Zubar na vašem kućnom pragu: Mobilni stomatološki tim nastavlja svoj rad

Alberta Požgaj
11. lipnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Mobilni stomatološki tim Stomatološke poliklinike u Zagrebu nastavio je svoj vrijedan rad. Naime, projekt se provodi još od 2008. godine. Iako je imao povremene prekide zbog epidemije COVIDA-19, neumorno su nastavili tamo gdje su stali time pridonoseći poboljšanju kvalitete života starijih sugrađana.

Mobilni stomatološki tim | screenshot: službene stranice Stomatološke poliklinike Zagreb

Mobilni stomatološki tim | screenshot: službene stranice Stomatološke poliklinike Zagreb

Projekt ‘Oralno zdravlje treće životne dobi’, koji traje i danas, započeo je kao nastavak već uspješnog projekta pod nazivom ‘Procjena oralnog zdravlja starije populacije grada Zagreba’. U sklopu projekta ‘Oralno zdravlje treće životne dobi’, tim specijalista odlazi ili u domove starijih, ili u centre za starije i nemoćne osobe, palijativne centre te po potrebi u bolničke ustanove. No, najbitnije od svega jest činjenica da Stomatološka poliklinika pruža zdravstvenu uslugu svim nepokretnim korisnicima koji su smješteni u domovima za starije i nemoćne osobe grada Zagreba, kako navode iz Stomatološke poliklinike na svojim službenim stranicama.

Usluge koje stariji mogu ostvariti

Mobilni stomatološki tim obilazit će starije osobe u Zagrebu

Projekt obuhvaća niz usluga, točnije, dijagnostičkih i terapijskih postupaka usmjerenih osobama zrelije životne dobi od kojih se izdvajaju:

  • obavljanje prvih specijalističkih, te kontrolnih pregleda davanjem pacijentima individualizirane usmene upute u održavanju oralne higijene i higijene zubnih proteza
  • upućivanje pacijenata u hidraciju i ublažavanje simptoma kserostomije kao najčešće primijećene oralne promjene pri čemu se preporuča konzumacija 1.5l tekućine dnevno, te višekratno mućkanje usta sljezovim čajem i dodavanjem jestivog ulja u hranu radi lakšeg gutanja zalogaja
  • edukacija osoblja domova za starije o oralnoj higijeni i higijeni zubnih proteza korisnika, te ublažavanju simptoma kserostomije kod korisnika (pojedinim pacijentima je potrebna određena razina asistencije kod čišćenja zubi i zubnih proteza dok motorički i/ili psihički nedovoljno sposobnim pacijentima osoblje treba održavati oralnu i higijenu zubnih proteza)
  • reparatura, prilagođavanje i korekcija proteze, te direktno podlaganje proteza
  • brušenje i poliranje proteza
  • površinska i dubinska parodontoplastika
  • ekstrakcija zubi

Isto tako, uspješnost projekta dokazuje i odobrenje koje su dobili.

“Projektom se želi ukazati na važnost oralnog zdravlja, a redovitim pregledima i edukacijom potaknuti osobe starije životne dobi na potrebnu stomatološku sanaciju. S tim u vezi, projekt je dobio odobrenje za protetsku sanaciju u listopadu 2021. od strane HZZO-a”, ističu iz Poliklinike na svojim službenim stranicama.

Unatoč epidemiji mobilni tim nastavio s radom i pomoći starijima

Epidemija nije zaobišla ni obavljanje djelatnosti ovog tima, no to ih nije pokolebalo u njihovom cilju da pomognu starijim sugrađanima.

“Program je imao povremene prekide s obzirom na epidemiološku situacije, ipak održali smo kontinuitet pregleda i sanacije korisnika domovima za starije i nemoćne”, navode na svojim stranicama.

Svi stariji koji žele ostvariti ovu uslugu bilo da žive u vlastitom kućanstvu, domu za starije ili nekoj drugoj instituciji mogu se na nekoliko načina informirati o ovoj pogodnosti.

zubni implantati
Zubni implantati umjesto proteze? Stomatolog objasnio zašto su i stariji dobri kandidati

“Informacije o ovom programu, odnosno o mogućnosti posjete specijalističkog tima slabije pokretnim starijim osobama, distribuiraju se ne samo putem uprava domova za starije i nemoćne, nego i kroz sustav liječnika obiteljske medicine i primarnih stomatologa, mreže patronažnih sestara te putem centara za socijalni rad kako bi programom bile obuhvaćene i nepokretne starije osobe izvan institucijskog smještaja”, zaključuju iz Stomatološke poliklinike Zagreb.

Zubar na vašem kućnom pragu: Mobilni stomatološki tim nastavlja svoj rad
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap