Kraljica Kolinda: U svom svijetu bajki za jedan ručak potrošila pola mirovine

Jasmina Grgurić
26. srpnja 2019.
Kolumne
A- A+

Nitko ne kaže da bi predsjednica jedne države zbog solidarnosti sa svojim osiromašenim, starim, bolesnim i iseljenim građanima trebala raditi za minimalac, skupljati plastične boce po obližnjim kontejnerima ili jesti stari kruh i margarin. Ipak, posljednja demonstracija njezina životna stila pokazuje koliko je ona zapravo odvojena od stvarnosti u kojoj žive njezini građani. Četvrtina tih građana umirovljenici su s prosječnom mirovinom od 2.435 kuna.

Kolinda Grabar Kitarović na Brijunima (Snimak zaslona: Jutarnji list/Youtube)

Polovinu prosječnih mjesečnih umirovljeničkih primanja, na granici preživljavanja i hrvatske linije siromaštva, koštaju namirnice od kojih je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović skuhala jedan ručak. Postavlja se stoga pitanje, čini li je to predstavnicom običnoga puka ili kraljicom? Ako tomu dodamo sve neukusnije i krajnje pretjerano pridavanje pažnje stilu odijevanja, haljinama, prehrani, vitkoj liniji i hlačama u koje stane nakon 20 godina, općenito izgledu, onda bi se takvog ponašanja svakako posramila i španjolska Letizia i ona najslavnija od svih, Elizabeta II.

Zdrava prehrana u kojoj je i salata čisti hedonizam

Mnogi bi se složili da je Hrvatska u liku kraljice Kolinde dobila nešto što nikada nije imala, reprezentativnu pojavu u svijetu koja lijepo izgleda i jednako tako komunicira. Možda je to površno gledajući i točno, ali takvu ambalažu, sudeći prema posljednjim javnim istupima, ne prati jednako vrijedan sadržaj. Nažalost, glasačka mašinerija zadivljena je kad netko umiljatim glasom priča na tečnom engleskom. Ako stavimo obrazovnu strukturu na stranu, to nas ne bi trebalo pretjerano ni čuditi, jer je doista rijetkost čuti da netko od istaknutih političara govori tečno i hrvatski, a kamo li najlakši strani jezik.

No, vratimo se pitoresknim brijunskim ljepotama u kojima je spas od naporna rada, vreve nezadovoljnog puka te utočište mira, zdrave kužine i opuštenih šetnji u vojnim hlačama iz mladosti pronašla kraljica Kolinda. Ljepotama u kojima je skuhala savršeno nutricionistički balansirani obrok na koji je potrošila pola mirovine. Iza kulise zdrave prehrane nazire se hedonizam u liku pašticade s breskvama, sočnih fileta pa čak i salate s više vitamina i minerala nego što ih prosječan umirovljenik unese u svoj organizam tijekom čitava mjeseca.

Mogla je, uz kujicu Kiku, udomiti i jednog umirovljenika

Pa krenimo od potonjeg. Ugostivši ekipu Glorije, zbog čega jednim dijelom moramo oprostiti revijalnost, a time ujedno i trivijalnost same teme, Grabar Kitarović započela je s izradom salatice. Kao bazu, u posudu je najprije stavila kvinoju. Ako ne znate, kvinoja je zdrava, egzotična žitarica koja košta 90 kuna po kilogramu. Ugljikohidratima je potom dodala razne vrste povrća. Prava raskoš uslijedila je ubacivanjem sjemenki nara, fileta pilećih prsa, avokada, oraha i brusnica. Kada je sve to lijepo složila, prstom je znalački pokazivala u prozirnu staklenu zdjelu, pojašnjavajući što sve ona zdravo i izbalansirano sadrži. Sastojci za takvu salatu koštaju nekoliko stotina kuna.

Već bi bilo dovoljno ovdje stati, no šteta bi bila ne spomenuti predsjedničinu pašticadu s pečenim breskvama. U njoj, pojasnila je Kolinda, ima jako puno voća i povrća pa već sam umak sadrži puno “sveg i svačeg”.

Nakon ručka, kraljica se uputila u laganu šetnju udaljenom i praznom plažom sa svojom udomljenom kujicom Kikom. Možda je mogla udomiti i jednog umirovljenika pa ga isto tako spasiti od gladi kao napuštenog mješanca. Jer, mnogi od njih u vlastitoj se državi osjećaju upravo tako.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

 

Kraljica Kolinda: U svom svijetu bajki za jedan ručak potrošila pola mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap