Izreka kaže da se živjeti može samo od ove namirnice, evo koje sve blagodati sadrži

Jasmina Grgurić Zanze
17. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Bakine kuhinje nekad su obilovale varivima spravljenima od graha, leće, graška, boba… jednom riječju, mahunarki. I naravno, kraljicom svih njih po kojima i nose ime, mahunama. Stara narodna izreka kaže da se i samo od graha može živjeti, a s obzirom kolike su blagodati mahunarki, ona je gotovo i točna.

Varivo od crnog graha | Pixabay

Varivo od crnog graha | Pixabay

Mahunarke su jako nutritivno bogate namirnice, što je posebno važno u poznim godinama. Ne čudi stoga da upravo grah, grašak, mahune, bob, leća, slanutak i ostali “graškići” čine glavninu kuhinja naših baka, dok danas na njima počiva i suvremena zdrava prehrana. Kada bismo mahunarkama na dnevnoj bazi dodali kruh i mlijeko, možda bismo jeli dosadno, ali ujedno i sve što nam je potrebno, kažu nutricionisti, što dijelom potvrđuje i onu staru narodnu da se živjeti može samo od graha.

Vlakna koja čuvaju našu probavu i crijeva

Apšmalcane mahune u tavi
Bakina kuhinja: Apšmalcane mahune su brzo starinsko jelo koje se može jesti uz sve

Nažalost, u masovnoj upotrebi ove bogate namirnice često se nalaze na samom dnu prehrambene ljestvice, uz predodžbu kao hrane za stoku i sirotinju. No, ove godine demantiraju nas nažalost i same cijene ovih nekad vrlo povoljnih namirnica. Tako su prodavači za prvi grašak tražili i do 16 eura po kilogramu, polovinu toga iznosa za prve mahune, dok grahu kukuruzaru već godinama cijena po kilogramu ne pada ispod deset eura. No, leća je i dalje prilično cjenovno dostupna zdrava namirnica, kao i šareni grah.

Mahunarke obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima, a iznimno su i zasitne te mogu biti zamjena za meso. Osim toga, dobar su izbor za održavanje težine i mršavljenje, s obzirom na to da su siromašne masnoćama, a bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju normalnu probavu i peristaltiku crijeva. No, važno ih je pravilno skuhati, piše Tvornica zdrave hrane.

Idealne za ‘šećeraše’ i one koji se bore s težinom

Mahunarke ne sadrže gluten. Ono što je također jako važno u starijoj dobi, sadrže nula posto kolesterola. Osim što se pojedine mahunarke mogu nabaviti po pristupačnim cijenama, zanimljiv je podatak da sadrže dvostruko veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma.

Leća nikako nije 'sirotinjska' namirnica: Svi bismo je trebali konzumirati zbog više razloga

Upravo u proteinima leži tajna blagodati mahunarki na naše zdravlje. Naime, riječ je o kvalitetnim proteinima s gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, zbog čega su odlična zamjena za meso. Ugljikohidrati prisutni u mahunarkama su većinom kompleksni. Najvećim dijelom riječ je o škrobu koji se sporo pretvara u glukozu te je zaslužan za niski glikemijski indeks. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, mahunarke su dobrodošla namirnica u jelovnicima oboljelih od šećerne bolesti, kao i raznih dijeta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap