Briga o zubima: Umirovljenici najmanje posjećuju zubare, a najviše problema imaju s karijesom

Ana Kanazir
2. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio statistiku o djelatnosti dentalne medicine u 2022. godini. Točnije, poznati su podaci koliko su često osobe u pojedinoj dobnoj skupini išle kod zubara, ali i kakve su sve zahvate radile. Nove statistike pokazuju ono što se već do sada i znalo, a to je da umirovljenici baš i ne vode brigu o zubima.

Stariji bračni par pere zube ispred ogledala

Redovito pranje zubi može smanjiti pojavu paradentoze | Foto: Pexels

Briga o zubima je vrlo važna, a sada se vidi koliko je zapravo ona zastupljena kod Hrvata. Podaci o posjetu zubarima za 2022. godinu su prikupljeni iz ukupno 2.057 pojedinačnih ordinacija i iz djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite, uključujući: domove zdravlja, privatne ordinacije (u zakupu doma zdravlja), ustanove za zdravstvenu skrb i vojne ordinacije. Prema svim tim podacima se može vidjeti koliko su često građani Hrvatske išli na preglede i koji problemi ih muče.

Zubar popravlja zube pacijentu
Pranje zubi kod umirovljenika: Nešto manje od 10 posto osoba zanemaruje oralnu higijenu

Umirovljenici najmanje bili kod zubara

Prema najnovijim podacima HZJZ-a, 222.916 korisnika, odnosno broj osiguranika starijih od 65 godina, koristilo je zdravstvenu zaštitu u pojedinoj ordinaciji, bez obzira na to je li liječnik u toj ordinaciji izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite za tog osiguranika ili nije. S druge strane, ukupno je 815.705 osoba od 65 i više godina imalo kontakt s dentalnom medicinom, odnosno posjetili su zubara, ostvarili s njim telefonski kontakt, dobili savjete ili slično. Kada se gleda po dobnim skupinama, upravo su umirovljenici, odmah iza djece do šest godina, oni koji su u 2022. godini najmanje posjetili djelatnike dentalne medicine, dok su ih najviše posjetili oni u dobi između 19 i 64 godine.

Isto tako, poznat je i podatak kako stariji od 65 godina, uz djecu do šeste godine, idu najmanje na preventivne preglede. Tako je u 2022. godini njih 602.291 bilo kod zubara samo preventivno. Najčešće postavljena dijagnoza je kod umirovljenika u 2022. godini bio karijes, nakon toga ostali poremećaji zubi i potpornih struktura i na trećem su mjestu bolesti pulpe i periapikalnih tkiva.

Tablica posjete zubarima u 2022. godini

Oralna higijena | Foto: HZJZ

Zanimljiva statistika

Općenito gledajući, Od ukupnog broja osiguranika – 3.584,183, njih 38,33 posto je koristilo zdravstvenu zaštitu u 2022. godini, najviše u Karlovačkoj županiji (56,68%), a najmanje u Istarskoj županiji (34,81%). Ovo je zabrinjavajuća brojka s obzirom na to da loša oralna higijena može utjecati na povećani rizik od mnogih bolesti, a jednako tako može i povećati rizik od pojave Alzheimerove bolesti.

Kao što smo već pisali ovdje, umirovljenici ne vode previše brige o oralnoj higijeni. Neki tako zube peru tek svaki drugi ili svaki treći dan, a neki ni ne odlaze kod zubara. Ipak, što se tiče dentalne njege na razini cijele Hrvatske, broj korisnika dentalne zdravstvene zaštite se ove godine povećao u odnosu na prošle dvije godine. S druge strane, broj kontakata se smanjio, baš kao i broj pregleda kod zubara.

briga o zubima i pregled po godinama

Briga o zubima i pregled po godinama | Foto: HZJZ

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap