Većina usluga je kod zubara besplatna, a u određenim slučajevima možete dobiti i povrat novca

Ana Kanazir
20. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Stomatolozi koji svoje usluge pružaju preko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo određene usluge ne naplaćuju, dok će za neke ipak trebati izdvojiti novac. Tako nećete morati platiti bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, a besplatno će biti i vađenje zuba, ali i liječenje parodontoze. U slučaju da vam je naplaćena neka od usluga koju inače pokriva HZZO, imate pravo na povrat troškova.

Zubar popravlja zube pacijentu

Zubar | Ilustracija: Pixabay

Određene usluge kod stomatologa su besplatne, dok se određene plaćaju. Važno je znati što je sve besplatno, a što se plaća kako biste znali i možete li dobiti povrat novca u slučaju da ste platili uslugu koju niste trebali.

Stariji bračni par pere zube ispred ogledala
Briga o zubima: Umirovljenici najmanje posjećuju zubare, a najviše problema imaju s karijesom

Poznat je podatak kako stariji od 65 godina, uz djecu do šeste godine, idu najmanje na preventivne preglede. Tako je u 2022. godini njih 602.291 bilo kod zubara samo preventivno. Najčešće postavljena dijagnoza je kod umirovljenika u 2022. godini bio karijes, nakon toga ostali poremećaji zubi i potpornih struktura i na trećem su mjestu bolesti pulpe i periapikalnih tkiva, o čemu smo pisali ovdje. Možda je jedan od razloga ne toliko čestog odlaska kod zubara i strah od plaćanja usluga. Upravo zato treba znati koje su usluge besplatne, a koje se plaćaju.

Neke od besplatnih usluga HZZO-a su vađenje zubi, uklanjanje plaka, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca dva puta godišnje, izdavanje uputnice za snimke zubi, ortopan, zubne proteze, a besplatno je i stavljanje bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama. Jednako tako, besplatna je i proteza za sve osigurane osobe.

– Pacijenti od 18. godine nadalje imaju pravo na protezu i na dvije krunice, a sve ostalo se plaća. Prije nego što radimo, oni potpisuju izjavu kojom su suglasni i svjesni da će tu uslugu platiti, rekla je zubarica Nikolina Holen Galeković za dnevnik.hr.

Ipak, u slučaju da platite uslugu koju inače pokriva HZZO možete dobiti povrat troškova, ali za to trebate sačuvati račun. Do ovoga dolazi jer građani ne znaju uvijek svoja prava pa ni ne znaju što im je zapravo besplatno, a tek kasnije ovu informaciju saznaju kroz razgovore. Ako vas zanima gdje točno možete napraviti određene postupke, pomoći vam može i posebna tražilica HZZO-a. Trebate odabrati regionalni ured, postupak i po želji možete odabrati naselje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap