Svjetski dan oralnog zdravlja: Zdravlje zubi sprječava pojavu bolesti, a uskoro kreće poseban program za starije osobe

Ana Kanazir
20. ožujka 2023.
Zdravlje
A- A+

Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja koji se obilježava već 16 godina, a glavni je cilj promicanje razvijanja svijesti o važnosti brige o zubima i oralnom zdravlju. Zastrašujući su podaci iz 2009. godine koji kažu kako osobe starije od 65 godina rijetko idu zubaru i ne peru zube svaki dan. Ipak kako bi stanje bilo bolje, uskoro se uvode obavezni pregledi i kontrole za ovu dobnu skupinu.

Zubar popravlja zube pacijentu

Zubar | Foto: Pixabay

Kao što smo pisali u ovom tekstu, 2018. godine je pregledano 1.800 korisnika domova za starije osobe pri čemu je ustanovljeno da gotovo 90 posto osoba treba neki oblik stomatološke intervencije. Naša anketa je, s druge strane, pokazala da vas 8 posto ne brine dovoljno o svojim zubima.

Zubar popravlja zube pacijentu
[ANKETA] Pranje zubi mnogi zanemaruju, a za kvalitetnu oralnu higijenu važna je još jedna stvar

Oralna higijena utječe na razne sfere života

Važno je znati da je oralna higijena jako važna, ali i da može utjecati na razne druge sfere života, manjak samopouzdanja, ali i biti uzrok bolesti i stanja. Točnije, može utjecati na pojavu bolesti kao što su Alzheimerova bolest, o čemu smo pisali ovdje ili pak bolesti krvožilnog sustava.

Ipak, naša anketa je pokazala kako čak 830 ili 52,56 posto vas zube peru više puta na dan, ali više od 8 posto osoba ne vodi dobru brigu o zubima. Zbog ove, ali i svih drugih poražavajućih statistika se javila potreba za Svjetskim danom oralnog zdravlja.

Ovaj dan se s razlogom slavi baš 20. ožujka. Kako objašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi, a starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zubi na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima. Osim toga, kada se navede redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, odnosno 3/20 dobit će se oralni status koji bi trebale imati zdrave odrasle osobe, 32 zuba i nijedan zubni karijes.

‘Zubna putovnica’ i za starije

U Hrvatskoj se ove godine Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava pod sloganom ‘Budi ponosan na svoja usta’ kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život. Osim toga, godinama se provodi i Nacionalni program ‘Zubna putovnica’ u sklopu koje se nadzire četkanje zubi u vrtićima i školama, a djeca idu na obavezne preglede. Sada će se, kako je rekao ministar zdravstva Vili Beroš, ‘Zubna putovnica’ proširiti na starije dobne skupine i to od 15 do 30 godina, one iznad 65 godina i na osobe s invaliditetom i branitelje. U toj sljedećoj fazi, osim prevencije, važno je pravovremeno otkriti i poboljšati ishode liječenja oralnog karcinoma.

– Oralno zdravlje, osim što je jako važno za kvalitetniji život pojedinca i zajednice, veliki je izdatak zdravstvenog proračuna. Prema projekcijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ulaganjem u preventivu ostvarujemo uštedu od 18 milijuna eura godišnje koje možemo uložiti u dodatnu edukaciju građana, rekao je Beroš.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap