Umirovljenicima rastu mirovine manje nego što je inflacija: Donosimo cifre i potencijalno rješenje

Milan Dalmacija
22. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Sa srpanjskim usklađivanjem mirovina nije nadoknađena razlika u rastu mirovina i potrošačkih cijena. To je moguće jedino promjenom formule usklađivanja, koju umirovljeničke udruge traže od Vlade već nekoliko godina.

Umirovljenici su često prisiljeni krpati kućni budžet skupljanjem povratne ambalaže. | Foto: Facebook/Pokret protiv siromaštva starijih osoba

Potrošačke cijene u Hrvatskoj su u srpnju porasle za 0,4 posto u odnosu na lipanj. No, ako gledamo lipanj prošle godine, onda je rast cijena 12,3 posto. S druge strane, srpanjsko usklađivanje mirovina iznosi 6,18 posto, što znači da će oni s prosječnim mirovinama, koje za srpanj iznose 2.707,16 lipa dobiti svega 167 kuna. No, tu računica nije gotova.

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay
Povijest usklađivanja: Pogledajte kako i za koliko su se mirovine usklađivale u protekle 23 godine

– To znači da će onaj koji ima najnižu mirovinu, 280 tisuća njih, dobiti 110 kuna usklađenja, dok će recimo saborski zastupnik dobiti 650,60 kuna, što je šest puta više, istaknula je za N1 Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Proteklo usklađivanje, u siječnju ove godine iznosilo je svega 2,24 posto, dok su lani u srpnju mirovine porasle za 2,46 posto. Sva ta usklađivanja nisu ispratila rast cijena, pa su umirovljenici, unatoč nešto većim mirovinama – na gubitku.

– U stvari, neće dobiti ništa. To pojede inflacija. Kome mažu oči? Ovi koji imaju velike mirovine, oni će dobiti više, a ovi koji imaju male, oni će dobiti zrno pijeska na plaži koje ne može ni u oko da uleti, komentirala je jedna umirovljenica, prenosi N1.

Promjena formule izračuna

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske već godinama traže od Vlade konkretnije korake. Prvi je promjena formule usklađivanja, koja bi, prema njihovom prijedlogu, značila izjednačavanje rasta mirovina s rastom plaća ili inflacije.

– Na Nacionalnom vijeću već smo tražili, a sad ćemo inzistirati, povećanje, usklađivanje mirovina za 100 posto, po 100-postotnom indeksu. Tražili smo 10 posto povećanja mirovina. Ovo je ostalo na neki način da će biti, da se strpimo, ali nemamo više strpljenja. Ovih 10 posto je ostalo otvoreno pitanje, rekla je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske za N1.

Na primjeru srpanjskog usklađivanja bi to značilo da bi mirovine porasle u potpunosti po inflaciji od početka ove godine, odnosno 12,3 posto. Konkretnije, prosječna bi mirovina porasla za 332,98 kuna, odnosno bi umjesto 2.707,16 kuna ona iznosila 3.040,16 kuna. No, umirovljenici će se morati strpjeti i za sadašnje usklađivanje. Iako se ono računa od srpnja, umirovljenici će to na svojim računima osjetiti tek u rujnu, uz zaostatke.

Napomena: Pri izračunu rasta mirovine smo pogrešno upotrijebili postotak inflacije u razdoblju od lipnja prošle, do lipnja ove godine, dok usklađivanje pokriva razdoblje od siječnja do lipnja ove godine. Stoga je pretpostavka da je inflacija u prvih šest mjeseci ove godine 5,9 posto, no usklađivanje bi, prema prijedlogu umirvoljeničkih udruga trebalo provoditi po povoljnijem faktoru. S obzirom na to da su plaće od siječnja do lipnja rasle 6,3 posto, izračun je sljedeći: na mirovinu od 2.707,16 kuna, usklađivanjem od 6,3 posto dobiva se povećanje od 170,55 kuna, čime bi prosječna mirovina trebala iznositi 2.877,71 kuna.

Umirovljenicima rastu mirovine manje nego što je inflacija: Donosimo cifre i potencijalno rješenje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap