Zašto je važna dobra cirkulacija i kako je dodatno poboljšati?

Ana Kanazir
21. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, je vrlo važna jer kada ne funkcionira kako treba dolazi do usporavanja ili blokiranja protoka krvi, a onda stanice u tijelu ne dobivaju dovoljno kisika i hranjivih tvari. Loša cirkulacija se može prepoznati po nekoliko znakova, a važno je djelovati na vrijeme.

hladnoća

hladnoća | foto: Spencer Backman, Unsplash

Dobra cirkulacija je ključ svakog zdravlja, a radi se o automatskom procesu u tijelu. Na lošu cirkulaciju mogu utjecati pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak te mnoga zdravstvena stanja, a tek kada se oni tretiraju će se i poboljšati cirkulacija.

Kako prepoznati lošu cirkulaciju?

Prvi znak loše cirkulacije je stalan osjećaj hladnoće u rukama i nogama. Osim hladnoće, može se pojaviti i blijeda boja kože ili koža pak može postati plavkasta. Kod Raynaudovog sindroma boja kože može postati i žuta ili bezbojna. Još jedan znak su i česti trnci u rukama i nogama koji se mogu osjetiti u prstima na rukama ili u nožnim prstima.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Postoji nekoliko stvari kojima se može poboljšati cirkulacija, a sve uključuju promjenu životnih navika. Između ostaloga to uključuje prestanak pušenja i gubitak viška kilograma. Osim toga, pomoći može:

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

1. Vježbanje

Bilo koja aktivnost je dobra za poboljšanje cirkulacije, a najbolje će biti kardiovaskularne aktivnosti kao što su brzo hodanje, trčanje, plesanje. Na ovaj način će se ubrzati rad srca, smanjiti krvni tlak, ali i poboljšati cirkulaciju. Pomoći može i vježbanje joge što će dodatno utjecati na fleksibilnost tijela, ali i na opuštanje. Jednako tako, tjelovježbom ili bilo kojom aktivnošću možete izgubiti višak kilograma koji je jedan od faktora zašto dolazi do raznih bolesti krvožilnog sustava.

2. Prehrana

Određene namirnice će bitno utjecati na zdravlje krvožilnog sustava, ali i na poboljšanje cirkulacije. Tako će poseban utjecaj imati jedenje ribe kao što su losos, sardine i tune. Općenito, isti utjecaj će imati i druge namirnice bogate omega -3 masnim kiselinama. Važno je jesti i što više povrća, a izbjegavati masnu hranu. Jednako tako, cirkulaciju može poboljšati i konzumiranje ljutih paprika.

3. Kompresivne čarape

Kompresivne čarape mogu poboljšati kvalitetu života te omogućiti bolji protok krvi u nogama. One vrše pritisak na listove i potkoljenice te omogućuju da krv iz nogu kreće prema gore, odnosno prema srcu. Ove čarape će vam prepisati liječnik s obzirom na ozbiljnost vašeg stanja.

4. Prestanak pušenja

Nikotin u cigaretama oštećuje zid arterija. Nakon što prestanete pušiti, cirkulacija se popravlja u roku od dva tjedna do tri mjeseca.

5. Manje sjedenja

Većinu stvari uvijek obavljamo sjedeći, što nikako nije dobro. Osim što to nikako nije povoljno za cirkulaciju u nogama, pogotovo ako sjedite prekriženih nogu, ovo može utjecati i na pojavu bolova u leđima. Potrebno je napraviti pauze u sjedenju te malo prošetati ili se razgibati. Kod osoba koje rade, rješenje može biti i stajanje, umjesto sjedenja za stolom.

6. Kupanje u kadi

Kupanje u vrućoj vodi može utjecati na širenje arterija i vena čime se omogućava bolji protok krvi i poboljšava se cirkulacija. Možete se probati i tuširati u hladnoj vodi pri čemu dolazi do šoka organizma te do povećanog protoka krvi.

5 vježbi istezanja u krevetu - Ustanite na pravu nogu i osjećajte se sjajno cijeli dan

Kada je vrijeme za posjet liječniku?

Kada životne promjene ne pomažu, potrebno je posjetiti liječnika. U nekim slučajevima će biti potrebno obaviti niz pretraga kako bi se otkrio uzrok loše cirkulacije, dok će nekada biti potrebna i određena operacija ili uzimanje lijekova.

Zašto je važna dobra cirkulacija i kako je dodatno poboljšati?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap