Mrvice s Plenkovićeva stola: Nova formula usklađivanja i trinaesta mirovina

Jasmina Grgurić Zanze
6. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Da umirovljenicima s Plenkovićeva stola padaju tek mrvice, smatra analitičar mirovinskog sustava, Željko Šemper. Naime, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio je za četiri posto veći čak i 2015. godine. Premijer se unatoč tome hvali svojim postignućima, no Vlada nije u stanju u nadolazećem usklađivanju mirovina primijeniti novu formulu. Omjer 85:15 umjesto 70:30 prema povoljnijem indeksu rasta cijena ili plaća, umirovljenicima bi donio tek jedan euro više. Šemper smatra i da trinaesta mirovina, koje i dalje nema na vidiku, treba biti u visini mirovine za prosinac, a ne pet eura po godini staža.

Kovanice eura u rukama

Foto: mirovina.hr

Analitičar mirovinskog sustava, Željko Šemper osvrnuo se na premijerovo pitanje žele li se građani Hrvatske vratiti u 2015. godinu kada je na vlasti bio ‘kršitelj Ustava (Zoran Milanović, op. a.). Premda se Andrej Plenković hvali udjelom mirovina u plaći od 43,7 posto, na kraju Milanovićeva mandata udio mirovina u plaći iznosio je 47,5 posto, dakle čak četiri posto više nego danas, o čemu smo već pisali ranije. Isto tako, udio mirovina u BDP-u za 2023. iznosi 9,5 posto, dok je u 2015. bio 10,65 posto. Šemper je komentirao i novu formulu usklađivanja koja kasni, ali i obračun trinaeste mirovine.

Usklađivanje mirovina prema rastu plaća i cijena

Kako se prikazuje veći udio mirovine u plaći od realnog, tako da se iz statistike miču male mirovine prema međunarodnim ugovorima, a dodaju one vojne i braniteljske, pisali smo ovdje. Da je doista u vrijeme Zorana Milanovića udio mirovine u plaći bio veći, pokazuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u tablici koju prenosimo. Tada je prosječna mirovina iznosila 353 eura, a danas je 579 eura, s povlaštenima. Unatoč rastu mirovine, plaće su rasle još brže pa se udio s godinama smanjivao.

Udio mirovine u plaći | HZMO

Udio mirovine u plaći | HZMO

Upravo zato se mirovine usklađuju svakih šest mjeseci prema rastu cijena i plaća, što HDZ naziva njihovim povećanjem, premda je riječ o pukoj zakonskoj obvezi Vlade da se mirovine usklade s ova dva parametra. Iduće usklađivanje mirovina stiže za manje od mjesec dana (1.srpnja, s isplatom u rujnu) i svakako bi moglo biti veće od onog siječanjskog koje je umirovljenicima donijelo svega 4,19 posto više. Premda se očekivalo da će se od 1. srpnja početi primjenjivati nova formula usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto 70:30 prema povoljnijem indeksu rasta, to će ipak neće dogoditi.

Nova formula donijela bi samo 1,33 euro više

– Prema najavama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, izmjene formule usklađivanja neće biti od 1. srpnja, možda tek od 2025. godine. Vladi treba cijela 2024. da zakonski provede izmjenu formule i da je uputi u Sabor. Dok su državnim i javnim službama povećali plaće i do 400 eura, koriste prigodu pa Vlada i sebi predlaže povećanje i do 10.000 eura, a za nas umirovljenike ostaju ‘mrvice sa stola bogataša’. A znate koliko bi povećanje donijela predložena izmjena formule prema 85:15, pita Željko Šemper.

Od 1. siječnja na usklađivanju mirovina od 4,19 % prosječna mirovina od 513,57 eura povećana je za 21,52 eura. Prema omjeru 85:15 mirovine bi bile usklađene za 4,45%, što bi iznosilo povećanje za 22,85 eura ili više za ‘čak’ 1,33 eura. Usklađivanje prema omjeru 100:1 bi 1. siječnja iznosilo 4,7 posto, što bi bilo više tek za 2,62 eura, izračunao je.

– Nevjerojatno, čak ni ta ‘epohalna povećanja’ mirovina ne mogu proći zakonsku proceduru i nisu prioritet Vlade i ministra Piletića, zaključuje Šemper.

Trinaesta mirovina od svega 155 eura

Jasna Piletić
Doznajemo detalje o 13. mirovini: Iznos će ovisiti o radnom stažu, ali isplata tek nagodinu

Osvrnuo se i na obećanje o trinaestoj mirovini, koju umirovljenici još uvijek čekaju, premda se očekivalo da će ono doći već ovo ljeto u obliku neke vrste regresa.

– Kao što mnoge članice EU-a daju trinaestu mirovinu, ona bi trebala iznosi kao i ona isplaćena za prosinac, sve drugo je farsa o trinaestoj mirovini. Na bivši Dan republike, 29. studenog 2023. na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe je kao trinaesta mirovina dogovoren godišnji dodatak od pet eura po godini staža i izmjena formule usklađivanja s 70:30 na 85:15. Danas prosječni staž hrvatskih umirovljenika iznosi 31 godinu, pa bi prosječni dodatak iznosio samo 155 eura. Mjesečni iznos za isplatu mirovina iznosi 630 milijuna eura, a ovaj dodatak za 1.227,508 umirovljenika bi iznosio 190 milijuna ili samo 30 posto od trinaeste mirovine, zaključuje Šemper.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap