Od pokvarenog zuba do srčanog udara: Loše oralno zdravlje opasnije je nego što mislite

Stella Ćaleta
28. listopada 2021.
Zdravlje
A- A+

Lijep osmijeh nije samo pitanje estetike. Zubi o kojima ne brinete stvorit će niz problema o kojima mnogi niti ne razmišljaju: od problema sa žvakanjem, većeg rizika za karcinom usne šupljine pa sve do upala koje ugrožavaju srce, bubrege, mozak, pluća… Obratili smo se stomatologinji Maji Jagodić-Štimac, dr. med. dent., za više informacija.

Pokvaren zub kojeg ignoriramo može imati poprilično neugodne zdravstvene komplikacije | Foto: Rawpixel

Imate pokoji pokvaren zub? Statistika kaže da je odgovor na to pitanje vjerojatno potvrdan. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gotovo 100% svih odraslih Europljana je imalo ili ima karijes, što ovo oboljenje čini najraširenijom bolešću na svijetu. Može se razvijati godinama bez da smo uopće svjesni problema jer u prvim fazama nema simptoma. U završnoj fazi bolesti, s druge strane, karijes je nemoguće ne primijetiti. Većini su, nažalost, poznate jake zubobolje i upale uzrokovane karijesom koje naposlijetku dovode do gubitka zubi.

No prava opasnost karijesa leži u činjenici da ugrožava zdravlje čitave usne šupljine. Čak i naizgled bezazleni karijes povećava šanse za razvoj parodontalnih bolesti (parodontitisa). Od njih u Europi boluje čak 40% osoba iznad 65 godina, kazuje WHO, a ignoriramo li ih, dovodimo u opasnost zdravlje cijelog organizma. Upala nastala zbog parodontitisa, potom, ugrožava zdravlje ostatka tijela i naših vitalnih organa kao što su srce, bubrezi ili pluća.

zubni implantati
Zubni implantati umjesto proteze? Stomatolog objasnio zašto su i stariji dobri kandidati

Upravo je zato zdravlje usne šupljine puno više od lijepog osmijeha, objasnila nam je stomatologinja Maja Jagodić-Štimac, dr. med. dent. Dopustimo li da nam zubi propadaju, gubimo, prije svega, njihovu funkciju u smislu mehaničke probave hrane, ali posljedice mogu biti još opasnije.

– Loše prehrambene navike i poroci, poput prekomjernog konzumiranja alkohola i pušenja, mogu uzrokovati promjene na sluznici usne šupljine koje mogu biti opasne po život pacijenta. Karcinom usne šupljine poznata je takva posljedica lošeg oralnog zdravlja. Mnogi pacijenti to ne uzimaju u obzir. Dopuštaju da im oralno zdravlje deteriorira bez posjeta stomatologu, ne razmišljajući o tome da ono sa sobom povlači potencijalni disbalans organizma i nastanak raznih bolesti, rekla je stomatologinja.

maja jagodić-štimac

Stomatologinja Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent. | Foto: Štimac centar dentalne medicine

Loše oralno zdravlje može ugroziti vitalne organe

Gotovo nitko ne razmišlja o povezanosti oralnog zdravlja i zdravlja cijelog tijela no veza između njih itekako postoji. Svatko od nas ‘udomljava’ 6 milijuna bakterija samo u usnoj šupljini, piše medij Healthline. Bakterijski mikrobiom oralne šupljine sačinjava preko 700 vrsta bakterija – neke od njih korisne, dok druge stvaraju samo probleme. Naša su usta jedno od mjesta u ljudskom tijelu s najvećim brojem bakterija, zbog čega lako dolazi do njihovog prevelikog razmnožavanja koje može ugroziti zdravlje.

Bakterije se razmnožavaju u usnoj šupljini u kojoj se ne održava pravilna higijena, a nakon toga se šire tijelom. Jagodić-Štimac je objasnila kako do toga dođe. Bakterije usne šupljine koja nije pravilno održavana ulaze u zub ili ispod desni, objasnila je. Rezultat je infekcija zuba koja se u većini slučaja lako liječi. No ako ju ignoriramo, dovodimo se u ozbiljan rizik.

– Ako se liječenje odgađa, mogu se razviti neugodne zdravstvene komplikacije: osteomijelitis ili infekcija kosti, tromboza sinusa, infekcija kože i masti ispod kože, te u najrjeđem i najgorem slučaju sepsa, ozbiljno medicinsko stanje reakcije na infekciju u krvi, koje može imati kobni ishod za pacijenta. Isto tako, upalni procesi kosti oko korijena zuba i upale zubnog mesa mogu stvarati probleme i bolove (primjerice, parodontitis), pa i biti katalizator za bolesti vitalnih organa: srce, bubrega, kosti, kožu, napomenula je stomatologinja.

cdm štimac

Problemi sa zubima mogu biti katalizator za bolesti vitalnih organa i ozbiljno ugroziti zdravlje | Foto: Unsplash

Od pokvarenog zuba do srčanog ili moždanog udara

Tako bolesti zubnog mesa, primjerice, doprinose razvoju bolesti srca. Pacijenti s bolesti parodonta imaju čak dvaput veću šansu pretrpjeti srčani udar. Nakon što se bakterije iz usne šupljine prošire do pluća, uzrokuju upalu pluća i bronhitis. Razvoj štetnih bakterija povezan je s razvojem krvnih ugrušaka koje dovode do moždanog udara. Nakon što se infekcija proširi tijelom, pate i bubrezi koji su zaduženi za izbacivanje štetnih tvari iz tijela.

Oralno zdravlje prozor je u zdravlje čitavog organizma i stoga je ključno ne dopustiti da ono propada. To je posebno točno ako već imamo zdravstvenih problema i ne želimo dodatno ugrožavati vitalne organe. Pacijente koji o tome ne vode dostatnu brigu Jagodić-Štimac itekako viđa u svojoj ordinaciji. Liječenje je učinkovito, iako značajno neugodnije od prevencije i redovitih posjeta stomatologu, doznali smo.

cdm štimac
Mnogi nisu svjesni posljedica ove bolesti, a zahvaća svaku treću osobu: Spriječite je na vrijeme

– U svojoj praksi apsolutno viđamo takve slučajeve. Kad nam pacijent dođe sa simptomima koji upućuju na upalne procese u usnoj šupljini, prvo su potrebni detaljni specijalistički pregled i dijagnostika, a zatim krećemo s liječenjem upale, objasnila je Jagodić-Štimac.

Najvažnije je, ipak, što je sve ove probleme lako prevenirati. Održavajući redovitu oralnu higijenu i odlazeći na godišnje kontrole očuvat ćete i zube, ali i srce, mozak, pluća i ostatak organizma. Svoje povjerenje možete pokloniti i stomatologinji Jagodić-Štimac, dr. med. dent., i Štimac centru dentalne medicine koji pružaju vrhunsku stomatološku uslugu za sve vrste problema s oralnim zdravljem. Više o njihovom pristupu i ponudi pročitajte na njihovoj web stranici.


Tekst nastao u suradnji Native studija portala mirovina.hr i Štimac centra dentalne medicine

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap