Kardiovaskularne bolesti zahvaćaju više žene nego muškarce: Zdravstveni obrasci postoje već u djetinjstvu

Luka Kalac
12. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nažalost, te vrste oboljenja odnesu veći broj ženskih života nego svi oblici raka zajedno, prema riječima kardiologinje Tare Narule. Dodala je i kako gotovo 45 posto žena starijih od 20 godina živi s nekim oblikom kardiovaskularne bolesti. Izgleda da pravu opasnost kardiovaskularnih bolesti tek treba osvijestiti, pogotovo kod žena.

Ženu steže u prsima, mogući srčani udar

Srce | Foto: Freepik / jcomp

Kardiovaskularne bolesti su prve na listi vodećih uzročnika smrti u svijetu, na što ukazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Upravo te bolesti, kako tvrdi kardiologinja Tara Narula, odnesu veći broj života žena nego svi oblici raka zajedno. Nažalost, brojne žene nisu osvijestile važnost prevencije ove bolesti koja je ujedno najveća prijetnja njihovom zdravlju.

 

– Gotovo 45 posto žena starijih od 20 godina živi s nekim oblikom kardiovaskularne bolesti. Posebno za žene, određeni zdravstveni obrasci koji počinju već u djetinjstvu mogu dovesti do ili predvidjeti razvoj određenih srčanih bolesti u budućnosti. Na primjer, dobivanje prve menstruacije u dobi od 10 godina ili ranije povećava rizik od srčanih problema. Komplikacije u trudnoći, kao što su preeklampsija i gestacijski dijabetes, također mogu biti upozoravajući znakovi, izjavila je kardiologinja Tara Narula za today.com.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Očuvajte zdravlje srca za vrijeme velikih i nepodnošljivih vrućina uz savjete kardiologa

Unatoč tome što se briga o zdravlju srca doima zahtjevnom, ne treba posebno naglašavati njezinu važnost. Upravo je zbog toga kardiologinja Tara Narula istaknula pet stvari koje direktno utječu na zdravlje srca, a ni pod koju cijenu se ne smiju ignorirati. Postoji pet stvari koje nikako ne biste smjeli činiti, ako želite paziti na zdravlje srca, a to su:

  • Ignoriranje nelagode ili boli
  • Pretpostavljanje da smo ‘otporni’ na kardiovaskularne bolesti
  • Neadekvatno upravljanje svakodnevnim stresom ili mentalnim zdravljem
  • Nedovoljno poznavanje obiteljske povijesti bolesti
  • Neredovit raspored spavanja i nedovoljan broj sati sna.

Podsjećamo kako smo pisali već o očuvanju zdravlja srca, ali u sparnim i vrućim danima. Provjerite pet zdravstvenih savjeta kardiologa kojih biste se trebali pridržavati za vrijeme velikih vrućina, kako biste izbjegli potencijalne nepovoljne zdravstvene poteškoće. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap