HZJZ: ‘Meteoropatija utječe na osobe bilo koje životne dobi, a ponajviše na starije’

Alberta Požgaj
4. lipnja 2022.
Zdravlje
A- A+

Nagle promjene vremena koje se u Hrvatskoj događaju u zadnje vrijeme mogu se povezati s promjenama u zdravstvenom stanju starijih. Naime, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su nam kako je meteoropatija pojava za koju se vjeruje da utječe na osobe bilo koje životne dobi, a ponajviše osobe starije životne dobi.

Kišovito vrijeme

Kišovito vrijeme | Foto: Unsplash

Tjedne iza nas obilježile su nagle promjene vremena. Dok smo jedan dan bili u kratkim rukavima, drugi smo odijenuli jakne. S tim u vezi, mnogi stariji, ali i mlađi sugrađani, žale se na razne zdravstvene smetnje i osjetljivost koju prolaze prilikom snažnih promjena vremena. Vjeruje se da meteoropatija, u smislu tegoba koje se pojavljuju u određenim klimatskim okolnostima, pogotovo pri promjenama temperature ili tlaka zraka, vlage u zraku ili količini dnevnog svijetla, u velikoj mjeri utječe na osobe starije životne dobi, rekli su nam iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Učinci nagle promjene vremena na starije

sunce
Liječnica objasnila kako toplinski val može biti poguban za zdravlje: "Stariji ne slušaju savjete"

Utvrđeno je kako snažne promjene vremena utječu kako na negativne promjene u zdravstvenom stanju tako i na kvalitetu života svih dobnih skupina. Starije osobe prolaze još lošije jer su podložnije učestalijim pojavama tegoba uzrokovanih promjenama vremena. Odnosno, kod osoba zrelije životne dobi utvrđen je razmjerno veći  broj slučajeva bolesti s lokomotornim sustavom pogotovo upale zglobova, razmjerno slabije tolerancije na toplinu uslijed kroničnih zdravstvenih stanja, slabijoj aktivnosti znojnih žlijezdi te većem broju propisanih lijekova nego u mlađih osoba, navode iz Zavoda. Tako učinci nagle promjene tlaka zraka kod starijih osoba mogu varirati od slabih i privremenih neugodnosti do po život opasnih stanja.

‘U slučaju značajnog i naglog porasta temperature zraka, “meteoropatija” prelazi u razmjere stanja poput toplinskih grčeva (grčevi koji nastaju na vrućini, izazvani naporom), toplinske iscrpljenosti (slabost, malaksalost, mučnina zbog pretjerane topline), toplinskog udara, po život opasno stanje koje nastaje zbog pretjerane topline i nemogućnosti tjelesnog odgovora na nadolazeću toplinu iz okoliša’, istaknuo je doktor Krešimir Čohar sa Odjela za opću zdravstvenu ekologiju HZJZ-a.

Osjetljivost se kod starijih može događati i uslijed smanjenja temperature zraka.

‘Problem je i smanjenje temperature zraka – zbog prethodno spomenutih tegoba, kao i kroničnih bolesti koje mogu zahvaćati starije osobe (krvožilne bolesti, šećerna bolest, problemi sa štitnom žlijezdom), starije osobe osjetljivije su i na hladnoću; u tom slučaju se osjetljivost očituje kao malaksalost, zbunjenost, umor, bljedilo kože i slabije disanje te tresavica’, odgovorio je doktor Čohar.

Savjeti HZJZ-a starijim osobama

Iz HZJZ-a ponudili su nekoliko savjeta kako za starije osobe tako i za obitelji i osobe koje skrbe za starije sugrađane.

velike vrućine
Vrućine opasne po zdravlje: Do kraja tjedna čeka nas +35°C! Slijedite 10 naputaka

‘Savjetovali bismo da se informiraju o opasnostima nagle i postepene promjene meteoroloških prilika. Što se tiče topline, savjetujemo da se za osobe starije životne dobi osigura prikladna kontrola klimatskih uvjeta u zatvorenim prostorima te prikladna odjeća i obuća pri izlasku iz zatvorenih prostora. Također, savjetujemo prikladnu hidraciju radi sprječavanja dehidracije, smanjenje količine tjelesnog napora, zdravu ishranu i općenito dobro održavanje zdravstvenog stanja kao i praćenje propisanih terapija te konzultacije s liječnicima obiteljske medicine. Po pitanju hladnoće jednako tako, savjetujemo nadzor klimatskih uvjeta, prikladnu odjeću i obuću, hidraciju, zdravu ishranu’, zaključili su iz Zavoda.

Isto tako, iz Zavoda su savjetovali starije sugrađane da ako osjete bilo kakve oblike smetenosti, zbunjenosti, nemogućnosti koncentracije, izrazite promjene u temperaturi ili boji kože, pogotovo uslijed nagle promjene meteoroloških prilika da potraže liječničku pomoć.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap