Hodanje: Kako krenuti i koje su sve prednosti ove aktivnosti

Ana Kanazir
2. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Baš kao i svaka tjelesna aktivnost i hodanje ima mnoge prednosti za organizam. Ono može pridonijeti boljoj formi, gubitku kilograma, ali i boljem osjećaju.

nordijsko hodanje

Foto: Nordijsko hodanje | Pixabay

Iako se čini kao jako jednostavna aktivnost od koje nema puno koristi, hodanje može biti itekako dobra tjelovježba.

Zbog čega je sve dobro hodanje?

Čak i 15 minuta hodanja dnevno može napraviti veliku razliku. Bilo da hodate ujutro, nakon ručka ili predvečer, važno je samo da pokrene svoje tijelo. Možete hodati i sa štapovima za nordijsko hodanje zbog kojih će raditi cijelo tijelo, a više informacija o ovoj vrsti hodanja možete pročitati ovdje.  Uvijek možete i brzo hodati čime ćete malo ubrzati rad srca i odraditi kratki kardio trening. Evo još nekih prednosti hodanja:

1. Smanjuje bol u zglobovima
Hodanje štiti zglobove, pogotovo zglobove koljena i kukova, jer se kod hodanja podmazuju i jačaju mišići koji podupiru zglobove.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

2. Utječe na imunitet
Baš kao i svaka aktivnost i hodanje utječe pozitivno na imunitet, pogotovo ako redovito hodate. Provedeno je istraživanje na preko 1 000 žena i muškaraca koji su hodali svaki dan, pet dana u tjednu, oko 20 minuta i upravo su oni bili za 43 posto manje bolesni od onih koji su vježbali jednom tjedno ili onih koji nisu uopće vježbali. Jednako tako, ako su se osobe koje su hodale razboljele, simptomi bolesti su trajali kraće i bili su znatno blaži, piše Harvard Health Publishing.

3. Najbolje je šetati nakon ručka
Ovako ćete pokrenuti crijeva, a na ovaj način možete i smanjiti želju za slatkim, samim time i unošenje viška kalorija.

4. Poboljšava raspoloženje
Hodanje može poboljšati raspoloženje, kao i probuditi kreativnost u vama. Možda dobijete inspiraciju za slikanje nakon šetnje prirodom.

5. Mogućnost za druženje
Uvijek možete hodati s prijateljima, a pri tome se družiti te razmijeniti sve novosti. Ovime ćete napraviti dvije odlične stvari za sebe i svoje mentalno zdravlje.

nordijsko hodanje
Mali uvod u 'nordijsko hodanje': Umirovljenici sa skijaškim štapovima preplavili ulice

Kako pravilno hodati?

Prije svega su vam potrebne dobre tenisice i slojevita odjeća kako biste se mogli skinuti ako vam bude vruće. Jednako tako, uvijek gledajte ispred sebe, a ne u pod. Vrat i ramena su opušteni, dok ruke prate noge. Prije hodanja malo zagrijte zglobove sporijim hodanjem, a na kraju hodanja također usporite tempo i možete malo istegnuti noge.

Kako krenuti s hodanjem?

Kako ne biste unaprijed odustali od ove aktivnosti, postavite si ciljeve koje želite postići i zapišite detaljan plan hodanja – koliko ćete vremenski potrošiti svaki dan na hodanje i kojom rutom ćete proći. Ako ste tek krenuli s hodanjem, vežite ovu aktivnost uz nešto pozitivno ili se nakon trčanja nagradite na neki način kako bi se nova navika zadržala i postala rutina.

4. Festival hodanja u Hrvatskoj

Prva prilika za nešto dulje hodanje je već ovoga vikenda. Festival hodanja se u Hrvatskoj održava već četvrti put, a hoda se Gospićem i Otočcem. Festival kreće 2. rujna registracijama za obje lokacije, dok se samo hodanje odvija 3. i 4. rujna. Festival se održava u organizaciji Hrvatskog Saveza Hodanja, Turističke Zajednice Ličko-senjske županije i Lika travel d.o.o. Više o programu hodanja možete vidjeti ovdje.

Nikada nije kasno za krenuti s ovom aktivnošću i za otkriti prave prednosti hodanja.

Hodanje: Kako krenuti i koje su sve prednosti ove aktivnosti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap