Umirovljenica Silva s dijabetesom živi već 50 godina: ‘Važno je imati dobru podršku’

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Hrvatska ima 395.058 osoba sa šećernom bolesti, prema podacima CroDiab Registra. Ipak, smatra se da se neslužbena brojka kreće oko 600.000, jer postavljenu dijagnozu ima samo 60 posto oboljelih. S dijabetesom već pola stoljeća živi i umirovljenica Silva Benc. Važno je, kaže, redovno se kontrolirati i imati podršku. S ciljem podizanja svijesti, Zagrebačko dijabetičko društvo jučer je na Cvjetnom trgu besplatno izmjerilo šećer za oko 300 građana. Kod njih 18 pronađene su povišene vrijednosti šećera u krvi.

Hrvatski dan šećerne bolesti | Foto: Zagrebačko dijabetičko društvo

Hrvatski dan šećerne bolesti | Foto: Zagrebačko dijabetičko društvo

Hrvatski dan šećerne bolesti, treći po redu, jučer je na Cvjetnom trgu obilježilo Zagrebačko dijabetičko društvo, u suradnji sa Studentskom sekcijom za endokrinologiju i dijabetologiju Medicinskog fakulteta. Umirovljenica Silva Benc od dijabetesa tip 1 boluje posljednjih 50 godina.

Kod 18 pronašli povišene vrijednosti šećera u krvi

inzulin
Velika novost: Osobe na inzulinu će pod određenim uvjetima imati pravo na profesionalnu vozačku dozvolu

– Bitno je redovito odlaziti na kontrole kod dijabetologa i svakodnevno brinuti o razinama glukoze. Jako je važno imati dobru podršku svoje obitelj, prijatelja i udruge kao što je to za nas Zagrebačko dijabetičko društvo. Sretna sam što su nam dostupni moderni inzulini, inzulinske pumpe i senzori za kontinuirano praćenje glukoze, rekla je Benc.

Kako bi podigli svijest, za građane su organizirali besplatno mjerenje šećera, krvnog tlaka i vaganje, mjerenje visine i opsega struka kako bi se mogao izračunati BMI i procijeniti raspored težine, kao i savjetovanje s dijabetolozima i nutricionistima. Javnost se treba upoznati s opasnošću neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, ističu, dok je oboljelima potrebno pružiti nove informacije i spoznaje o mogućnostima liječenja i važnosti kontrole vlastite bolesti.

Obavili su u jučerašnjoj akciji 300 mjerenja šećera u krvi. Među njima je bilo 16 osoba odrasle dobi s povišenom vrijednosti šećera u krvi, dok ih je dvoje imalo iznimno visoku razinu vrijednosti.

Hrvatska ima najveću stopu smrtnosti od dijabetesa

– Šećerna bolest jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema suvremenog društva. Prema podacima CroDiab Registra, prošle godine je u Hrvatskoj bilo 395.058 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih veći od 600.000. Nažalost, od 2019. Hrvatska je i prema podacima Eurostata zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi, kaže predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva, prim. mr. sc. Manja Prašek.

Šećerna bolest je četvrti vodeći uzrok smrti s udjelom od 7,8 % u 2022. godini. Svaka druga oboljela osoba ni ne zna da ga ima. S dijabetesom se može živjeti kvalitetno, no nužno je razumjeti bolest, informirati se o njezinim posljedicama, a potrebno je i redovito odlaziti i komunicirati s liječnikom kako bi se bolest stavila pod kontrolu, dodala je Prašek.

Ustrajna promjena životnih navika može odgoditi prijelaz iz predijabetesa u šećernu bolest i potrebu za uvođenjem terapije, poručila je predsjednica Studentske sekcije za endokrinologiju i dijabetologiju Medicinskog fakulteta, Ana Pavić,.

Prehrana kao ključ za prevenciju i regulaciju dijabetesa

žena s leđa
Goga (73): 'Ne sramim se reći da imam dijabetes, živim bez straha i vodim normalan život uz upute liječnika'

Kvalitetne prehrambene navike ključne su za prevenciju i regulaciju dijabetesa. Pravilna prehrana može pomoći kod prevencije debljine i dijabetesa tip 2 te održavanju optimalne razine šećera u krvi kod osoba s postojećom dijagnozom dijabetesa. Naglasak treba staviti na unos neškrobastog povrća, vlakana, cjelovitih žitarica, proteina te na minimiziranje rafiniranih ugljikohidrata i jednostavnih šećera.

– Kontrola unosa ugljikohidrata i ravnoteža između proteina, masti i vlakana mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti potrebu za lijekovima. Edukacija o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti može osigurati dugoročnu kontrolu dijabetesa i smanjiti komplikacije povezane s ovim stanjem, poručuje magistra nutricionizma Đurđica Mijanović iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap