Pokreće se Poseban program za rano otkrivanje raka prostate za muškarce u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji

Ana Kanazir
12. veljače 2024.
Zdravlje
A- A+

Poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate će se u pilot fazi provoditi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a radi se o programu Ministarstva zdravstva. Plan je, kako kažu, obuhvatiti 10.000 muškaraca, a za provedbu su osigurani svi preduvjeti, organizacijski i financijski. U sklopu programa će se raditi pregled posebnom magnetskom rezonancijom kojom se mogu vidjeti sumnjive promjene u prostati.

Kirurg koji nosi stetoskop razgovara o liječenju u sobi za preglede sa starijim muškarcem

Rak prostate | Foto: Freepik

Specifičnost Posebnog programa za rano otkrivanje raka prostate je snimanje multiparametrijskom magnetskom rezonancijom kojom se pruža mogućnost vizualizacije sumnjivih promjena u prostati u kombinaciji s procjenom individualnog rizika. Model provedbe programa izradilo je Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate pod vodstvom akademika Željka Kaštelana.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate
Hrvatska među prvima u svijetu uvodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

Za program je predviđeno više od 300.000 eura

Poseban program za otkrivanje raka prostate je predstavljen povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, a cilj je pregledati ukupno 10.000 muškaraca. Za sve je predviđen iznos od više od 300.000 eura. Ovo je ujedno ključan korak prema realizaciji Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate što nas i svrstava među prve države u Europi i svijetu koje provode takav program, kako objasnio ministar zdravstva, Vili Beroš.

Posebnost pregleda je u multiparametrijskoj magnetskoj rezonanciji kojom se pruža mogućnost vizualizacije sumnjivih promjena u prostati u kombinaciji s procjenom individualnog rizika. Ako se dijagnosticira rak prostate, odluka o liječenju svakog pacijenta bit će donesena kroz odluku multidisciplinarnog konzilija koji će osigurati najbolji pristup liječenju za svakog pacijenta i podići kvalitetu liječenja raka prostate, navode iz Ministarstva zdravstva.

Program probira počiva na suradnji liječnika

– U navedeni program uključujemo 10.000 muškaraca u dobnoj skupini od 55 do 69 godina, kada raste pojavnost raka prostate, te nam je cilj uvidjeti potencijalna uska grla u zdravstvenom sustavu i odrediti mjere kojima ćemo osigurati uspješno provođenje programa na nacionalnoj razini. Naglasio bih kako ovaj program probira počiva na suradnji niza specijalnosti. Osobito se zahvaljujemo liječnicima obiteljske medicine koji su iskazali spremnost za sudjelovanje u programu, a kako od njih počinje put našeg pacijenta kroz sustav, vjerujemo da će njihovim angažmanom u program biti upućeni građani kojima je ovaj program namijenjen, istaknuo je predsjednik Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate akademik Željko Kaštelan.

Do sada je napravljeno puno u pogledu borbe protiv raka, a planiraju se i daljnje aktivnosti za građane i onkološke pacijente.

– Naš dugoročni cilj je izgradnja novih temelja zdravstvenog sustava s ciljem poboljšanja i rasta zdravstvenih pokazatelja, odnosno, smanjiti pojavnost i smrtnost od raka te povećati kvalitetu života oboljelih od raka u Hrvatskoj, rekao je Ministar zdravstva.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap