Novo pravilo u zdravstvu: Velik broj liječnika na ljeto neće moći na godišnji odmor zbog jednog kriterija

Ana Kanazir
3. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio kako bolnice u kojima su liste čekanja dulje od osam mjeseci liječnici, medicinske sestre i tehničari baš i neće moći na godišnji odmor kako su planirani. Odnosno, na ljetni odmor će u ovom slučaju moći samo trećina liječnika.

Liječnici u zelenim kutama na operaciji

Liječnici | Foto: Pixabay

Kako bi sve funkcioniralo kako treba i kako se liste čekanja ne bi dodatno produljile, iz Ministarstva zdravstva su izdali preporuke kako treba raditi većina liječnika u bolnicama u kojima su liste čekanja dulje od osam mjeseci.

prsa doktora u kuti s kemijskama i stetoskopom
Iz Ministarstva zdravstva imaju ideju kako smanjiti liste čekanja, a to se neće svidjeti brojnim liječnicima

Neki su već spremni na promjene

Iako su i prije postojale ovakve preporuke za godišnje odmore, novost je kriterij lista čekanja koje nisu dulje od osam mjeseci. U nekim bolnicama su se već organizirali oko rada na ljeto, dok drugi nisu zadovoljni ovom odlukom.

– Mi smo već napravili ljetnu shemu, operacijske sale su već pripremljene za ljetnu shemu. Pacijenti će imati svoju skrb, ono osoblje koje može će ići na godišnji, ono koje ne može rasporedit će se na ona radilišta na kojima moraju biti da se pacijentima osiguraju određena zaštita i postupci, rekao je Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec reporterki Kristini Čirjak za Danas.hr.

Ovo nije rješenje problema u zdravstvu

S druge strane, u Liječničkoj komori misle kako se na ovaj način neće riješiti aktualni problemi nedostatka liječnika i dugih lista čekanja. Podjsećamo, iz Ministarstva pokušavaju razne metode kojima bi se smanjile liste čekanja, a jedna od njih je i uvođenje evidencije radnog vremena radnika, o čemu smo pisali ovdje.

– Vi imate bolnice koje imaju po jednog ili dva specijalista na odjelu pa taj se ne može utrostručiti pa da jedna trećina njega ide na godišnji odmor. Na takav način ga ograničavati i još da baš u ljeto ne može ići, objasnila je Samija Ropar, savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Jednako tako, u Komori misle kako je sporan i kriterij od osam mjeseci za koji im se čini da nije određen stručno i po profesionalnim smjernicama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap