Imate visok tlak? Izbacite ovih pet namirnica i jela iz vašeg života

Matej Markovinović
29. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Istraživanje iz 2022. godine, pokazalo je da visok krvni tlak ima 80 posto starijih od 65 u Hrvatskoj. Ti podaci poprilično su zabrinjavajući, pogotovo zato jer visok krvni tlak nazivaju ‘tihim ubojicom’, koji se uglavnom javlja bez očiglednih simptoma. Kako biste tlak doveli u kontrolu, preporučujemo da izbacite smrznutu pizzu, kisele krastavce, juhe iz vrećice, šećer i alkohol.

Starija gospođa mjeri tlak

Mjerenje tlaka | foto: Ilustracija: Rawpixel

Prošlogodišnje europsko istraživanje pokazuje da čak 80 posto osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj ima visok krvni tlak. Radi se o zabrinjavajućoj statistici, prvenstveno zbog toga što je visok krvni tlak ‘tihi ubojica’, odnosno većinom ne izaziva nikakve simptome, a može biti izrazito opasan.

Na tlak utječe štošta, a pogotovo prehrana. Donosimo vam pet stvari koje ne biste trebali konzumirati ako želite imati normalan tlak.

1. Smrznuta pizza

Iako pizza sama po sebi ne mora biti loša i nezdrava, ona smrznuta izrazito je nezahvalna za vaš tlak. Kombinacija sastojaka u smrznutim pizzama sadrži poprilično puno šećera, zasićenih masti i natrija. Dakle, svega što općenito ne biste trebali unositi ako vas je briga za vaš tlak. Također, kako bi zadržali okus nakon što je pizza pečena, pa smrznuta, proizvođači uz sol koriste i raznorazne konzervanse, piše Healthline.

Mjerenje krvnog tlaka.
Imate lošu cirkulaciju u nogama? Pripazite, možda imate visok krvni tlak

2. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci inače nemaju mnogo kalorija i masti te su puni vitamina, ali su puni i – soli. Konzerviranje i kiseljenje hrane zahtijeva velike količine soli, pa se tako navodi da jedan mali kiseli krastavac sadrži oko 448 miligrama natrija. Postoje opcije s manje soli, no ako vas brine tlak, ne bi bilo loše smanjiti količinu kiselih krastavaca u vašoj prehrani ili ih pak u potpunosti izbaciti.

3. Juhe iz vrećice

Juhe iz vrećice su jeftine, lako se pripremaju i još k tome su fine. Međutim, one su bogate natrijem, što znači da mogu povisiti vaš krvni tlak. Jedno pakiranje juhe od rajčice ima 1.110 miligrama natrija, dok pileća juha s povrćem može imati čak i do 2.140 miligrama. Inače, preporučena količina natrija dnevno je od 1.500 do 2.300 miligrama, ovisno o težini osobe, tako da je puno bolje izbaciti iz prehrane juhe iz vrećice i skuhati domaću juhicu.

4. Šećer

Uz sol, šećer je također poprilično problematičan za tlak. Indirektno, pretjerana konzumacija šećera, osobito u gaziranim pićima, može dovesti do prekomjerne težine. Pretili ljudi, na koncu, imaju veću šansu za dobivanje visokog krvnog tlaka. Iz tog razloga bi najbolje bilo izbaciti šećer iz svakodnevne prehrane.

5. Alkohol

Kratko i jasno – pretjerana konzumacija alkohola podiže krvni tlak. Štoviše, alkohol također može smanjiti učinkovitost lijekova za krvni tlak, a također sadrži i puno šećera te kalorija. Dakle, zbilja nije pametno piti alkohol ako vam je stalo do vašeg zdravlja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap