Istraživači otkrili idealni krvni tlak: Ovo je granica za prevenciju srčanih bolesti

Jasmina Grgurić Zanze
20. lipnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, a kod starijih osoba 140/90 mmHg. Preporučene vrijednosti se razlikuju između zemalja, tako da se ni liječnici ne mogu dogovoriti je li 130 mmHg donja ili gornja granica sistoličkog krvnog tlaka. Međutim, tim korejskih istraživača u opsežnom praćenju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti zaključuje da je smrtnost najmanja kod osoba s gornjim tlakom između 120 i 139 mmHg.

Zdravstvena djelatnica mjeri tlak starijoj ženskoj osobi na velikom stolu

Mjerenje tlaka | Foto: Facebook, KardioPRotect

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija godinama može biti tiha bolest bez simptoma, ali jako je opasno zdravstveno stanje, o čemu smo već pisali ovdje. Kako bi se spriječio povišeni krvi tlak, potrebno ga je redovno mjeriti, posebice u starijoj dobi ili kod pratećih bolesti. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, a kako starimo se povisuje pa je gornja vrijednost normalnog tlaka kod starijih osoba 140/90 mmHg.

Ni liječnici nisu složni oko granice tlaka od 130 mmHg

Mjerenje tlaka tlakomjerom
Povišeni krvni tlak: Tiha bolest koja može godinama biti bez simptoma, a uzima ljudske živote

Američke i tajvanske smjernice preporučuju da gornja granica krvnog tlaka bude ispod 130 mmHg. Međutim, smjernice izdane u Europi i Kini predlažu raspon sistoličkog krvnog tlaka između 130 i 139 mmHg, pri čemu se savjetuje da ne pada ispod 130 mmHg, piše Thehealthy.com. Novo korejsko istraživanje sada otkriva neke detalje oko sistoličkog krvnog tlaka. To je najviši broj u očitanju koji pokazuje tlak pod kojim krv napušta srce. Donji dijastolički tlak je tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja.

Dakle, istraživanje nedavno objavljeno u američkom ‘JMIR Public Health & Surveillance’ imalo je za cilj detektirati upravo taj zlatni broj gornje vrijednosti tlaka, analizirajući podatke Nacionalne službe za zdravstveno osiguranje (NHIS). Istraživači su uključili podatke od 68.901 korejskih pacijenata starijih od 65 godina, kojima je nedavno dijagnosticirana hipertenzija.

Idealna gornja granica tlaka između 120 i 139 mmHg

Istraživači su podijelili sudionike prema rasponu porasta sistoličkog krvnog tlaka od 10 mmHg na prvom pregledu. Tijekom razdoblja praćenja, istraživači su zabilježili broj smrtnih slučajeva u svakoj skupini zbog kardiovaskularnih bolesti, kao i smrti koje su nastupile zbog drugih komplikacija.

Starija gospođa mjeri tlak
Imate visok tlak? Izbacite ovih pet namirnica i jela iz vašeg života

Nalazi su otkrili da su sudionici s razinama sistoličkog krvnog tlaka između 120 i 139 mmHg imali najnižu stopu smrtnosti od svih uzroka, kao i najnižu stopu smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima. Prema istraživačima, većina smjernica za liječenje hipertenzije trenutno ne uključuje sigurnu donju granicu krvnog tlaka. Međutim, ova studija sugerira da bi mogla postojati minimalna preporučena razina gornje granice, dakle sistoličkog krvnog tlaka, budući da su stope smrtnosti od svih uzroka i smrti od kardiovaskularnih bolesti porasle za sudionike s očitanjem ispod 120 mmHg.

Najmanje ispitanika umrlo je zbog kardiovaskularnih bolesti s gornjim tlakom od 130 do 139 mmHg (5,6 posto). Jednako toliko (5,7 posto) je umrlo s s tlakom od 120 do 129. S tlakom od 140 do 149 mmHg je 6,4 umrlih, a s tlakom ispod 120 njih 7,7. Smrtnih slučajeva među ispitanima je 7,8 kod tlaka između 150 do 159, a 9,5 posto kod tlaka od 160 mmHg i više.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap