Očuvajte zdravlje srca za vrijeme velikih i nepodnošljivih vrućina uz savjete kardiologa

Luka Kalac
12. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Promjene vremena u velikoj mjeri direktno utječu na zdravlje osoba, pogotovo onih treće životne dobi. Posebice velike vrućine mogu imati negativan učinak na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, a bolje je spriječiti nego liječiti. Upravo je zbog toga kardiolog otkrio pet zdravstvenih savjeta kojih biste se trebali pridržavati za vrijeme velikih vrućina.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce

Ilustracija: Rawpixel

Svjedočimo sve češćim promjenama u vremenu, što posebno pogađa osobe treće životne dobi. Ne treba biti stručnjak kako bi se znalo da su takve promjene neuobičajene i da se direktno odražavaju na zdravlje pojedinca. Tim povodom, kardiolog je otkrio pet savjeta za zdravlje srca kojih biste se trebali pridržavati za vrijeme vrućih dana.

Zdravlje srca pati kada je tijelo izloženo vrućinama

Takve temperaturne razlike mogu doprinijeti rizicima od zdravstvenih problema kao što su toplinski udari, iscrpljenost i dehidracija. U ovim periodima, osobe koje imaju problema sa srcem su posebno osjetljive na izazovne promjene.

Ljudski organizam tada radi na hlađenju pomoću znojenja i preusmjeravanja cirkulacije krvi zbog čega je srce osobe tada dodatno opterećeno. S obzirom na to da navedeni uvjeti iziskuju poseban napor za organizam, treba obratiti pažnju na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

sunce
Liječnica objasnila kako toplinski val može biti poguban za zdravlje: "Stariji ne slušaju savjete"

Pet savjeta kardiologa

Upravo je zbog toga kardiolog dr. Nilay Patel za thehealthsite.com istaknuo određene savjete zahvaljujući kojima možete održavati zdravlje srce, posebice za trajanja ljetnih vrućina.

  • Dobro se hidrirajte.
  • Vježbajte u doba najmanjih vrućina (preporučuje se rano ujutro).
  • Smanjite unos alkohola i kofeina što je više moguće.
  • Odjenite prozračnu odjeću.
  • Dajte kvalitetnom snu na važnosti.

Uz navedene savjete kardiolog Patel savjetuje i konzumaciju mediteranske prehrane jer stavlja naglasak na većim količinama voća, povrća i raznih salata. Takav izbor namirnica nije samo osvježavajuć, kako kardiolog tvrdi, već sa sobom nosi niz dobrobiti za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap