Mirovinsko objavilo kada će ‘sjesti’ mirovine: Uskoro nam stiže još jedan rast

Jasmina Grgurić Zanze
3. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Isplata mirovina za svibanj počinje u petak, 7. lipnja, objavio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Neke banke umirovljenicima su već unaprijed isplatile mirovine, dok će ostalima na račune sjesti krajem tjedna. Mirovine su povećane siječanjskim usklađivanjem s isplatom u travnju, a za manje od mjesec dana stiže novo povećanje koje bi moglo biti veće, s obzirom na rast plaća i cijena u ovom polugodištu, u odnosu na prethodno.

Podizanje novca s bankomata

Ilustracija | foto: Rawpixel

Isplata mirovina za svibanj počet će u petak, 7. lipnja na bankovne račune korisnika mirovina, obavijestili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podsjetimo, u pojedinim bankama mirovine se isplaćuju unaprijed, već od prvog dana u mjesecu. Među njima je i Hrvatska poštanska banka (HPB), no ovoga će mjeseca kasniti s isplatom koja će biti sutra, 4. lipnja, o čemu smo pisali ovdje.

Prosječna mirovina ovisi o kategorijama koje gledamo

Vađenje novca iz smeđeg novčanika u kojemu se nalaze i kartice
Rast plaća srušio udio mirovina: Najniža prosječna mirovina samo 27 posto prosječne plaće

Prosječna mirovina svih oko 1,2 milijuna korisnika mirovina u svibnju iznosila je 515 eura. Bez isplata prema međunarodnim ugovorima, prosjek se penje na 579 eura. Udio takve mirovine, pri čemu više od polovine umirovljenika prima znatno niže iznose, pao je na 43,7 posto nakon rasta prosječne plaće, o čemu smo pisali ovdje. Najnižu mirovinu prima 266.408 umirovljenika, od njih oko milijun bez međunarodnih ugovora. To znači da svaki četvrti umirovljenik u Hrvatskoj mjesec mora preživjeti s prosječnih 365 eura. Udio takve mirovine u prosječnoj plaći od 1.326 eura iznosi svega 27,6 posto.

Starosnu mirovinu prima više od 407.000 hrvatskih građana, s prosjekom primanja od 588 eura. Dugogodišnjih osiguranika u starosnoj mirovini je svega 47.898, a njihova je mirovina u prosjeku 670 eura, što čini više od polovine iznosa prosječne plaće u Hrvatskoj. Iz invalidske u starosnu prevedeno je automatski 64.848 mirovina koje iznose 495 eura. Hrvatska ima daleko manje prijevremenih umirovljenika nego starosnih, no njihov se broj posljednjih godina povećava, o čemu smo pisali ovdje. Ukupno ih je trenutno nešto više od 176.000, a mirovina im iznosi u prosjeku 533 eura.

Idući rast mirovina stiže za manje od mjesec dana

marin piletić
Plenković nastavlja mirovinsku politiku s Piletićem: Evo što sve čeka umirovljenike

Nakon usklađivanja mirovina za 4,19 posto prema rastu plaća i cijena, s isplatom u travnju povećane su prosječne mirovine u svim kategorijama. Iz statističkih podataka HZMO-a vidljivo je da je mirovina nekadašnjih saborskih zastupnika i članova Vlade te sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora nakon usklađivanja povećana na čak 2.022 eura, a prima je 683 umirovljenika. Njihova je mirovina početkom ove godine iznosila 1.864 eura, a o saborskim mirovina smo više pisali ovdje.

Iduće usklađivanje mirovina stiže za manje od mjesec dana, 1. srpnja, a za očekivati je da će ono biti veće od siječanjskog usklađivanja, s obzirom na rast prosječne plaće i cijena u ovom polugodištu u odnosu na prethodno. Ipak, zbog čekanja podatka Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći za lipanj, isplata će kao i svake godine biti u rujnu za kolovoz sa zaostacima za srpanj.

Podsjetimo, HDZ je obećao da će mirovine u mandatu ove Vlade rasti ukupno 30 posto, uz prosječnu sveukupnu mirovinu od najmanje 750 eura, o čemu više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap