Ministar Piletić ignorira umirovljenike: ‘Živimo sve teže, neće nam pomoći ni usklađivanje’

Jasmina Grgurić Zanze
6. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Već drugi put predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske traži ministra Marina Piletića termin kako bi mu predali 34.000 potpisa peticije ‘Veće mirovine odmah’. Jasna A. Petrović traži i da se sazove sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koja nije održana već pola godine. Podsjeća i da nisu ispunjene još u studenom dogovorene trinaesta mirovina i nova formula usklađivanja. Umirovljenici žive sve teže pa im ni ovo usklađivanje, ističe, neće pomoći.

Ministar rada o usklađivanju mirovina i poskupljenju domova | Snimak zaslona: RTL Danas

Ministar rada Marin Piletić stavlja umirovljenike na čekanje | Snimak zaslona: RTL Danas

Već drugu požurnicu ministru Marinu Piletiću javno šalje Sindikat umirovljenika Hrvatske, tražeći termin za uručenje 34.000 potpisa peticije ‘Veće mirovine odmah’. Međutim, nije samo peticija na čekanju, nego i sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koja se nije održala od studenog prošle godine. Tada je dogovoreno uvođenje trajnog dodatka, takozvane trinaeste mirovine, nova formula usklađivanja te ukidanje alimentacije za djedove i bake, ali ništa još nije provedeno. Podsjetimo, SUH je prije dva tjedna od nove Vlade zatražio termin za predaju peticije i sjednicu, o čemu smo pisali ovdje.

‘Umirovljenicima sve teže, neće pomoći ni usklađivanje’

Podizanje novca s bankomata
Mirovinsko objavilo kada će 'sjesti' mirovine: Uskoro nam stiže još jedan rast

– Iako su plaće radnika bitno porasle, takav trend nije zabilježen kod mirovina. Naprotiv, naši umirovljenici sve teže žive, sve je viša stopa rizika od siromaštva te sve niži udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Usklađenje najavljeno za srpanj, i to prema priopćenju vašeg koalicijskog partnera HSU-a, prema starom modelu od 30:70, na našim će se mirovina vidjeti tek u rujnu. Zbog stalnog povećanja troškova života ni to nam neće bitno pomoći u preživljavanju, upozorava SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović u otvorenom pismu koje je danas uputila ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marinu Piletiću.

Nestrpljivo očekuju, dodaje, i novu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe te nastavak socijalnog dijaloga koji je prekinut još u studenom 2023. godine. Što su tada predstavnici umirovljenika i Vlade dogovorili, možete pročitati ovdje.

Dodatni staž za majke i ukidanje alimentacije za unuke

– Sigurni smo da i Vi držite kako je prijeko potrebno unaprijediti adekvatnost mirovina, na što Hrvatsku nerijetko podsjeća Europska komisija. Tu su i rokovi uvođenja tzv. 13. mirovine, odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i brojni drugi zahtjevi vezani za očuvanje realne vrijednosti mirovina, navodi Petrović.

Podsjeća na zahtjev iz peticije za povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine i ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu. Također, iz SUH-a traže i da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kada su umirovljene. Iako je provedeno prvo e-savjetovanje u vezi ukidanja alimentacije za bake i djedove, dodaje, potrebno ih je sve osloboditi besprizornog terećenja obvezama njihove djece. Premda je ova obveza trebala biti ukinuta početkom ove godine, djedove i bake i dalje se tereti sudskim putem da plaćaju alimentaciju, o čemu smo pisali nedavno ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap