Leća nikako nije ‘sirotinjska’ namirnica: Svi bismo je trebali konzumirati zbog više razloga

Matej Markovinović
28. kolovoza 2023.
Zdravlje
A- A+

Leća je prisutna u jelima već stoljećima i iako je neki nazivaju ‘sirotinjska’ namirnica, ona zapravo krije izvanredne blagodati za naše zdravlje. Leća je izrazito hranjiva, puna je vlakana, proteina i vitamina, a dobra je i za dijabetičare jer regulira razinu šećera u krvi.

Photo: Pixabay

U svijetu hrane postoje namirnice koje su skromne i jednostavne, a zapravo kriju izvanredne blagodati za naše zdravlje i nepce. Jedna od takvih tih namirnica je leća – sitni, raznobojni plodovi koji su stoljećima bili prisutni na jelovnicima širom svijeta. I dok su možda neprimjetni na prvi pogled, njihova hranjiva vrijednost i sposobnost prilagodbe različitim jelima čine ih neizostavnom komponentom uravnotežene prehrane.

Leća je puna vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su mnogobrojne. Donosimo četiri  razloga zašto bi se leća trebala češće naći na vašem tanjuru.

1. Puna je vlakana

Jedna od glavnih prednosti leće leži u njezinoj visokoj koncentraciji prehrambenih vlakana, koja često nedostaju u modernoj prehrani

– Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih. Ta se vlakna otapaju u vodi i stvaraju smjesu sličnu gelu koja se kreće našim tijelom i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim kolesterolom, navodi nutricionistica Jennifer Henway za portal Real Simple te ističe da samo pola šalice leće može pružiti preporučenu dnevnu količinu vlakana od 26 grama.

2. Regulira razinu šećera u krvi

Apšmalcane mahune u tavi
Bakina kuhinja: Apšmalcane mahune su brzo starinsko jelo koje se može jesti uz sve

Vlakna prisutna u leći igraju ključnu ulogu u uravnoteženju razine šećera u krvi putem usporavanja oslobađanja glukoze u krvotok i sprječavanjem naglih skokova inzulina. Ova karakteristika leće ima iznimno korisne učinke na održavanje stabilne razine šećera u krvi, osobito za osobe s dijabetisom.

3. Bogat izvor proteina

Leća sadrži više od 20 grama proteina u pola šalice, što je čini izvrsnim prilogom za obrok, ne samo za vegetarijance ili vegane, već i za one koji žele više mišićne mase. Iz tog je razloga čest izbor na tanjurima onih koji idu u teretanu.

4. Obiluje vitaminima i mineralima

Jedna od značajnih zdravstvenih prednosti leće leži u tome što ima puno vitamina i minerala. Naime, leća sadrži važne nutrijente kao što su kalcij, kalij, cink, željezo te puno vitamina B skupine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap