Bakina kuhinja: Apšmalcane mahune su brzo starinsko jelo koje se može jesti uz sve

Ana Kanazir
13. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Mahune se mogu jesti na više načina, od variva do salate, a mogu se i jednostavno napraviti s prezlama pa se onda zovu Apšmalcane mahune. Ovo jelo može biti glavno jelo ili pak prilog uz meso, drugo povrće, krumpir ili jaja.

Apšmalcane mahune u tavi

Apšmalcane mahune | Foto: Mirovina.hr

Apšmalcane mahune su svoje ime dobile po njemačkoj riječi za masnoću, schmaltz. Mogu se raditi na bilo kakvoj masnoći, a za dodatni okus se mogu dodati i luk, češnjak ili slanina.

Svi znaju što su apšmalcane mahune, a njihova tajna leži u prženju na masnoći, ali i u prezlama. Donosimo recept za ovo, možda i pomalo zaboravljeno, jelo.

SASTOJCI:

  • 500 g zelenih dugačkih mahuna
  • 100 g maslaca ili masti
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • Po želji malo češnjaka, luka ili slanine
  • Začini poput mješavine začina s povrćem, soli i papra

PRIPREMA:

Prije svega, očistite mahune i skuhajte ih u posoljenoj vodi. Kada omekane, višak vode u kojoj su se kuhale prolijte, a nih ocijedite. Nakon toga u tavi otopite maslac ili pak mast. Po želji ovdje možete prvo dodati malo luka, češnjaka ili slanine. Ako ne želite, ovaj korak možete i preskočiti.

Iduće na otopljenu masnoću stavite krušne mrvice. Pržite nekoliko minuta, dok mrvice ne nabubre i ne dobiju boju. Na kraju dodajte mahune koje ste dobro obrisali od vode i sve pomiješajte. Začinite po želji.

Slične recepte možete vidjeti ispod:

krastavci varivo
Bakina kuhinja: Varivo od krastavaca koje je gotovo vrlo brzo, a okusom podsjeća na ljeto
[BAKINA KUHINJA] "Zimsko" varivo od ljetne namirnice koje ne smijemo zaboraviti
Copy link
Powered by Social Snap