Pogledajte kako je ovom gospodinu vraćen osmijeh na lice: ‘Niti jedan problem nije nerješiv’

Stella Ćaleta
10. prosinca 2021.
Zdravlje
A- A+

Sigurno poznajete barem jednu osobu koja se suočava s problemom gubitka zubi. U strahu od dugog liječenja i boli, mnogi od nas pomisle kako je njihov slučaj presložen da bi se riješio i od toga jednostavno – odustanu. U razgovoru sa stomatologom smo doznali da ne postoje nerješivi dentalni problemi, a pokazao nam je i konkretan slučaj gospodina kojem su vratili osmijeh na lice unatoč težoj dentalnoj situaciji.

CDM Štimac

Doktor Štimac nam je pojasnio zašto niti jedna dentalna situacija nije nerješiva | Foto: Pexels

Do propadanja i gubitka zubi dolazi uslijed višegodišnjeg neodgovarajućeg održavanja higijene, pušenja, ali i određenih bolesti kao što je, primjerice, parodontitis. Odgađanje rješavanja tog problema neće samo narušiti naše zdravlje i mogućnost konzumacije hrane, već će za većinu biti ozbiljan udarac na samopouzdanje. Odlučili smo, stoga, potražiti mišljenje stomatologa i otkriti što možemo napraviti ako želimo riješiti svoju dentalnu situaciju, a nismo sigurni postoji li rješenje za nas.

Filip Štimac, dr. med. dent., spec. oral. kir., u svojoj ordinaciji viđa brojne pacijente koji mu dođu upravo s takvim stavom.

– Mnogi nam pacijenti dolaze na prvi pregled u strahu, neizvjesnosti i s uvjerenjem da je baš njihova situacija najgora ikad. Zahvaljujući vrijednim i stručnim rukama, suvremenim tehnologijama i dostignućima u stomatologiji, danas je svaka dentalna situacija rješiva. Stvarno to mislim, započeo je doktor Štimac, dodajući da baš zbog straha pacijenata u njegovoj ordinaciji posebno brinu da zahvati prođu brzo i bezbolno.

zubni implantati
Zubni implantati umjesto proteze? Stomatolog objasnio zašto su i stariji dobri kandidati

Kako to, konkretno, izgleda?

Kako bi ilustrirao da zaista niti jedan problem nije nerješiv, komentirao je slučaj gospodina koji je patio od djelomične bezubosti te uznapredovanog parodontitisa. Njegova se situacija mogla opisati kao teža, objasnio je stomatolog. Prioritet je uvijek spašavanje zubi no u težim dentalnim situacijama zubi će se morati izvaditi.

– Zahvat je uključivao i ugradnju implantata koji su uz zdrave zube služili kao držači mosta. Gospodin je nažalost patio i od uznapredovanog parodontitisa koji je rezultirao klimanjem i propadanjem zubi. Stoga smo prije implanto-protetskih zahvata trebali napraviti dubinsko čišćenje i parodontološku terapiju čeljusti, prisjetio se stomatolog.
Možda zvuči kao dugotrajan, čak i zastrašujući proces no to nije točno, rekao je doktor Štimac.

– Svi zahvati su prošli brzo i bezbolno, o tome posebno brinemo u centru jer nam mnogi pacijenti dolaze na stolac s velikim strahom od stomatoloških zahvata. Misle da je riječ o dugotrajnim i bolnim procesima i mnogi bi radije odšetali doma nego se uhvatili u koštac sa svojim dentalnim problemima i krenuli u njihovo aktivno rješavanje, poručio je.

„Jednostavno sjaje, pomlade se duhom za barem 10 godina“

Objasnio nam je i kako su točno gospodinu vratili osmijeh na lice. Koristili su metal-keramičke mostove koje krasi čvrstoća i dugotrajnost te cirkon-keramičke mostove koji vjerno oponašaju prirodne zube. Cirkon-keramiku se, inače, smatra vrhuncem estetske stomatologije zbog čega se najčešće postavlja u prednjoj fronti. Rezultat je obnovljeno zdravlje, estetika i samopouzdanje pacijenta, a stomatolog je istaknuo kako su upravo na takve transformacije najviše ponosni. Na kraju dana, pacijenti odlaze kući sretni i pozitivni.

– Ne biste vjerovali koja je razlika u držanju i ponašanju osobe koja nam u ordinaciju ulazi s problemom zbog kojeg je povučena i sramežljiva, te iste osobe s kojom se na izlazu opraštamo nakon završetka radova. Oni svi jednostavno sjaje, pomlade se duhom za barem 10 godina, rekao je.

cdm štimac

Zahvaljujući vrijednim i stručnim rukama, suvremenim tehnologijama i dostignućima u stomatologiji, danas je svaka dentalna situacija rješiva | Foto: Štimac centar dentalne medicine

Više ‘prije i poslije’ primjera za različite dentalne situacije pogledajte ovdje, a na web stranici Štimac centra dentalne medicine provjerite usluge koje nude za rješavanje različitih problema oralnog zdravlja.

Od pokvarenog zuba do srčanog udara: Loše oralno zdravlje opasnije je nego što mislite

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Štimac centra dentalne medicine

Pogledajte kako je ovom gospodinu vraćen osmijeh na lice: ‘Niti jedan problem nije nerješiv’
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap