Mnogi nisu svjesni posljedica ove bolesti, a zahvaća svaku treću osobu: Spriječite je na vrijeme

Stella Ćaleta
21. srpnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Mnogi misle da je gubitak zubi u starijoj dobi neizbježan, ali to nije točno. Do ispadanja zubi vrlo često dolazi u finalnoj fazi bolesti od koje boluje svaka treća osoba u Hrvatskoj, bez da to uopće zna – parodontitisa. Stomatologinje dr. med. dent. Maja Jagodić-Štimac i univ. mag. med. dent. Ivana Dropuljić su nam objasnile kako ovaj problem možete prevenirati te što učiniti ako kod sebe prepoznate simptome bolesti parodonta.

cdm štimac

Stomatologinje Štimac centra dentalne medicine objasnile su kako prepoznati prve znakove bolesti s kojom se često susreću – parodontitisa | Foto: CDM Štimac

Kada nas nešto boli, odlazimo doktoru – no što kad ne osjećamo bol, a nemamo naviku odlaženja na godišnje preglede? Upravo je to čest slučaj s bolestima parodonta. Simptomi gingivitisa i parodontitisa (koji se ponekad naziva i parodontoza) u početku su suptilni i mnoge ne zabrinu. No, ti su problemi vodeći razlozi ispadanja zubi, istaknula je stomatologinja dr. med. dent. Maja-Jagodić Štimac.

– Procjenjuje se da parodontoza danas zahvaća svaku treću osobu, od čega polovica nije niti svjesna posljedica. Upravo je parodontoza jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod starijih osoba, objasnila je doktorica Jagodić-Štimac.

Iako mnogi misle da su problemi sa zubima sastavni dio starenja, to nije točno. Promjene koje pripisujemo starijoj dobi zapravo su problem neadekvatne protetike i loše oralne higijene, doznali smo od doktorice Jagodić-Štimac.

– Naravno, i osteoporoza je faktor, no u pravilu ne postoje “staračke” promjene na zubima, a da nisu povezane s dentalnim problemima. Najčešći uzrok nastajanja parodontnih bolesti prvenstveno leži u lošem održavanju oralne higijene, istaknula je doktorica.

CDM Štimac

Stomatologinja dr. med. dent. Maja Jagodić-Štimac stručnjakinja je s preko 35 godina radnog iskustva | Foto: CDM Štimac

Nemojte ignorirati ove znakove, posebno ako ste pušač!

Stomatologinja Dropuljić pojasnila je kako prepoznati rane znakove bolesti. Oboljeli u početku primijete krvarenje desni, doznali smo, pogotovo tijekom četkanja zubi. Prvi znakovi mogu nastupiti još u mladosti, iako se najčešće javljaju iza 35 godine.

Bolest napreduje vrlo sporo, stoga njen prvi znak mnogi zanemare i prihvate kao uobičajen dio svog života. No krvarenje zubnog mesa je uvijek znak za uzbunu, istaknula je naša sugovornica. Osim bolesti parodonta, razlozi krvarenja mogu biti i biti lijekovi za razrjeđivanje krvi, liječenje epilepsije ili regulaciju visokog tlaka, objasnile su nam.

– Uzroka za krvarenje desni može biti mnogo, no one svakako ne bi smjele krvariti. Najbolji način da sa sigurnošću saznate što je uzrok krvarenja desni je pregled kod stomatologa, jer kod bolesti parodonta, pravovremenom i adekvatnom reakcijom možete spasiti svoje zube i osmijeh, poručila je Dropuljić.

CDM Štimac

Redovni odlasci stomatologu jedini su način da prevenirate probleme koje uzrokuju bolesti parodonta! | Foto: Unsplash

Osim krvarenja desni, stomatologinje su nam ukazale i na druge simptome koje ne smijete ignorirati. To su otekline i crvenilo oko zuba (otečeno zubno meso), blago povlačenje desni, ogoljenje zuba, klimanje zubi, neugodan okus u ustima i neugodan zadah. S vremenom će vam ovi simptomi otežati žvakanje, doći će do povlačenja zubnog mesa te ogoljenja zuba. Ako se početna upala proširi i zahvati dublje strukture zuba, u finalnoj fazi se razvija parodontitis.

U rizičnoj skupini i pušači, ali ovako prevenirajte probleme

Pušači, osobe s dijabetesom tipa 2, oni koji su imale bakterijske upale ili koji ne vode odgovarajuću oralnu higijenu, trebali bi se posebno paziti, jer se nalaze u većem riziku. Doznali smo i kako izgleda odgovarajuća oralna higijena za one koji primijete krvarenje zubi. Zube je potrebno četkati kružnim pokretima, dva do tri puta dnevno otprilike 3 minute kako biste uklonili ostatke hrane i bakterija, a preporučile su srednju čvrstoću četkice.

– Izuzetno je bitno četkati i zubno meso kako bi se smanjilo zadržavanje bakterija na zubnom mesu, koje su glavni uzročnici bolesti parodonta. Pritisak četkice na zube i zubno meso mora biti čvrst. Četkica neka polovicom pokriva zubno meso, a polovicom zub, kako bi se pri četkanju zahvatile obje površine, objasnila je stomatologinja Dropuljić.

cdm štimac

Perete li zube dovoljno, a pri tome korisite ispravnu tehniku četkanja, možete usporiti razvoj parodontitisa | Foto: Pexels

Upravo je loša oralna higijena glavni uzrok nastanka paradontitisa, dodala je stomatologinja. Kad je higijena usne šupljine na niskoj kvaliteti, objasnila nam je, dolazi do nakupljanja plaka na zubima. Plak čine razne bakterije koje se polako pretvaraju u zubni kamenac. Ako, pri tome, svakodnevno ne uklonimo zaostatke hrane, bakterije koje tako nastanu dovode do upale, a potom i do prvih znakova bolesti parodonta.

Primijetili ste neke simptome? Rješenje postoji

Ako kod sebe primjećujete neke od simptoma bolesti parodonta, ne brinite, dostupna vam je terapija. Potrebno je što prije reagirati odlaskom stomatologu, a doktorica Jagodić-Štimac pojasnila nam je kakvu terapiju možete očekivati.

zubni implantati
Zubni implantati umjesto proteze? Stomatolog objasnio zašto su i stariji dobri kandidati

– Kod gingivitisa terapija uključuje čišćenje zuba i zubnog mesa od zubnog plaka te čišćenje kamenca. Kod parodontitisa je potrebno ukloniti meke (plak) i tvrde naslage (zubni kamenac) oko parodontnih džepova tj. ispod površine same gingive (zubnog mesa). Ako je prisutna i velika upala, prije čišćenja parodontnih džepova treba smiriti upalu gingive i tretirati njenu površinu, rastumačila je doktorica Jagodić-Štimac.

Budući da parodontitis uzrokuje gubitak zubi, zubnog mesa i same kosti u čeljusti, zanimalo nas je može li se vratiti i estetika osmijeha. U uznapredovanim slučajevima bit će potrebno i kirurško liječenje kojim se regenerira tkivo zuba i kosti koje je nestalo, doznali smo, ali je osmijeh apsolutno moguće vratiti.

zubni implantat

Rješenje za vratiti izgubljeni osmijeh mogu biti i zubni implantati | Foto: Unsplash

– Ako je potrebno i kirurško liječenje, moguće je obnoviti tj. regenerirati tkiva zuba i kost uz pomoć zamjenskih materijala i membrane čime se smanjuje dubina džepa, a poboljšava estetika. U slučaju da je osoba zbog parodontoze izgubila jedan ili više zubi, rješenje za povratak funkcije zuba i estetike osmijeha može biti baš ugradnja implantata kako bi se spriječio napredak bolesti i gubitak zubne kosti, istaknula je doktorica.

Stomatologinje Jagodić Štimac i Dropuljić dobro su upoznate s problemima parodonta i u svojim ordinacijama ih rješavaju uspješno i stručno. Više o njihovom pristupu možete pronaći na web stranici Štimac centra dentalne medicine.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Štimac centra dentalne medicine

Mnogi nisu svjesni posljedica ove bolesti, a zahvaća svaku treću osobu: Spriječite je na vrijeme
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap