Vitamin C – u kojoj se sve hrani nalazi ova prva pomoć za očuvanje imuniteta u zimskim mjesecima

Ana Kanazir
12. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Dolazi vrijeme zime, vrijeme kada su prehlade, gripe i druge bolesti sve češće. Najvažnije je u tom godišnjem dobu je održavati dobar imunitet, ali i jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima. Upravo jedan od najvažniji vitamina je vitamin C koji ima brojne prednosti za tijelo.

Ilustracija: Pixabay

Vitamin C je najpoznatiji vitamin koji doprinosi našem imunološkom sustavu, ali nas i drži zdravima. Ovaj vitamin se može uzimati u obliku suplemenata, ali jednako tako ga ima i u hrani. Donosimo koliko ga točno trebate uzimati na dnevnoj bazi, ali i u kojim se sve namirnicama nalazi.

Zašto je dobar vitamin C?

Vitamin C je snažan antioksidans koji je važan za sintezu kolagena, ali i za neke organe u tijelu. Preporuka za dnevnu dozu vitamina C iznosi 75 mg za ženske osobe i 90 mg za muške odrasle osobe. Neke osobe mogu patiti i od nedostatka vitamina C, što se zove skorbut, a može se prepoznati po čestim upalnim procesima u tijelu, čestim bolestima i padu imuniteta, krvarenju desni, anemiji ili čestom nastanku modrica na tijelu, bolovima u zglobovima. Sve ovo može bitno utjecati i na mentalno stanje osobe. Vitamin C je zaslužan i za zdravlje krvnih žila, kosti i održavanje zdrave kože. Iako tijelu može nedostajati vitamina C, jednako tako može doći i do predoziranja, koje se može prepoznati po bolovima u trbuhu i problemima s probavom.

hrana
Stručnjaci objavili pet zimskih prehrambenih savjeta za starije

Gdje se u hrani može pronaći vitamin C?

Najpoznatije namirnice koje sadrže vitamin C su limun i ostali agrumi. Osim u njima, ovaj vitamin se može pronaći u drugom voću i povrću koje bi trebalo uvrstiti u svakodnevne obroke, posebno u zimskim mjesecima. Evo gdje se sve još nalazi vitamin C:

1. Šipak

Šipak je pun vitaminom C, a samo 100 grama ovog voća sadrži 426 mg vitamina C. Šipak se može jesti sirov, kao voće, dok se od divljeg šipka radi čaj koji je dobar i za upalu mjehura.

2. Peršin

Začin koji je glavni sastojak brojnih juha sadrži i vitamin C. Osim toga, peršin sadrži i vitamin K te se jednako tako od njega može napraviti čaj koji je dobar i za upalu mjehura.

3. Kivi

Jedan kivi sadrži oko 56 mg vitamina C, a može smanjiti i rizik od pojave ugrušaka te moždanog udara. Kivi se može jesti i s korom u kojoj se također nalaze vitamini, ali i vlakna.

4. Brokula

Brokula se može jesti na razne načine. Kao povrće kuhano u vodi, ali se od nje može raditi i juha. Ako je kuhate, nemojte je prekuhati jer će izgubiti sve vitamine. Osim što sadrži vitamin C, sadrži i vitamin K, željezo, cink, fosfor i kalij te je bogata i proteinima.

5. Agrumi

Najpoznatija namirnica koje se prvo sjetimo kod spomena vitamina C je limun. Sok od limuna se može piti u bilo koje doba dana, a malo cijeđenog limuna se može dodati i u vodu te se tako može povećati unos vitamina C u organizam. Osim limuna, važan utjecaj će imati i naranče, ali i grejp.

6. Kiseli kupus

Uz limun, kiseli kupus je još jedna najpoznatija namirnica koju se veže uz vitamin C i uz zimske mjesece. Osim vitamina C, ova namirnica sadrži i niz drugih minerala i vitamina, a jednako tako sadrži i dobre bakterije koje su dobre za probavu. Ipak, prije jedenja nemojte previše isprati kiselo zelje jer je vitamin C topljiv u vodi te se može izgubiti njegova svojstva pretjeranim ispiranjem.

Probajte vitamin C uvrstiti što više možete u prehranu kako biste zaštitili organizam od svih bolesti i infekcija koje vladaju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap