HZMO potvrdio: Mirovine usklađene za 6,18 posto, objavljen iznos AVM-a i najniže mirovine

Milan Dalmacija
24. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

HZMO je potvrdio kako su mirovine od 1. srpnja usklađene za 6,18 posto, zbog čega je vrijednost AVM-a i najniže mirovine podignuta na 77,65 kuna. Promijenjena je i vrijednost osnovice za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja.

Pixabay

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2022., a na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i nominalnom indeksu prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za razdoblje od siječnja do lipnja 2022. u odnosu na razdoblje od srpnja do prosinca 2021.

Budući da je aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. siječnja 2022. iznosila 73,13 kuna, a stopa usklađivanja AVM-a od 1. srpnja 2022. iznosi 6,18 posto, nova AVM iznosi 77,65 kuna, odnosno 10,31 eura, izvijestili su iz HZMO-a, potvrdivši tako ranije najave.

Kako se računa stopa usklađivanja

Stopa usklađivanja AVM-a, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se usklađivanjem po stopi koja se dobiva zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Umirovljenicima rastu mirovine manje nego što je inflacija: Donosimo cifre i potencijalno rješenje

– Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne bruto plaće, opriopćili su iz HZMO-a.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (5,9 posto) i 70 posto stope promjene prosječne plaće (6,3 posto) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2022. iznosi 6,18 posto.

Novi iznos najniže mirovine

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2022., objašnjavaju iz HZMO-a te dodaju da je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2022., prema kojoj najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 77,65 kn, odnosno 10,31 eura.

Donesena je još i Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2022., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.778,45 kuna, odnosno 236,04 eura.

HZMO potvrdio: Mirovine usklađene za 6,18 posto, objavljen iznos AVM-a i najniže mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap