Čak 80 posto starijih od 65 godina u Hrvatskoj ima visoki krvni tlak!

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Najnoviji podaci sveobuhvatnog europskog istraživanja u koje se uključila i Hrvatska pokazuju da kod nas čak 80 posto osoba starijih od 65 godina boluje od nekog oblika hipertenzije. Četvrtina građana u umirovljeničkoj se dobi bori sa šećernom bolesti, a svaka deseta s plućnim bolestima. Alarmantni su to podaci o zdravlju nacije u starijoj životnoj dobi.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo prvi put je javno prezentirao podatke europskog istraživanja, u povodu Svjetskog dana zdravlja 7. travnja, o pobolu stanovništva. Slika zdravlja među populacijom starijom od 65 godina i te kako je zabrinjavajuća.

Svaki četvrti umirovljenik ima šećernu bolest

Naime, 80 posto ih pati od hipertenzije, odnosno bolesti povezanih sa visokim krvnim tlakom. Gotovo trećina ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od hipertenzije, dok je taj udio znatno veći kod starije populacije. Tako je kod 8 od 10 osoba starijih od 65 godina zabilježena neka od bolesti iz tih  skupina dijagnoza.

Kronične plućne bolesti su također veliko zdravstveno opterećenje za stariju populaciju, jer 1 od 10 osoba starijih od 65 godina boluje od kroničnih plućnih bolesti.

krvni tlak
U zadnjih 30 godina udvostručen broj ljudi s visokim krvnim tlakom

Najnovije istraživanje je još jednom dokazalo i veliku zastupljenosti šećerne bolesti. Tako gotovo 10 posto ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina njih čak četvrtina.

EU projekt: Morbidity Statistics za cilj ima utvrditi pojavnost određenih stanja i bolesti, zadanih od strane Europske komisije. Uz Hrvatsku, u projektu su sudjelovale Belgija, Njemačka, Finska, Francuska, Mađarska, Litva, Malta, Nizozemska i Poljska.

Kako zagađenje okoliša stvara kronične bolesti

Pod geslom “Naš planet, naše zdravlje” i Hrvatska će se 7. travnja uključiti u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

hrana
Piše dr. Ivo Belan: Za uspješno starenje treba vam ispravna prehrana!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar uz sudjelovanje Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u četvrtak od 10 do 11.30 sati u prostorijama HZJZ-a predstavit će podatke o obolijevanju hrvatskih građa temeljem EU projekta „Morbidity Statistics – podaci za Hrvatsku”.

Krunoslav Capak govorit će kako zagađenje okoliša i s njim povezane životne navike utječu na pojavu kroničnih, nezaraznih bolesti. Također, stručnjaci će na temelju pesimističnih pokazatelja broja oboljelih u Hrvatskoj ukazati na metode kojima možemo unaprijediti zdravlje i prevencijom spriječiti dijagnoze.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap