Nutricionist otkrio što jesti na jesen da zaštitite imunitet: ‘Najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje nam priroda’

Ana Kanazir
23. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Jesen sa sobom donosi i hladnije vrijeme, ali i brojne bolesti. Kako bi se zaštitili, važno je jesti prave namirnice, u prvim redovima voće i povrće, ali i orašaste plodove i med kako bi organizam dobio dovoljno vitamina i minerala. Savjete o tome kako pripremiti organizam za zahlađenje i što bi sve trebalo jesti u ovom razdoblju dao nam je nutricionist Nikola Roca.

hrana

Foto: Unsplash

Organizam je potrebno prilagoditi na uvjete povoljne za razvoj bolesti i pogoršavanje zdravstvenog stanja upravo prehranom temeljenom na namirnicama koje prirodno dozrijevaju i mogu se konzumirati u to vrijeme. Nutricionist kaže kako se ovdje nalazi cijeli spektar voća: od jabuke, grožđa, kivija, naranča, mandarina, nara i drugih, kao i suhe smokave, šljive, marelice, grožđice i drugo prerađeno voće.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
jel hrana nekad bila bolja
Umirovljenici tvrde da je hrana nekada bila bolja: 'Nismo znali za avokado i goji bobice'

Treba jesti sezonsko

Nije tajna kako je uvijek najbolje jesti sezonsko voće i povrće, a to nam je potvrdio i nutricionist Roca koji je dodao kako nam najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje priroda pa je ovoga puta malo bolje promotrimo i uživajmo u njezinim plodovima.

– Najbolja preporuka za uravnoteženu prehranu, pravilnu i raznoliku glasi: birajte sezonske namirnice. Obojeno voće i povrće, i svježe i sušeno, u svako su sezonsko doba nužni za adekvatan unos vitamina i minerala u organizam, dok je raznolikost u žitaricama, umjerenost u mesu, mlijeku i zasićenim masnoćama te povećan unos hrane koja potiče lužnatost organizma prijeko potrebna da bi se očuvala dugoročna učestalost povoljne ravnoteže zdravstvenog stanja i zdravlja, otkrio nam je nutricionist.

Koje voće je najbolje?

Osim svježeg voća, gdje se na prvom mjestu nalazi kraljica voća jabuka, dobro će biti i suho voće (suhe smokve, marelice i šljive) koje se može pronaći na tržnicama ili u dućanima, a koje je bogato vlaknima, energijom, ali i željezom.

Nutricionist Roca savjetuje jedenje jabuka jer su bogate pektinom i vlaknima, pospješuju detoksikaciju, smanjuju kiselost organizma, a njihovi polifenoli sa svojim snažnim antioksidativnim djelovanjem štite stanice od oksidativnog razaranja i tako ih prilagođavaju na sve teže uvjete koje imaju veliku tendenciju narušavanja zdravstvenog stanja i zdravlja. Osim jabuka, treba jesti grožđe i drugo bobičasto voće koje je također bogato polifenolima i mineralima.

Naravno, ne treba zanemariti i vitamin C koji se nalazi u citrusima, naru i kiviju koji sadrže i vlakna, druge vitamine i minerale, a koji će omogućiti izgradnju imunosnog sustava, poručuje nutricionist.

Koje povrće je najbolje?

– Od povrća se preporučuje povećan unos kupusa i kupusnjača koje obiluju vitaminom C, vlaknima, vitaminom A i drugim nutrijentima kojima se poboljšava funkcioniranje stanice na razini gena. Kupus, brokula, cvjetača i prokulice obiluju nutrijentima koji upravljaju ekspresijom gena te time uravnotežuju rad svake stanice, rekao nam je nutricionist i dodao kako bi luk i češnjak trebali biti nezaobilazne namirnice u svakodnevnoj prehrani za bolji imunosni sustav.

S obzirom na to da je trenutno vrijeme zimnice, ne treba zaboraviti jesti ukiseljeno povrće kao što su kisele paprike, krastavci, cikla ili kupus. Roca nam je rekao kako oni djeluju na kiselinsko-baznu ravnotežu organizma, kao i imunosni sustav jer obiluju svim potrebnim vitaminima, osobito vitaminom C, i mineralima.

Znate li koja je hrana dobra za zdravlje srca, a koju bi svakako trebalo izbjegavati?

Što još treba jesti?

Osim voća i povrća, kako bi se ojačao imunitet, potrebno je konzumirati med. Med se može jesti sam na žlicu ili može biti dodatak čajevima. Osim meda, u očuvanju imuniteta će pomoći i propolis koji je također prirodni pripravak, a koji se može kupiti kod raznih OPG-a.

– Namirnice koje dolaze u jesenskoj sezoni su i orašasti plodovi, orah, badem, lješnjak i drugi, koji sadrže prijeko potrebne esencijalne masne kiseline, vitamin E, fitosterole, kao i polifenole koji svi zajedno služe u reguliranju upalnih procesa u organizmu i izgradnji i popravku oslabljenog imunosnog sustava. Tipična jesenska namirnica su i kesteni. Taj ugljikohidratima bogat plod izrazito je koristan izvor za opskrbu organizma energijom, a i njegova kemijska pozadina mu omogućuje djelovanje i na zdravstveno stanje organizma, otkrio nam je nutricionist.

Ako imate viška kestena, a ne znate što biste napravili s njim, predlažemo da ih ispečete u pećnici na ovaj način ili da od njih napravite juhu po ovom receptu.

Roca ima i važnu poruku za kraj, a ona glasi:

– Dakle, najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje nam priroda pa je ovoga puta malo bolje promotrimo i uživajmo u plodovima koje nam daruje u ovom nadolazećem jesenskom razdoblju.

Nutricionist otkrio što jesti na jesen da zaštitite imunitet: ‘Najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje nam priroda’
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap