‘Na tome inzistiram, to je zdrav razum’: Čačić traži od Vlade novi model usklađivanja mirovina

Milan Dalmacija
25. kolovoza 2022.
Mirovine
A- A+

Koalicijski partner Vlade, Radimir Čačić inzistira na promjeni švicarske formule i usklađivanju mirovina po nepovoljnijem faktoru. Uz to, traži u paketu mjera barem 100 eura jednokratne pomoći za najugroženije građane.

Radimir Čačić (Snimka zaslona/N1)

Još se ne zna s kakvim će paketom mjera Vlada najesen pomoći građanima u borbi protiv brzorastućih cijena struje i plina. No, poznato je da će usklađene mirovine već u rujnu biti za 6,18 posto veće. Mnogima to nije utjeha. Oni s najnižim mirovinama (u prosjeku 1.836 kuna) dobit će 113 kuna više, oni s prosječnim mirovinama od 2.707 kuna će dobiti 167 kuna više, a oni s najvišim mirovinama, poput saborskih zastupnika će na svojih 10.650 kuna dobiti još 660 kuna.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite
Rekordne mirovine u rujnu! Stigla službena potvrda, evo koliko će mirovine biti veće zbog usklađivanja

Čak i uz to povećanje, kakvo god ono bilo, nije dovoljno. Inflacija je tolika da će umirovljenici imati manje nego prošle godine. Šef Reformista, koalicijskog partnera Vlade, Radimir Čačić je za RTL pojasnio da je ovakvo usklađivanje mirovina neprihvatljivo. Time je zapravo stao na stranu umirovljeničkih udruga, koje već godinama traže izmjenu formule za usklađivanje mirovina.

– Naš sustav predviđa da se 70 posto povećanja mirovina vrši na bazi negativnijeg faktora, ili inflacija ili porast plaća. Ovdje je 70 posto inflacija i 30 posto porast plaća. Kad bi pratili inflaciju u 100 posto, odnosno negativni faktor, cijela priča bi bila bitno bolja. Inflacija je 12,3, a mi dobijemo 6,18 posto više. Prva mjera bi mogla biti da se u kriznom vremenu prati negativni faktor, inflacija. To je nešto vrlo jednostavno i Vlada bi to mogla učiniti. Povećanje mirovina, ali na bazi povećanja inflacije. Nominalne mirovine idu gore, a bit će 30-40 posto niže nego što su bile u odnosu na inflaciju, pojasnio je Čačić.

Promjena švicarske formule

Istaknuo je da inzistira na promjeni takozvane švicarske formule, po kojoj se sada vrši usklađivanje mirovina.

– Mirovine trebaju pratiti u potpunosti inflaciju, a ne samo 70 posto, što do sada Vlada nije najavila i na tome ovdje inzistiram, jer je to zdrav razum. Trenutno umirovljenici dobivaju manje, u vremenu najteže inflacije su najteže pogođeni, poručio je Čačić.

Sto eura svakome?

Rastu cijene plina za kućanstva: Neki bi ga mogli plaćati i šest puta skuplje

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je kako bi Vlada trebala uskoro uvesti jesenski paket mjera, kojim bi trebala pomoći građanima da se lakše nose sa sve većim cijenama energenata. Iako Piletić nije otkrio što će biti u paketu, Čačić je otkrio na čemu bi Vlada trebala poraditi. Pritom se poslužio primjerima iz Europe.

– Kad govorimo o socijalno ugroženima, sigurno sve zemlje u Europi, pa i Slovenci kao prvi susjedi, daju pakete za socijalno ugrožene. Ići ćemo s paketom. Slovenci su išli s 200 eura za pojedinca, ako bude kod nas 100, bit će dobro. Sto eura jednokratna pomoć za samca i 50 eura za daljnjeg člana obitelji. To je formula koja se primjenjuje u cijeloj Europi. Obitelj ne troši po pojedincu jednako kad žive u istom stanu, ustvrdio je Čačić.

‘Na tome inzistiram, to je zdrav razum’: Čačić traži od Vlade novi model usklađivanja mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap