Rekordne mirovine u rujnu! Stigla službena potvrda, evo koliko će mirovine biti veće zbog usklađivanja

Matej Markovinović
19. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke prema kojima se može izračunati konačno usklađivanje mirovina koje nastupa 1. srpnja, a kojeg će umirovljenici primiti u rujnu uz mirovine za kolovoz te zaostatke za srpanj. Prema izračunu bivšeg saborskog zastupnika HSU-a, Željka Šempera, usklađivanje mirovina iznosit će 6,11 posto. Iz HZMO-a saznajemo da će službeni izračun biti još i veći – 6,18 posto.

Foto: Mirovina.hr

Državni zavod za statistiku (DZS) ovog je petka objavio najnovije podatke o iznosu prosječne bruto plaće za lipanj 2022. godine koja iznosi 10.492,00 kuna, što znači da se sada konačno može izračunati usklađivanje mirovine za 1. srpnja, a kojeg će umirovljenici primiti u rujnu za mirovine za kolovoz te zaostatke u srpnju. Naime, prema izračunu bivšeg zastupnika HSU-a, Željka Šempera, usklađivanje će iznositi 6,11 posto. Iz HZMO-a saznajemo da će izračun biti još veći, odnosno 6,18 posto pa će tako mirovine biti još malo povećane u odnosu na Šemperov izračun.

Iz ovih javno dostupnih i poznatih podataka prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30, postotak usklađivanja mirovina iznosi 6,11 posto. To bi na sadašnju prosječnu mirovinu od 2.708 kuna bilo povećanje od 165 kuna”, kaže Šemper.

Zastupnici dobivaju pozamašnu ‘povišicu’

Dakle, kao što kaže Šemper, korisnici s prosječnom mirovinom mogu očekivati povećanje od 165 kuna, dok će oni s prosječnom neto mirovinom bez međunarodnih ugovora od 3.050,61 kunu, dobiti povećanje od 183 kune. Korisnici najniže mirovine od 1.836,08 kuna dobit će svega 112 kuna.

Što su mirovine veće, to će i rast biti veći, pa će tako osobe s prosječnom braniteljskom mirovinom od 6.306,87 kuna dobiti “povišicu” od 385,35 kuna. Zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizori koji imaju prosječnu mirovinu od 10.688,74 kune, mogu očekivati povećanje od čak 653 kune.

Osim toga, aktualna vrijednost mirovina (AVM) povećava se sa 73,13 kuna na 77,60 kuna, stoga će maksimalna obiteljska mirovina (osobna + dodatak) s predloženih 5.850 kuna (80 x AVM), biti ograničena na 6.208 kuna.

Traži se novi model izračuna inflacije

DZS: Inflacija u Hrvatskoj iznosi rekordnih 12,3 posto, hrana poskupjela još i više

Iako je riječ o rekordnom usklađivanju mirovina, Šemper napominje kako umirovljenici dobro znaju da mirovine dovoljno ne prate ni inflaciju, ali ni plaće. Tako, primjerice, godišnja inflacija iznosi 12,3 posto, u istom su razdoblju plaće porasle za 7,5 posto, dok su mirovine ukupno veće za 4,9 posto. Iz tog razloga Šemper poziva DZS da promijeni model izračuna inflacije.

“Krajnje je vrijeme, da DZS konačno nakon 23 godine izmjeni model izračuna inflacije, odnosno potrošačkih cijena. Snimanje cijena 900 proizvoda u devet velikih gradova Hrvatske je osnovica prosječne hrvatske košarice. Umirovljenici su trećina stanovnika Hrvatske, pa Hrvatska stranka umirovljenika i umirovljeničke udruge već 15 godina traže posebnu umirovljeničku košaricu u kojoj bi glavni parametri bili hrana, energenti, lijekovi i higijenske potrepštine”, smatra Šemper.

Osim toga,  Šemper dodaje da u vrijeme visoke inflacije HSU predlaže kvartalno usklađivanje mirovina, a ne da ono što je poskupjelo u siječnju ove godine u odnosu na srpanj 2021., umirovljenici dobiju nakon osam ili devet mjeseci, kad ih pojede galopirajuća inflacija. HSU je, podsjećamo, nedavno predstavio i dvije nove mjere za ublažavanje negativnih posljedica na umirovljenički standard. Više o tome pročitajte na sljedećoj poveznici.

Rekordne mirovine u rujnu! Stigla službena potvrda, evo koliko će mirovine biti veće zbog usklađivanja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap