Pranje zubi kod umirovljenika: Nešto manje od 10 posto osoba zanemaruje oralnu higijenu

Ana Kanazir
1. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U zadnjoj anketi smo vas pitali koliko često perete zube, a odgovori su bili raznoliki. Iako je najviše odgovora, njih čak 830 ili 52,56 posto, bilo da se zubi peru više puta na dan, više od 8 posto osoba ne vodi dobru brigu o zubima.

Foto: Pixabay

Zubar popravlja zube pacijentu
[ANKETA] Pranje zubi mnogi zanemaruju, a za kvalitetnu oralnu higijenu važna je još jedna stvar

Drugi najčešći odgovor je bio da se zubi peru jednom na dan, odnosno vas 530 je glasalo za ovaj odgovor ili 33,57 posto. Na idućem mjestu je odgovor ‘Imam protezu’ s 84 glasova ili 5,32 posto, a samo četiri glasa manje je dobio odgovor ‘Ne perem zube’, odnosno 5,07 posto vas. Zube ne pere redovito ni 36 osoba koje su odabrale odgovor ‘Više puta tjedno’, a 19 glasova je dobio odgovor ‘Jednom tjedno’. Ovo pokazuj kako pranje zubi i dalje nije svima najvažniji dio higijene.

Zdravlje zubi je izuzetno važno za žvakanje, jedenje, zdravlje, a utječe i na socijalni aspekt osobe. Prije pet godina, odnosno 2018. godine je u suradnji s gradom Zagrebom, Ministarstvo zdravstva provelo veliko istraživanje u sklopu kojeg je pregledano 1.800 korisnika domova za starije, prilikom čega je ustanovljeno da gotovo 90 posto osoba treba neki oblik stomatološke intervencije.

Jednako tako, loša oralna higijena može utjecati i na pojavu nekih bolesti kao što su Alzheimerova bolest ili pak bolesti krvožilnog sustava. Opasnost se krije i u četkicama za zube, o čemu više možete pročitati ovdje.

pranje zubi anketa

Pranje zubi anketa

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap