Zubni implantati umjesto proteze? Stomatolog objasnio zašto su i stariji dobri kandidati

Stella Ćaleta
20. lipnja 2021.
Zdravlje
A- A+

Zanimalo nas je koje sve opcije, osim klasične proteze, imate na raspolaganju kada je potrebno zamijeniti više izgubljenih zubi, pa čak i čitavu čeljust. Dr. med. dent, spec. oralne kirurgije Filip Štimac nam je objasnio da ne postoji dobna granica za ugradnju polu-fiksnih rješenja te implantata umjesto proteze, kako izgleda proces njihove ugradnje te što u slučaju problema s kojim se suočavaju mnoge žene – osteoporoze!

zubni implantati

Dr. med. dent, spec. oralne kirurgije Filip Štimac objasnio je da zapravo ne postoji dobna granica za ugradnju polu-fiksnih rješenja pa su zubni implantati opcija čak i u poznim godinama | Foto: Štimac centar dentalne medicine

Gubitak zubi stvarnost je s kojom se puno nas suočava, pogotovo u starijoj dobi. Da je implantat dobro rješenje za gubitak jednog ili nekoliko zubi, već znamo. No, što kada je potrebno rekonstruirati čitavu čeljust? Klasična proteza je već tradicionalno rješenje koje ima svoje prednosti, ali mnogi se na nju teško priviknu, jer se ona pridržava u ustima tako što prijanja isključivo na meka tkiva i nepce, rastumačio je dr. med. dent, spec. oralne kirurgije Filip Štimac.

– Ležište je labavo pa se zato i pacijenti teže navikavaju na tu protezu. Klasične proteze radi toga ispadaju i žuljaju, a nisu ni najbolje rješenje za lijepi osmijeh, objasnio je dr. Štimac.

Klasična je proteza cjenovno najekonomičnija što ju čini čestim izborom za rješavanje problema gubitka zubi. U slučaju da nemate dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata, a taj se problem ne može riješiti nadogradnjom kosti, proteza će ponekad biti jedina opcija.

Upravo je odgađanje rješavanja problema gubitka zuba jedan od glavnih razloga zbog kojeg nestaje i volumen kosti u čeljusti, doznali smo od doktora Štimca. Zbog toga gubitak zuba ne utječe samo na estetiku osmijeha i funkciju žvakanja, nego i na izgled lica. Čak i ako je to vaš slučaj, možete se odlučiti za udobnija protetska rješenja, objasnio nam je dr. Štimac.

– Izdvojio bih ‘wironit’ protezu, koja se, za razliku od akrilatne proteze, pričvršćuje na zube pomoću lijevanih kvačica čime se omogućuje veća stabilnost proteze u ustima, pojasnio nam je.

zubni implantati

Dr. Štimac nam je rekao da svakom pacijentu pristupa individualno i posvećuje mu punu pažnju | Foto: Štimac centar dentalne medicine

Najčešći korisnici implantata su stariji

Između implantata i proteze stoje takozvana hibridna rješenja. To su polu-fiksni (mogu se djelomično izvaditi) i mobilni (mogu se u potpunosti izvaditi) mostovi. Riječ je o ugradnji dva implantata na koja se postavlja hibridni zubni most. Obje su opcije za one kojima treba potpuna rekonstrukcija svih zuba, a istovremeno nisu kandidati za fiksno rješenje na implantatima i ne žele klasičnu protezu, objasnio nam je dr. Štimac.

– Glavne prednosti polu-fiksnih protetskih radova su izvrsna čvrstoća proteze te prijenos sila na kost. Zbog toga dolazi do znatno sporijeg nestajanja kosti, što je jedna od najčešćih posljedica kod dugotrajne bezubosti u pacijenata, rekao je doktor.

Kada je riječ o implantatima, govorimo o fiksnim rješenjima za problem gubitka svih zubi. Ovdje se koriste metode koje se nazivaju All-on-4 i All-on-6. Riječ je o postavljanju mosta na četiri, odnosno šest implantata koji se posebnom tehnikom ugrađuju u čeljust.

– Najčešći naši pacijenti za All-on-4 i All-on-6 metodu i jesu ljudi starije životne dobi, koji na trajan i kvalitetan način žele riješiti svoje probleme sa zubima. Ukoliko pacijent ima dovoljan volumen kosti, ili se on može poboljšati nekom od tehnika nadomještanja čeljusne kosti koje nudimo u našem centru, dobne granice za ugradnju implantata nema, poručio je doktor.

zubni implantati

Dostupna su i hibridna rješenja: polu-fiksni (mogu se djelomično izvaditi) i mobilni (mogu se u potpunosti izvaditi) mostovi | Foto: Unsplash

Što očekivati prilikom ugradnje implantata?

Velika prednost All-on-4 i All-on-6 metoda je u tome što odmah nakon ugradnje implantata možete dobiti fiksne privremene zube s kojima najnormalnije funkcionirate. Dr. Štimac nam je objasnio kako izgleda cijeli proces.

– Cijeli zahvat s ugradnjom svih implantata gotov je u jednoj posjeti u svega 2 sata. Nakon njihove ugradnje, treba pričekati od 3 do 4 mjeseca da implantati srastu s kosti. U tom vremenu pacijent nosi privremene fiksne zube na implantatima. Nakon tog perioda pacijent dolazi na pregled i uzimanje otiska te izradu fiksnog rada. Kad je on gotov dolazi na probu i postavljanje, ispričao je doktor.

Budući da se implantati ugrađuju u kost čeljusti, važno je imati zdravu kost dovoljnog volumena. No, što je sa onima koji boluju od osteoporoze, bolesti gubitka gustoće kostiju, što je čest slučaj među ženama?

Osteoporoza ne isključuje mogućnost uspješne ugradnje zubnog implantata. Nakon detaljne dijagnostike, stomatolog će pacijentu predložiti optimalan način rješavanja njene/njegove dentalne situacije. Za pacijente s osteoporozom koji žele ugraditi zubne implantate najbitnije je obavijestiti svog stomatologa o trenutnom stanju, povijesti bolesti, simptomima i lijekovima koje uzimaju, istaknuo je doktor.

zubni implantati

Cijeli zahvat s ugradnjom svih implantata gotov je u jednoj posjeti u svega 2 sata, objasnio nam je dr. Štimac | Foto: Unsplash

Nove tehnike smanjivanja straha kod pacijenata

Sve u svemu, ugradnja implantata je zapravo jednostavniji zahvat od vađenja zuba, doznali smo. Ne morate se bojati niti boli.

– Sve naše zahvate radimo pod lokalnom anestezijom kako ne bi boljeli, zato niti jedan postupak uz primjenu anestezije nije problematičan, rekao je dr. Štimac.

Kaže, svjesni su da je strah od stomatologa jedna od najpoznatijih fobija. Zanimalo nas je koje su nove tehnike koje stomatolozi koriste za olakšavanje pacijentima koji osjećaju velik strah.

– Naši doktori dentalne medicine su prošli edukaciju za pristup i tehnike pristupanju pacijentima koji imaju različite vrste anksioznosti. Pristup prema svakom pacijentu je individualan i posvetit ćemo mu punu pažnju i dati sve relevantne informacije prilikom prvog pregleda, istaknuo je doktor.

Uz to, koriste i nove tehnike rješavanja straha od stomatološke ordinacije i neugodnih zvukova bušilice. Primjerice, koriste muzikoterapiju, a onima sa stvarno velikim strahom nude i svjesnu sedaciju. To je postupak koji pacijenta dovodi u stanje opuštenosti i smanjene svjesnosti, a izvodi se pod kontrolom anesteziologa primjenom lijekova intravenskim putem.

Više o pristupu i ponudi Štimac centra dentalne medicine, pročitajte na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Štimac centra dentalne medicine

Zubni implantati umjesto proteze? Stomatolog objasnio zašto su i stariji dobri kandidati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap