HANFA ovlastila slovačko društvo Finax za pružanje paneuropskog osobnog mirovinskog proizvoda

Milan Dalmacija
14. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

HANFA je notificirala i ovlastila slovačko investicijsko društvo Finax da u Hrvatskoj slobodno nudi paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP). Finax je tako prvo društvo koje nudi PEPP i to u dva modela. U prvom modelu će društvo ulagati mirovinsku štednju samo u investicijske fondove kojima se trguje na burzi (ETF), dok će u drugom modelu ulagati u ETF-ove i obveznice u omjeru 80:20.

stednja

Foto: Unsplash

Od 1. siječnja na snazi je Zakon o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP). Time su ispunjeni preduvjeti za uvođenje novog modela dobrovoljne mirovinske štednje. On će ponajprije koristiti građanima koji rade u više država članica Europske unije, jer mogu prenositi svoja mirovinska prava iz jedne države u drugu, ali i onima koji traži drugačiji model mirovinske štednje od dosad dostupnih, o čemu više možete čitati ovdje.

Zalog za budućnost: Paneuropski osobni mirovinski proizvod sličan je trećem stupu, ali uz nekoliko bitnih razlika

PEPP ne mijenja niti utječe na postojeće mirovinske modele u Hrvatskoj, a za razliku od trećeg stupa mogu ga, uz mirovinsko društva, ponuditi i mirovinska osiguravajuća društva, inozemne institucije za strukovno osiguranje, banke, investicijska i osiguravajuća društva. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) izvijestila je kako je notificirala i ovlastila slovačko investicijsko društvo Finax, koje je time postalo prvo koje nudi PEPP u Hrvatskoj.

Dva modela štednje

– Građanima će društvo ponuditi dva dugoročna modela štednje, a sredstva će investirati u investicijske fondove kojima se trguje na burzi, odnosno u tzv. ETF-ove (engl. Exchange Traded Funds). U modelu PEPP 100-60 društvo će cijelu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, a u 80-60 modelu 80 posto imovine ulaže u dioničko, a 20 posto u obvezničko tržište.

Deset godina prije planiranog umirovljenja započinje razdoblje u kojem se dio dioničkih ETF-ova postupno prodaje i mijenja za obvezničke ETF-ove pa će štednja u oba modela biti izložena i dioničkom i obvezničkom tržištu. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja uznosi 0,72 posto akumulirane štednje, piše na stranicama HANFA-e.

Jedan dokument je ključan

raiffeisen mirovinski fondovi
Od 1. siječnja u Hrvatsku stižu paneuropske mirovine: Evo po čemu se ovaj oblik mirovinske štednje razlikuje od 3. stupa

Sva društva koja žele plasirati PEPP na tržištu, dužna su zatražiti licenciranje kod regulatora u matičnoj državi, a potom će ih Europsko tijelo za osiguranje i mirovine (EIOPA) upisati u Središnji registar PEPP-ova, dok je u državama članicama EU potrebno izvršiti notifikaciju kod regulatora, što je u Hrvatskoj HANFA.

Svi koji će zatražiti i ugovarati PEPP trebaju prije ugovaranja zatražiti i detaljno proučiti Dokument o ključnim informacijama. Taj im dokument objašnjava ključne značajke PEPP-a, uključujući troškove, potencijalne dobitke ili gubitke ulaganja te profil rizika. HANFA će u srijedu 15. veljače održati besplatno on-line predavanje, o kojemu više možete doznati na poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap