosti, dok branitelji nisu digli galamu i da nije došlo do toga da se i dan-danas uzima onima s malom mirovinom, primjerice usklađivanjem. To je bila kap koja je prelila čašu i na neki su način stečeni uvjeti. Ranije je bila otežavajuća situacija, jer ne možete nikog isključiti, jer taj netko može dati tužbu na Ustavni sud zbog diskriminacije ili nejednakosti, objasnio je Hrelja.

Plenković kupuje umirovljenike?

No, njegov saborski kolega iz Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić Ćipe u svemu vidi trik HDZ-a da se dodvori umirovljenicima i pokuša kupiti njihove glasove sljedeće godine, koja je trostruko izborna. Naime, u 2024., kad bi svi povlašteni umirovljenici trebali dobiti natrag 10 posto na mirovine, održat će se izbori za Europski, a potom i za domaći parlament, a zatim i za predsjednika RH. Uostalom, vrijedi podsjetiti da je HDZ u svom predizbornom programu još 2020. godine istaknuo kako će povećati mirovine za najmanje 10 posto, o čemu smo i mi pisali.

– Dragi branitelji, ne nasjedajte na ove floskule. To je pokušaj kupovine glasova hrvatskih branitelja za nadolazeće izbore. Prije četiri mjeseca, tijekom rasprave o rebalansu proračuna, ministra financija Marka Primorca podsjetio sam na stanje braniteljskih mirovina, pa su me iz HDZ-a prozivali da govorim neistinu i da je taj dodatak, koji nam duguju od 2010. godine, vraćen hrvatskim braniteljima. Mjesec dana kasnije, isto pitanje postavio sam i premijeru Andreju Plenkoviću koji pritisnut argumentima sada mora vratiti 10 posto mirovina, ali se postavlja pitanje: Zašto baš sada?! Plenković je šest godina premijer, Tomo Medved je šest godina ministar branitelja, a sada sa sićom pokušavaju kupiti glasove hrvatskih branitelja za nadolazeće izbore u 2024. godini, ako ne već i u ovoj, poručio je Mlinarić na Facebooku.

https://www.facebook.com/stipomlinaric.cipe/posts/pfbid0UhFBa9njCxWUquT6spx3y2VZU5Nsxoh1TKhGjFS9jQHvTovoUWEjGadYCW4pUQ5vl?__cft__[0]=AZWOK4qlaMG06Yfvv8uWTSyRdWk9uYA7B0CpIoRL-daVeUPwHUd70uz21UGeelpP-0YC3EFT8cg6UBi15gMSfbGTVdvqKV6fMZCr7-q0vj1k6fHaC2xd9RkEXGESf58k1t-94QaH5MrM7KD96YX8qBVbVPb3HIluIHCpr_cd5msQkXruC6l_2E8aKz1v8txbnVA&__tn__=%2CO%2CP-R

Hrelja je ustvrdio kako je inflacija napunila državni proračun te da u njemu ima mjesta za rješavanje ovog pitanja. Dodao je da svaka vlada, pa tako i ova, kalkulira s izborima. Jasna Petrović također ne misli da Plenković nastoji kupiti umirovljenike.

– Većina starijih osoba ne voli promjene. Ne bih rekla da on ovime nastoji kupiti starije osobe. One su većinom vjerni glasači stranke koja je na vlasti. To se ponavlja i ne bih rekla da se tu nešto kupuje ili trguje, ali se krivo računa. Zašto, recimo, dvije i pol milijarde kuna umjesto dodataka nisu usmjerene na 13. mirovinu? A ne ovako, malo ti dajem. Tu tek ima sumnje da se nastoji kupiti umirovljenike. EU i EK uvijek postavljaju pitanje adekvatnosti mirovina koja je u Hrvatskoj niska, zaključila je Petrović.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap