5 vježbi istezanja u krevetu – Ustanite na pravu nogu i osjećajte se sjajno cijeli dan

Dora Šušković Stipanović
5. travnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Skraćeni mišići, ukočeni zglobovi, bolovi – fizička neaktivnost i stresan način života u starosti dolaze na naplatu. Dobra je vijest da vam istezanje može pomoći da se osjećate bolje. Ono pomaže održati fleksibilnost, pokretljivost i najvažnije od svega, samostalnost. Rutinom istezanja dovest ćete tijelo u opušteno stanje i lakše ćete zadržati mir u izazovnim situacijama.

Foto: Youtube

Znamo da se po jutru poznaje dan, zato ga započnimo na najbolji mogući način, istezanjem. Ono je način da odagnamo stres i brige, a sjajna je stvar što se istezati možemo gotovo bilo gdje i bilo kada. Idealno bi bilo istezati se svaki dan, a svaki položaj za istezanje treba zadržati 15 do 30 sekundi kako bi postigli sve dobrobiti koje nam ono može pružiti.

Ne postoji dovoljno dobar izgovor zbog kojeg biste uspjeli izbjeći istezanje. Ne trebate posebnu odjeću za vježbanje niti prostirku za jogu. Donosimo vježbe istezanja koje možete izvoditi u pidžami, u svom krevetu! Najbolje je istezati se ujutro, ali vježbe možete ponoviti i navečer prije spavanja za lakši san.

Zdravstveni učinak

Za mnoge starije, održavanje mobilnosti je izazovno. S godinama, mišići i zglobovi slabe, a opseg pokreta se smanjuje. Dobrobiti istezanja uključuju poboljšanje fleksibilnosti i cirkulacije te protoka krvi što osigurava kvalitetniji život i zdravo starenje.

Artritis

Istezanje smanjuje bol u donjem dijelu leđa i pozitivno utječe na artritis. Oba stanja prirodan su dio starenja i ne mogu se direktno izbjeći, ali bol se može drastično ublažiti vježbama istezanja.

Rizik od pada

Svake godine trećina starijih osoba doživi pad. Redovito istezanje neizostavno je za poboljšanje stabilnosti. U prevenciji pada starijih osoba, važna je mobilnost zgloba kuka te fleksibilnost prednjih i stražnjih mišića natkoljenice i donjeg dijela leđa.

Nemojte se dosađivati! Donosimo 7 aktivnosti za umirovljenike u zatvorenom

Postura

Istezanje pomaže popraviti nepravilno držanje, opušta ligamente, tetive i mišiće. Vježbe za jačanje mišića o kojima smo pisali ovdje, zajedno s rutinom istezanja u krevetu pomoći će popraviti lošu posturu.

Cirkulacija

Istezanje pozitivno djeluje na cirkulaciju i protok nutrijenata kroz tijelo. Na taj se način podiže i razina tjelesne energije. U starijih osoba, povećanje energije važno je u održavanju samostalnosti, društvenih kontakata te za zdravo starenje, općenito.

U trenutnoj situaciji s koronavirusom, najbolje što možemo je ostati doma kako bismo zaštitili sebe i svoje bližnje. Istezanje pruža zdravu alternativu jutarnjim aktivnostima poput slušanja vijesti i gledanja u ekrane. Istezanje djeluje relaksirajuće i meditativno. Stavljanjem fokusa na naše tijelo odmičemo se od dnevnog stresa, a našoj podsvijesti poručujemo da prestane brinuti barem na 5 minuta.

5 vježbi istezanja u krevetu – Ustanite na pravu nogu i osjećajte se sjajno cijeli dan
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap