Povišeni krvni tlak: Tiha bolest koja može godinama biti bez simptoma, a uzima ljudske živote

Ana Kanazir
17. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Danas se obilježava Svjetski dan hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka, a ovogodišnja tema je ‘Mjeri svoj krvni tlak pravilno, kontroliraj ga i živi dulje’. Cilj je naglasiti važnost edukacije o pravilnim metodama mjerenja krvnog tlaka kako bi se otkrila ova bolest i reagiralo na vrijeme. Upravo su u 2022. godini hipertenzivne bolesti bile na drugom mjestu od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj, a od nje više umiru žene, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Mjerenje tlaka tlakomjerom

Mjerenje tlaka | Foto: Rawpixel

Hipertenzija ili povišeni tlak je tiha, podmukla bolest koja ne mora godinama imati nikakve simptome. Upravo je ona glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Kako bi se otkrila na vrijeme potrebno je ispravno i redovito mjeriti tlak.

Donosimo 6 vrlo jednostavnih načina kako sniziti krvni tlak na prirodan način

Povišeni krvni tlak ne mora imati simptome

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, a s godinama se vrijednost povisuje i to zbog starenja, a tada je gornja vrijednost normalnog tlaka 140/90 mmHg. Visoki krvni tlak je izuzetno opasan i kod nekih osoba ne mora pokazivati nikakve simptome. Ipak, nekad vrlo rano bolesnici s povišenim krvnim tlakom osjećaju neke od simptoma hipertenzije poput boli i pritiska u glavi, crvenila lica, umora, mučnine, uznemirenosti, osjećaja lupanja srca, smetnje vida, zujanja u ušima ili krvarenja iz nosa.

Koliko je povišeni krvni tlak opasan, govore i podaci koji kažu da su u 2022. godini hipertenzivne bolesti bile na drugom mjestu od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj. Zabilježeno je 5 231 osoba umrlih od hipertenzivne bolesti od čega je 1 863 muškaraca i 3 368 žena, navodi HZJZ.

Procjenjuje se da u svijetu 33 % odrasle populacije starosne dobi 30-79 godina ima hipertenziju. Učinkovito upravljanje hipertenzijom smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara kao i zatajenja bubrega.

Kako smanjiti krvni tlak?

Dobra je vijest da postoje načini kako se može smanjiti rizik visokog krvnog tlaka. Tako je potrebno prije svega smanjiti unos soli. Sol je jako opasna, a često se nalazi i u brojnim skrivenim namirnicama i proizvodima kao što je recimo kečap, o čemu smo pisali ovdje.

Osim toga, treba se hraniti uravnoteženom prehranom te izbaciti neke namirnice. Važno je i prestati pušiti, kao i izbjegavati prekomjerno pijenje alkohola. Vježbanje i općenito bilo kakva tjelesna aktivnost je odlična za cijelo tijelo, a utjecat će i na smanjenje tlaka i održavanje normalne tjelesne težine. Također je važno redovito kontrolirati vrijednosti krvnoga tlaka tlakomjerom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap