Milanović obećao povećanje mirovina na 50 posto plaće: Provjerili smo koliki je taj udio bio u njegovo vrijeme

Jasmina Grgurić Zanze
27. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ‘uhvatio’ se umirovljenika pred izbore pa pojačano komunicira o mirovinama te njihovom udjelu u prosječnoj plaći. Danas je obećao da će Vlada nacionalnog spasa taj udio podići na 50 posto. On se sada kreće na oko 40 posto. Bio nam je to povod da provjerimo kakav je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći bio kada je Milanović bio premijer. Premda brojke idu u njegovu korist, mirovine i plaće tada su bile drastično niže nego danas.

milanovic zoran

Milanović obećao 50 posto udio mirovine u plaći Foto: Zoran Milanović | Youtube screenshot

Umirovljenici su u kampanji postali ‘top’ tema, a ovih dana pojačano se govori o udjelu mirovine u  plaći koji je ovoga mjeseca doživio još jedan pad, o čemu smo pisali ovdje. Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prepucavaju se tko je uspješnije vodio Vladu, pri čemu su brojke na strani aktualnog premijera. Ipak, ne i kada je o udjelu mirovine u prosječnoj plaći riječ. Pokazuju to i podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prema kojima je za vrijeme Milanovićeva mandata udio mirovine u plaći bio veći nego sada, odnosno u mandatu HDZ-ove Vlade.

Veći udio, ali znatno niže i mirovine i plaće

Kada je Milanović postao premijer 2011. godine, udio mirovine u plaći iznosio je 42,72 posto. Prosječna plaća u prosincu te godine bila je svega 729 eura, a prosječna mirovina 311,45 eura. Na kraju njegova mandata, u prosincu 2015. godine udio je iznosio gotovo identičnih 42,87 posto prema prosječnoj plaći od 750 eura i prosječnoj mirovini od 321,53 eura. Kako vidimo, kroz četiri godine Milanovićeva mandata, prilično su stagnirale i mirovine i plaće.

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Skok prosječne plaće za 48 eura srušio udio mirovina na 36 posto

Usporedimo li te brojke s 2023. godinom, udio mirovine u plaći lani je iznosio 41,25 posto, dakle nešto manje nego u vrijeme Zorana Milanovića. Prihodi radnika i umirovljenika prilično su porasli od tada. Tako je u prosincu prosječna mirovina iznosila 491,34 eura, a prosječna plaća 1.191 eura. Naime, od 2015. do danas, mirovine su rasle za oko 170 eura, a plaće za čak 441 euro pa ni ne čudi da one sve više udjelom zaostaju u prosječnoj plaći.

Prethodne godine još su nepovoljnije pa je tako udio mirovine u plaći 2022. godine iznosio ispod 40 posto, točnije 39,53, a na istoj razini kretao se i 2021. i 2020. godine kada je Plenković osvojio još jedan mandat. Uspješniji je po ovom parametru bio Plenkovićev prethodni mandat od 2016. do 2020. godine, kada je udio svake godine prelazio 41 posto, a 2017. godine došao na 42,26 posto.

‘Plenković će samo još više povećati razliku’

Plenković je nedavno obećao da će u novom mandatu prosječnu plaću povećati na 1.600 eura, dok će mirovine u iduće četiri godine rasti dodatnih 25 posto. Prema takvoj računici, udio mirovina u plaći može samo pasti. Mirovine u odnosu na plaće danas je iznova komentirao predsjednik Zoran Milanović. Obećao je da će one u novoj Vladi činiti 50 posto prosječne plaće.

Računanje eura
HDZ 2016. obećao rast mirovina na 60 posto plaće: Udio stagnira već osam godina, a sada najavljuju i njegov pad

– Mirovine u Hrvatskoj su sve manje, životni standard hrvatskih umirovljenika je sve lošiji, a Plenkovićeva vlada sjeti ih se samo pred izbore pa im i sada daje milostinju za Uskrs. Svojom nerazumnom politikom i programom koji kao da je pisala umjetna inteligencija, Plenković će samo još više povećati razliku između plaća i mirovina. Nebrigu prema hrvatskim umirovljenicima odmah ću zaustaviti, napisao je Milanović na svom Facebook profilu.

 Jedan od prvih poteza vlade nacionalnog spasa, kaže, bit će promjena načina obračuna i povećanje mirovina na 50 posto prosječne plaće. Hrvatska bez problema može osigurati 750 milijuna eura u državnom proračunu za trajno povećanje mirovina, smatra aktualni predsjednik Hrvatske.

Copy link
Powered by Social Snap