Liste čekanja su se smanjile diljem zemlje, a za sve je zaslužan dopunski rad doktora

Ana Kanazir
21. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Liste čekanja su već dulje vremena veliki problem bolnica diljem Hrvatske, a sada su se drastično smanjile. U odnosu na ljeto liste čekanja na razini države su se smanjile za petinu. Za ovo su zaslužni sami doktori koji su radili i drugu smjenu, a prema uputama Ministra zdravstva Vilija Beroša nisu mogli raditi u privatnim ordinacijama dok se ne smanje liste čekanja.

Liječnik vadi krv pacijentu

Liječnički pregled | Foto: Pixabay

Liste čekanja su dugotrajni problem kojem je možda sada došao kraj. Naime, zahvaljujući doktorima koji su radili i duplu smjenu, čekanje na preglede i pretrage su se znatno smanjili diljem naše zemlje.

Sve se manje čeka na preglede

Liječnici u zelenim kutama na operaciji
Novo pravilo u zdravstvu: Velik broj liječnika na ljeto neće moći na godišnji odmor zbog jednog kriterija

Smanjenje lista čekanja je svakako pohvalno za doktore, ali i za pacijente. Upravo su i pacijenti primijetili ovaj pomak jer sve manje dana čekaju na zakazane pretrage. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh je tako prosječno čekanje na dijagnostičku pretragu sada 87 dana, a u lipnju je bilo 153. U Splitu ultrazvuk abdomena ne čeka se 510 nego 211 dana. Ultrazvuk srca u Općoj bolnici Virovitica pao je s 450 na 220 dana. Općenito, liste čekanja su se na razini države smanjile za čak 19 posto, piše danas.hr.

– Liste čekanja za UZV vena i arterija nogu su skraćene jer su kolegice koje rade tu pretragu samoinicijativno pristale raditi i u popodnevnim satima. Na neki način javno zdravstvo postalo je dopunski rad koji je inače prije vezan uz privatnu praksu, objasnio je Igor Alfirević, v.d. ravnatelja KB Sveti Duh.

Jedna dobra odluka je sve promijenila

S druge strane, pacijenti podržavaju i odluku ministra da u privatnoj ordinaciji mogu raditi tek kada dovrše sav posao u javno-zdravstvenoj ustanovi.

– Svakako to treba ograničiti da ne može pacijent čekati dvije godine u javno-zdravstvenoj ustanovi, a da privatno može doći odmah sutra na termin. To je zaista jedna dobra odluka, nadamo se da će se ona ispoštovati, rekla je za danas.hr Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Osim toga, smanjenju lista čekanja je vjerojatno pridonio i drugačiji način rada na ljeto. Tada su iz Ministarstva zdravstva izdali preporuke kako treba raditi većina liječnika u bolnicama u kojima su liste čekanja dulje od osam mjeseci, o čemu smo više pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap