Goga (73): ‘Ne sramim se reći da imam dijabetes, živim bez straha i vodim normalan život uz upute liječnika’

Ana Kanazir
14. studenoga 2023.
Priče
A- A+

Danas je Svjetski dan šećerne bolesti, bolesti od koje u svijetu boluje 537 milijuna ljudi od 20 do 79 godina kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U CroDiab registru u 2022. godini sveukupno je registrirano 388.213 osoba sa šećernom bolešću. Osim toga, još je veći problem što svaka druga osoba ni ne zna da ima dijabetes pa živi bez kontrole, a što s vremenom može dovesti do pogoršanja bolesti i raznih nuspojava. Kako izgleda život s ovom bolesti ispričala nam je 73-godišnja Goga, koja boluje od dijabetesa tipa 2 već 30 godina.

žena s leđa

Ilustracija | foto: Pexels, Lachlan Ross

Postoje dijabetes tipa 1 i tipa 2, pri čemu osobe koje imaju dijabetes tipa 2 žive normalno uz promjene životnih navika i pridržavanja uputa. Dijabetes tipa 1 se ne može prevenirati i puno je opasniji. Prema evidenciji CroDiab registra, pregled godišnje dijabetičke kontrole učinilo je 58.050 pacijenata, odnosno 14,95% prevalentne populacije osoba sa šećernom bolešću evidentirane u CroDiab registru. Treba napomenuti i kako je upravo dijabetes bio treći uzrok smrti u Hrvatskoj u 2022. godini.

dijabetes
Dijabetes – Što je, kako ga prepoznati i kako se tretira

Kako prepoznati dijabetes?

Simptomi povišene razine šećera u krvi su najčešće:

  • Učestalo mokrenje
  • Stalna žeđ
  • Umor
  • Pojačana glad
  • Zamućeni vid
  • Usporeno cijeljenje rana
  • Trnci u šakama i stopalima

Na pojavu bolesti mogu utjecati i čimbenici kao što su genetska predispozicija, prekomjerna tjelesna težina, sjedilački način života, loše prehrambene navike i pušenje. Više o dijabetesu smo pisali ovdje. 

Goga je slučajno otkrila da ima dijabetes

Goga je otkrila da ima šećernu bolest sasvim slučajno. Njezina mama je imala ovu bolest i išla je na redovitu kontrolu u Vuk Vrhovec, a Goga je bila pratnja svojoj mami i kada je već bila tamo se odlučila i ona testirati. Ispostavilo se kako joj je šećer na granici, oko šest.

– Dijabetes imam od 1992. godine, kada su mi ga slučajno otkrili na pregledu. Iznosio je oko šest pa su me poslali na opterećenje, a tu sam onda imala 6,3 i zapisali su me kao osobu oboljelu od šećerne bolesti. Na početku sam samo morala paziti na prehranu i par godina je bio pod kontrolom, ali sam onda dobila tablete, a nakon deset i više godina sam morala prijeći na inzulin jer mi je šećer rastao, rekla nam je Goga.

Nema zabrana namirnica, ali treba paziti

Otkrila nam je i kako je na početku inzulin dobivala u dnevnoj bolnici, gdje bi sedam dana svaki dan dolazila u bolnicu i tamo bila od jutra do 15:00 sati. Danas si sama daje inzulin, a uz to i pazi na prehranu, odnosno, kako kaže, nema zabrana, samo je potrebno paziti da se jede u umjerenim količinama i da se smanji unos slatkoga.

– Ja se sada kontroliram ujutro, a ta brojka mi onda određuje koliku ću si dozu dati navečer. Liječnik mi je točno preporučio koliku dozu da si dajem i toga se držim. Izbjegavam kruh, šećer, tijesto, krumpir i brašno. Volim mediteransku kuhinju, koja je i preporučljiva. Bilo mi je teško izbjegavati tijesto, skuham si nekada malo tijesta, ali ne bude mi ništa, objasnila je i dodala kako kada malo pretjera sa slatkim ili voćem sve zapiše u svoju bilježnicu u koju se upisuju obroci zbog kontrole kod liječnika.

Što se tiče same prehrane, otkrila nam je kako jede puno povrća, dok si nekada radi i hranu po receptima koji su prilagođeni dijabetičarima. Jednako tako, umjesto običnog brašna jede brašna od orašastih plodova ili slične zamjene, a od kruha jede samo heljdin kruh i to jednu šnitu ujutro.

Mjerenje tlaka i šećera
Pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti, imamo najveću smrtnost u Europi

Važna je i aktivnost

Osim malih izmjena u prehrani, kod dijabetesa je iznimno važan i aktivan život, kojeg Goga redovito prakticira. Priznaje kako nekada u danu napravi i oko 12.000 koraka, ali kako joj je prosjek prehodanih 8.000 koraka, pri čemu hoda barem dva sata dnevno.

– S druge strane, kada znam da me čeka neka napornija aktivnost kao što su pranje prozora ili slične radnje, moram paziti da mi ne padne šećer pa obično prije toga pojedem bananu ili jabuku. Nisam nikada bila sladokusac, ali kada imam potrebu za nečim slatkim si priuštim neki nadomjestak, priznaje umirovljenica.

Bolest joj uopće ne smeta

Goga kaže kako svake godine ide na kontrole i kako joj šećer uvijek iznosi oko šest. Uz dijabetes je operirala štitnjaču i srčani je bolesnik pa više zbog toga pazi na prehranu i aktivnosti, nego zbog dijabetesa.

– Sve mogu raditi normalno, redovno se kontroliram i bolest mi ne smeta ni u čemu. Ne sramim se reći da imam dijabetes. Živim veselo, a ako mi šećer skoči, malo pripazim i više se držim reda. Ne živim u strahu. Članove obitelji sam zamolila da se i oni kontroliraju, pojasnila nam je Goga.

Kaže nam kako je članica Zagrebačkog dijabetičkog društva u koje dolazi redovito. Kaže kako joj njihova podrška i druženje puno znače. Idu i na izlete, imaju i organizirana predanja i dobivaju savjete liječnika oko bilo kakvih nedoumica. Društvo broji oko 500 članova, dok se na sastancima skupi oko njih 40-tak.

Poruka za kraj

Goga ima poruka za sve koji su tek otkrili da boluju od šećerne bolesti, pri čemu je najvažnije prihvatiti dijagnozu i slijediti upute liječnika.

– Kome god se slučajno otkrije šećer, on vjerojatno nije visok i osobe dijagnozu ne shvaćaju ozbiljno te nastavljaju živjeti po svome, što nije dobro jer može doći do raznih posljedica. Kada se ne tretira šećer napada oči, ruke, noge, dolazi do umiranja živaca i tu onda nema pomoći. Dobro je da okolina zna od čega bolujete i zato nemojte tajiti da imate dijabetes jer vam neće nitko znati pomoći. Treba se držati reda, paziti na prehranu i treba biti aktivan. Prihvatite ga kao bilo koju drugu bolest. Od dijabetesa se ne umire odmah drugi dan i može se doživjeti duboka starost. Neka dođu ovdje, u naše društvo pa će se upoznati sa životom s dijabetesom i dobiti korisne savjete i potrebnu podršku, rekla nam je Goga.

Ako vi želite provjeriti koliko vam je rizik od pojave ove bolesti, to možete napraviti na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno u upitniku koji možete pronaći ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap