Uzimanje lijekova: Doktorica nam je objasnila na što sve treba obratiti pažnju kako bi najbolje djelovali

Ana Kanazir
11. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Uzimanje lijekova, bilo onih protiv bolova ili uzimanje redovne terapije, obuhvaća niz pravila kojih se treba pridržavati. Lijekovi se tako ne smiju uzimati uz određene namirnice, ali i uz alkohol, a još savjeta nam je dala doktorica opće prakse Diana Kostanjšek iz Doma zdravlja Zagreb – Istok.

lijekovi tablete

Foto: Rawpixel

Lijekove treba shvatiti ozbiljno i uzimati ih u pravo vrijeme iz više razloga. Prije uzimanja lijekova je potrebno konzultirati se s liječnikom te piti lijek po njegovim uputama. Jednako tako, ako se pojave nuspojave kod uzimanja bilo kojeg lijeka, potrebno je kontaktirati liječnika.

Kako pravilno uzimati lijekove?

Lijekovi imaju svoj metabolički put kada se unesu u organizam, kao što put razgradnje i djelovanje lijeka u organizmu ima svoj vremenski rok, mjesta na koje mora djelovati i izvršiti svoju funkciju, rekla nam je doktorica Kostanjšek. Osim toga, jedno od osnovnih pravila uzimanja bilo kakvih lijekova je da se uzimaju u točno određeno vrijeme zbog njihove maksimalne učinkovitosti.

-Jako je važno vrijeme kada se lijek uzima, jer ako se doza lijeka u određeno vrijeme preskoči ili se lijek uzme ranije ili kasnije od propisanog, to mijenja njegovu koncentraciju u organizmu i utječe na djelotvornost, koja može biti i potpuno izgubljena, otkrila je doktorica.

Postoji mnogo različitih lijekova koji se mogu prepisati za isto stanje, a o pravoj terapiji će odlučiti vaš doktor. Također česte su i nestašice ili povlačenja lijekova pri čemu će doktor pacijentu dati drugi lijek. Trenutno je povučen iz prodaje lijek protiv kašlja, o čemu smo pisali ovdje. 

Nakon što plate režije i lijekove, Marku (72) i Jagici ostane 35 kuna dnevno za hranu

S kojim se namirnicama ne smiju miješati lijekovi?

Osim vremena uzimanja lijekova, važnu ulogu igra i prehrana. Naime, dobro je poznato kako se lijekovi ne smiju miješati s alkoholom jer alkohol smanjuje djelotvornost lijeka, ali uz to se lijekovi ne smiju miješati uz određene namirnice. Evo što o tome kaže doktorica:

– Postoje studije koje govore da uzimanje raznih biljnih pripravaka ( glog, ginko, zeleno povrće) u isto vrijeme kada se uzimaju određeni lijekovi dovodi do neželjenih reakcija.

Koje su najčešće nuspojave kod uzimanja lijekova?

Najčešće nuspojave koje se nekada mogu pojaviti kod uzimanja lijekova su gastrointestinalni simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nervoza u trbuhu, proljev ili zatvor, a nekada može doći i do alergijske reakcije na koži kao što je osip. Kod pojave bilo kojih od ovih nuspojava potrebno je obratiti liječniku.

– Vrlo važno je znati da svaki lijek u organizmu ima svoje mjesto na koje djeluje, ima svoje vrijeme uzimanja i djelovanja i naravno strogu indikaciju kad i zašto je potreban ljudskom organizmu, zaključila je doktorica Kostanjšek.

Copy link
Powered by Social Snap