Povećana prostata zahvaća veliku većinu muškaraca: Evo kako možete obaviti samostalni pregled

Luka Kalac
8. veljače 2024.
Zdravlje
A- A+

Povećana prostata ili benigna hiperplazija prostate (BPH) je stanje u kojem se povećava obujam ove žlijezde. Inače, prostata konstantno raste, stoga od mladosti do treće životne dobi poprilično povećava svoj volumen. Iako ponajprije treba mijenjati životne navike, postoje lijekovi koji poboljšavaju ovo zdravstveno stanje. Odlaskom liječniku prvo ćete se podvrgnuti fizičkom pregledu koji možete i obaviti samostalno kod kuće.

Medical practitioner asking patient questions from the list

Prostata je malena, ali mišićava žlijezda u muškom reproduktivnom sustavu. Smještena je odmah ispod mjehura muškarca, a primarna funkcija joj je proizvodnja tekućine koja hrani i štiti spermu. Isto tako, ova žlijezda igra iznimno važnu ulogu u kontroli protoka urina jer okružuje mokraćnu cijev i stvara većinu tekućine u vašem sjemenu. Mišićno djelovanje prostate pomaže protoku tekućine i sperme kroz penis tijekom seksualnog vrhunca.

Za život muškarca, prostata prolazi kroz dva ciklusa od kojih je prvi onaj u pubertetu, a drugi, ujedno i posljednji oko 25. godine života. Važno je znati da prostata konstantno raste zbog čega joj se od mladosti do treće životne dobi poprilično poveća volumen. Kako starite, može doći do povećane prostate. Takvo zdravstveno stanje u medicini je poznato kao benigna hiperplazija (BPH).

Povećana prostata

Benigna hiperplazija prostate nastaje kada se stanice prostate počnu razmnožavati. Višak tih stanica uzrokuje oticanje prostate, što pritišće uretru i ograničava protok urina. Imajte na umu da benigna hiperplazija prostate nije isto što i rak prostate te ne povećava rizik od raka. S druge strane, može izazvati simptome koji mogu utjecati na kvalitetu vašeg života. Pravovremenom dijagnozom i liječenjem se mogu spriječiti dugotrajne komplikacije.

Postoje i lijekovi koji pomažu pri liječenju za povećanu prostatu, a oni su alfa blokatori za opuštanje prostate i inhibitori 5-alfa reduktaze za smanjenje rasta prostate. Iako nisu toliko učestali, postoje i pacijenti kojima ni promjena životnog stila uz odgovarajuće lijekove nije ublažila simptome. U tom slučaju, liječnici se drže nekolicine minimalno invazivnih postupaka za proširenje uretre ili razbijanje tkiva prostate. Isto tako, kirurškim zahvatom se može ukloniti tkivo prostate.

Uzrok povećane prostate

Kada je riječ o razvoju povećane prostate, muškarci koji su ušli u peto desetljeće života spadaju u rizičniju skupinu. Unatoč tome, i pojedini mlađi muškarci su imali tih problema, pogotovo ako je to stanje zabilježeno kod njihovih predaka. O kakvom je rastu riječ, potvrđuje činjenica da 90 posto muškaraca starijih od 80 godina razvije povećanu prostatu i to isključivo zbog svoje dobi, piše medlineplus.go. Ipak, to nije razlog za paniku jer povećana prostata nije povezana s povećanim rizikom od raka prostate.

Ako jedna ili više osoba u vašem obiteljskom stablu ima problema s prostatom ili bilo kakvih abnormalnosti s testisima, to može povećati rizik od razvoja benigne hiperplazije prostate. Treba naglasiti kako se BPH ne razvije kod ljudi kojima su testisi uklonjeni u mladosti. Dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i pretilost mogu uvelike doprinijeti razvoju povećane prostate. Ako spadate u grupu osoba koje ne vježbaju, znajte da ste izloženiji povećanju ove žlijezde.

Simptomi povećane prostate

Muškarci s povećanom prostatom možda nisu svjesni da imaju ovo stanje jer možda nemaju simptome. Pacijenti, kojima je dijagnosticirana povećana prostata, nemaju identične simptome jer oni ponajprije ovise o obujmu prostate i drugim zdravstvenim stanjima. Upravo će ti čimbenici diktirati tijek liječenja. Onima koji žele smanjiti simptome povećane prostate preporučuje se manji unos tekućine, ograničavanje alkohola i kofeina. Pored tih savjeta, liječnik bi vam mogao preporučiti prakticiranje duljeg zadržavanja mokraće, odnosno vježbe kojima ćete ojačati dno zdjelice.

U početku su simptomi benigne hiperplazije prostate vrlo blagi, no postaju sve ozbiljniji ako se ne liječe na vrijeme. Uobičajeni simptomi su:

 • nepotpuno pražnjenje mjehura
 • nokturija (potreba za mokrenjem dva ili više puta po noći)
 • curenje na kraju vašeg mokraćnog mlaza
 • inkontinencija ili curenje urina
 • napinjanje pri mokrenju
 • slab mlaz mokraće
 • iznenadni nagon za mokrenjem
 • usporen ili odgođen mlaz mokraće
 • bolno mokrenje i krv u mokraći.
  Liječnik u zelenoj kuti s orekriženim rukama i stetoskopom
  Urolog Tomašković o raku testisa: ‘Dio bolesnika odgađa pregled zbog srama i nelagode’

Dijagnosticiranje povećane prostate

Pri dijagnosticiranju povećane prostate, liječnik će obično započeti fizičkim pregledom pacijenta i ispitivanjem o povijesti bolesti. Fizikalni pregled uključuje rektalni pregled koji liječniku omogućuje procjenu veličine i oblika vaše prostate. Ostali testovi mogu uključivati: analizu urina (urin se provjerava na krv i bakterije), urodinamski test (mjehur se puni urinom kateterom za mjerenje tlaka u mjehuru tijekom mokrenja), test prostate specifičnog antigena (test krvi pomoću kojeg se provjerava rak prostate), ostatak nakon mokrenja (ispitivanje količine urina koja je ostala u vašem mjehuru nakon mokrenja) i cistoskopiju (pregled uretre i mokraćnog mjehura s malenim osvijetljenim opsegom koji se umeće u vašu uretru)

Isto tako, liječnici mogu pacijenta pitati o lijekovima koje uzimate, a koji bi mogli utjecati na vaš mokraćni sustav. Neki od njih su: antidepresivi, diuretici, antihistaminici i sedativi.

Liječenje povećane prostate bez medicinske intervencije

Prirodno liječenje može uključivati određene radnje ili promjene načina života pomoću kojih se mogu ublažili simptome povećane prostate. To uključuje:

 • mokrenje čim osjetite nagon
 • odlazak u kupaonicu radi mokrenja (čak i kada ne osjećate potrebu)
 • izbjegavanje dekongestiva bez recepta ili antihistaminika (mogu otežati pražnjenje mjehura)
 • izbjegavanje alkohola i kofeina (osobito u satima nakon večere)
 • smanjite razinu stresa(nervoza može povećati učestalost mokrenja)
 • redovito vježbanje (nedostatak tjelovježbe može pogoršati simptome)
 • učenje i vježbanje Kegelovih vježbi za jačanje mišića zdjelice
 • grijanje (hladnoća može pogoršati simptome).

Iako pojedinci lijekovima za liječenje povećane prostate dodaju i prirodne lijekove, nema dokaza o njihovoj učinkovitosti.

Samopregled prostate

Nakon pranja ruku, nanesite malu količinu lubrikanta na bazi vode na kažiprst u rukavici i udobno se smjestite. Prst biste trebali umetnuti pet centimetara ili do drugog zgloba prsta.

Prostata se nalazi nekoliko centimetara unutar vašeg rektuma, prema pupku. Trebalo bi se osjećati kao mala, glatka, zaobljena kvržica veličine oraha. Ako je kvržica veća, može se raditi o povećanoj prostati i trebali biste posjetiti liječnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap