Rak prostate pogađa jednog od osam muškaraca: Onkolog je otkrio alarmantne simptome koje ne smijete ignorirati

Luka Kalac
8. srpnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Rak prostate je bolest koja se javlja kod muškaraca starijih od 40 godina te je najčešći oblik raka kod pripadnika ovog spola. Glavni znakovi upozorenja su, prema onkologu, pojačana potreba za mokrenjem danju i noću. Ono se može manifestirati kroz sporo ili isprekidano mokrenje te kroz osjećaj da i dalje postoji potreba za mokrenjem, čak i nakon uriniranja. Isto tako, pojedinci mogu primijetiti i tragove krvi u urinu, kao i osjećaj nelagode pri sjedenju.

Liječnik propisuje lijekove pacijentu u ordinaciji.

Liječnik i pacijent | Foto: Pixabay / RazorMax

Najčešći rak kod muškaraca je rak prostate. Od njega za života oboli jedan od osam muškaraca. Upravo zbog toga bi muškarci, pogotovo stariji od 40 godina, trebali voditi računa o promjenama navika mokrenja jer ranim dijagnosticiranjem ove bolesti se može učiniti veliki iskorak u liječenju.

Ako sumnjate na to da imate problema s prostatom, imajte na umu da postoji Poseban program za rano otkrivanje raka prostate za muškarce u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Više detalja možete saznati ovdje.

Obratite pažnju na promjene

Ako muškarac zamijeti neuobičajene promjene pri mokrenju, onkolog Jiri Kubes je istaknuo kako one mogu predstavljati rano upozorenje nepovoljnog zdravstvenog stanja prostate.

– Kao i kod svake promjene u vašem tijelu, trebali biste je pažljivo pratiti i što je prije moguće potražiti savjet od svog liječnika opće prakse. U nekim slučajevima neće biti razloga za brigu, ali važno je posavjetovati se sa stručnjakom ako imate bilo kakvih nedoumica. Glavni znakovi upozorenja su pojačana potreba za mokrenjem tijekom dana i noći, sporo ili isprekidano mokrenje te osjećaj da i dalje morate mokriti čak i kada ste završili, pojasnio je dr. Kubes za express.co.uk.

Pored svega navedenog, onkolog je naglasio da pojedinci mogu čak ugledati i tragove krvi u urinu ili osjetiti nelagodu kada sjede. Upravo je zato važno potražiti pomoć liječnika na vrijeme.

Liječnica u bijeloj kuti postavlja pacijentu pitanja u vezi njegovog zdravstvenog stanja.
Povećana prostata zahvaća veliku većinu muškaraca: Evo kako možete obaviti samostalni pregled

Rak prostate u ranoj fazi ne uzrokuje simptome

Rak prostate, prema podacima sa stranice engleske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), najčešće ne uzrokuje simptome. Nažalost, oni se pojavljuju kod pacijenta tek kada se rak dovoljno razvije i naraste da svojim volumenom vrši pritisak na uretru. Baš tada počinje ometani protok urina i započinje pojava simptoma koji upozoravaju da je prijeko potrebno brzo djelovanje i kontaktiranje liječnika.

Podsjećamo kako smo već pisali o povećanoj prostati koja zahvaća veliku većinu muškaraca i kako možete obaviti samostalni pregled ove žlijezde. Tome treba dodati da su muškarci u posebnoj opasnosti što se više približavaju trećoj životnoj dobi. Više o tome možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap