[ANKETA] Pranje zubi mnogi zanemaruju, a za kvalitetnu oralnu higijenu važna je još jedna stvar

Ana Kanazir
26. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

U starosti dolazi do promjena u organizmu i na tijelu, a javljaju se i promjene u usnoj šupljini. Dolazi do kvarenja i ispadanja zuba, smanjenog lučenja sline, upaljenog zubnog mesa, ali i do mnogih drugih problema. Osim toga, statistike pokazuju kako starije osobe pranje zubi ne shvaćaju ozbiljno, ali i kako se ne vodi briga o četkicama. Donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka, kao i savjete kako očistiti četkice za zube.

Foto: Pixabay

Podaci iz 2009. godine pokazuju kako osobe starije od 65 godina posvećuju premalo vremena na zdravlje zubi, rijetko idu zubaru, a i ne peru zube svaki dan. Ovo su užasni podaci, a nas zanima i koliko se situacija promijenila u ovih 14 godina, pa se na kraju teksta nalazi anketa vezana uz pranje zubi.

Poražavajuća statistika

Zdravlje zubi je izuzetno važno za žvakanje, jedenje, zdravlje, a utječe i na socijalni aspekt osobe. Kao što smo pisali ovdje, 2018. godine je u suradnji s gradom Zagrebom, Ministarstvo zdravstva provelo veliko istraživanje u sklopu kojeg je pregledano 1.800 korisnika domova za starije, prilikom čega je ustanovljeno da gotovo 90 posto osoba treba neki oblik stomatološke intervencije. Nešto starije statistike pak pokazuju kako Hrvati zube peru svaki peti dan. Loše oralno zdravlje će imati utjecaja i na pojavu nekih bolesti i problema u tijelu pa tako može utjecati i na pojavu Alzheimerove bolesti, o čemu možete čitati ovdje.

Također, nekada se osim rijetkog pranja zubi, opasnost krije i u četkicama za zube. Na primjer, stomatolozi tako preporučuju da se četkice mijenjaju svakih 12 do 16 tjedana jer se u suprotnome na njima mogu nagomilati bakterije. Donosimo nekoliko načina kako da ove bakterije uklonite.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Od pokvarenog zuba do srčanog udara: Loše oralno zdravlje opasnije je nego što mislite

Kako ukloniti bakterije s četkice za zube?

Prije svega, četkicu nakon svake upotrebe dobro isperite, a obratite pažnju i na još nekoliko stvari.

Pazite gdje držite četkice

Osim pranja zubi i redovitog mijenjanja četkice, pazite i gdje odlažete četkicu za zube. Nemojte ih staviti u čašu s drugim četkicama, već neka svaka četkica ima svoje mjesto. Izbjegavajte i stavljanje četkica blizu WC školjke.

Stavite je u vodicu za ispiranje usta

S vremenom možete vašu četkicu staviti u antibakterijsku vodicu za ispiranje usta. Stavite u manju čašu četkicu tako da je dio s kojim perete zube okrenut prema dolje i u čašu pomiješajte u istim omjerima toplu vodu i vodicu za ispiranje usta pa ostavite da odstoji oko pet minuta. Ovo možete napraviti jednom tjedno.

Obratite pažnju i na dršku četkice

Nije važan samo dio s kojim perete zube, već je pažnju potrebno obratiti i na dršku koja stoji u čašu. Možete je oprati toplom vodom, a s vremenom i obrisati alkoholom. Nakon što se pobrinete za vašu četkicu, isto napravite i s čašom u kojoj stoji kako bi uništili i te bakterije.

Ipak, najvažnije je ono najosnovnije, a to je četkicu dobro isprati u toploj vodi nakon svaka pranja zubi.

Mi za vas danas imamo pitanje o vašoj oralnoj higijeni:

Koliko često perete zube?

Copy link
Powered by Social Snap