Grlobolja – kako se tretira i koje prirodne lijekove i pripravke koristiti?

Ana Kanazir
22. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Grlobolja je simptom brojnih bolesti, a može biti slabija do vrlo intenzivne. Postoji nekoliko prirodnih načina kako se može ublažiti bolno grlo. Mogu se koristiti razni čajevi, ali i pripravci koji se mogu vrlo jednostavno napraviti.

grlobolja

grlobolja | pixabay, naturalherbsclinic

S vremenom će se bolno grlo smiriti samo od sebe, ali kako bi se ubrzao oporavak i smanjila nelagoda, ipak je potrebno piti određene čajeve, uzimati pastile za grlo, ali i pronaći druge načine kako izliječiti upaljeno grlo. Pročitajte u nastavku koji sve pripravci mogu pomoći u ublažavanju grlobolje.

Kako se riješiti grlobolje?

Grlobolja može izazvati nelagodu, bol, peckanje i iritaciju, a može dovesti i do povišene tjelesne temperature. Jednako tako, grlo može boljeti više kod gutanja ili konzumacije pića. Upravo zato je potrebno uzimati više toga kako bi se ovi simptomi povukli.

Čajevi

Dobro je poznato kako čajevi mogu ublažiti grlobolju. Najbolji će za grlobolju biti ovi čajevi: čaj od kadulje, čaj od mente, a pomoći će i čaj od đumbira koji možete napraviti sami. Naribajte korijen đumbira u šalicu te po njemu prelijte prokuhanu vodu i pokrijte šalicu na deset minuta. Možete dodati i meda. Osim čajeva, može se uzimati i voda kako grlo ne bi bilo suho i kako ne bi došlo do dehidracije.

Odmor

Kod bilo koje bolesti najvažnije je puno se odmarati. Odmorom se tijelo samo oporavlja, a onda je i spremno boriti se protiv infekcija.

Slana voda

Kako biste se riješili bakterija i drugih mikroorganizama u grlu možete probati grgljati slanu vodu. U toplu, ali ne prevruću, vodu stavite malo soli i tu tekućinu onda grgljajte nekoliko sekundi do minute, a onda ispljunite. Ponovite ovo nekoliko puta kroz dan.

Vitamini

Kao i kod svake bolesti i kod grlobolje treba uzimati puno vitamina i minerala. Vitamin C će biti odličan za ovo stanje, a ima ga u šipku, kiviju i limunu. Ako ne znate gdje se još nalazi vitamin C, pročitajte u ovom tekstu. Vitamin D je važan za jačanje imuniteta, a može se dobiti iz hrane ili kroz suplemente.

Med

Med je prva pomoć kod grlobolje, ali i kod brojnih drugih bolesti. Može se jesti sam ili kao dodatak čaju. Kako bi učinak bio još bolji, može se kombinirati i s propolisom.

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko se radi sa samo nekoliko sastojaka, a ima brojne blagodati. Osim mlijeka, glavni sastojci su začini, a više o ovom ljekovitom napitku možete pročitati ovdje. 

Vlažan zrak

Suh zrak može samo pogoršati grlobolju jer će iritirati grlo. Pomoći može korištenje ovlaživača zraka ili jednostavno inhaliranje i udisanje pare.

Koje lijekove koristiti kod grlobolje?

Ako ovi savjeti ne pomažu, uvijek možete dodati i neke lijekove. Na tržištu postoji niz pastila za grlo različitih okusa koje će znatno ublažiti grlobolju, a pomoći mogu i aspirin, ibuprofen, razni sirupi, kao i šumeće tablete koje sadrže određene vitamine ili one koje su predviđene za prehlade.

Što izbjegavati kod grlobolje?

Kod grlobolje treba izbjegavati pušenje, alergene kod osoba koje imaju određene alergije, alkohol i gazirana pića. Grlobolja može trajati dulje i od tjedan dana, a važno je samo biti ustrajan i koristiti sve pripravke kako bi bolovi nestali. Kada grlobolja traje dulje vremena, odnosno kada se bolovi uopće ne smanjuju ili kada se uz grlobolju pojave i drugi simptomi ili povišena temperatura, potrebno je posjetiti liječnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap