Umirovljenicima u Hrvatskoj po prvi put ugrađen najmanji pacemaker na svijetu

Jasmina Grgurić
27. veljače 2019.
Zdravlje
A- A+

Najmanji elektrostimulator srca na svijetu, dugačak samo 25 milimetara, ugrađen je prošlog petka dvojici umirovljenika po prvi put u Hrvatskoj, točnije Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka.

Najmanji pacemaker na svijetu Snimak zaslona/Youtube

Dvojica pacijenata, 80-godišnjak i 65-godišnjak s poremećajima srčanog ritma dobili su najmanji pacemaker na svijetu, veličine kapsule. Ono što je najvažnije, ova operacija nije zahtijevala otvaranje pacijenta, već je elektrostimulator koji nema ni žice ni baterije ugrađen kroz preponu direktno u srce.

Bez otvaranja pacijenta i pod lokalnom anestezijom

Zahvat je na Odjelu za invazivnu i interventnu kardiologiju na riječkom Sušaku izveo tim doc. dr. Sandra Brusicha i doc. dr. Zlatka Čubranića.

Dr. Brusich za Index.hr kazao je da je postupak trajao 45 minuta, a zahvat se odvijao pod lokalnom anestezijom. Već nakon osam sati, pacijenti su mogli ustati. No, najmanji pacemaker na svijetu ne može se ugraditi u sve pacijente.

Novo istraživanje: Vježbanjem možete pomladiti zdravo, ali i bolesno srce!

“Ovaj prvi je zasad najjednostavniji, riječ je o kapsuli koja ide direktno u srce, a svi dosadašnji pacemakeri su imali žice, a ovaj nema. Tako da je dosad kod pacijenata kojima su ugrađeni pacemakeri najčešće dolazilo do komplikacija upravo zbog žica iz uređaja ili kad bi pukle elektrode, dolazilo bi do upala, infekcija, a s ovom vrstom pacemakera ne može doći do takvih komplikacija jer isti nema ni žice ni bateriju” – rekao je dr. Brusich. 

Pogodan za starije od 55 godina

Veličinu starog pacemakera usporedio je s kutijom šibica, uz još žice, dok je novi po visini kao kovanica.

Novi uređaj po veličini se uspoređuje s kovanicom Snimak zaslona/Youtube

Novi uređaj, koji je deset puta skuplji od uobičajenog, stoga će ugrađivati takvim pacijentima koji su imali infekcije ili imaju opasnost on nekih komplikacija. Kako je vijek trajanja uređaja u prosjeku 12 godina, on nije pogodan za mlađe pacijente jer bi se puno puta morao mijenjati. Dobra vijest je da će za deset godina većina pacemakera biti upravo ovakva.

Dr. Brusich napominje kako će se jednom zasigurno usavršiti i sama metoda vađenja ovih kapsula pa će se moći ugrađivati svima, a zasada ciljana su skupina ljudi od 55 do 60 godina starosti pa nadalje, upravo zbog toga što će trebati manje zamjena.

 

Umirovljenicima u Hrvatskoj po prvi put ugrađen najmanji pacemaker na svijetu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap